Hlavní obsah
Lidé a společnost

V ČR je víc než 600 tisíc osaměle žijících seniorů. Nejvíce vdov. Startuje kampaň proti osamělosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením Elpidy

Právě na Den seniorů startuje kampaň Elpidy - Babi nebude sedět v koutě!

Každý čtvrtý senior uvádí samotu jako nejtíživější trápení svého života. S kampaní ‚Babi nebude sedět v koutě‘ připomíná Elpida závažnost situace vycházející z volání seniorů na jejich linku. A nabízí i možnosti, jak smutné statistiky změnit.

Článek

Samota zvyšuje riziko demence o 40 %. Riziko je plošné, bez ohledu na pohlaví či vzdělání. Studie publikované v časopise Journal of Gerontology dále uvádí, že jedinci, kteří se cítí osamělí, mají několik rizikových faktorů pro demenci, včetně cukrovky, hypertenze a deprese a je méně pravděpodobné, že budou fyzicky aktivní. Kampaň Babi nebude sedět v koutě chce na tato rizika upozornit. Elpida už více než dvacet let pomáhá seniorům trávit život aktivně, zapojuje je do komunity a využívá jejich potenciál a zkušenosti. Jednou z takových je třeba tanec, který je i ústředním motivem kampaně. Tanečník a dvojnásobný vítěz Stardance Jan Onder si v ní zahrál roli Patricka Swayzeyho z legendárního Hříšného tance. A parafrázuje v ní i slavnou větu „Babi nebude sedět v koutě!“ To se píše v tiskové zprávě organizace Elpida, která dlouhodobě usiluje o aktivní stárnutí naší dříve narozené částí populace.

Startuje kampaň Babi nebude sedět v koutě! Má povzbudit seniory, aby nebyli sami

Až v 60 % procentech hovorů na Lince seniorů se objevuje téma pocitu osamělosti. Až 25 % volajících vnímá osamělost jako jednu ze svých největších zátěží v životě. Nezisková organizace Elpida, která Linku seniorů provozuje, proto k mezinárodnímu dni seniorů přichází s kampaní Babi nebude sedět v koutě! Seniorům má pomoci k aktivnímu trávení volného času. Nebojí se ani trefného claimu ´Varování:samota zabíjí´, protože samota skutečně prokazatelně má negativní dopady na zdraví.

„Nejsmutnější je, když je člověk sám. Bez ohledu na věk. Od seniorů čerpám spoustu zkušeností a myslím, že je dobré se jim věnovat a vracet jim energii, kterou do nás, mladší generace, vložili. I proto jsem se do kampaně velmi rád zapojil,“ řekl v rámci kampaně Babi nebude sedět v koutě tanečník Jan Onder.

Foto: se svolením Elpidy

Tanečník Jan Onder coby Johnny ve filmu Hříšný tanec, jehož nejslavnější větou se při své kampani nechala Elpida inspirovat.

Tváří kampaně a jeho taneční partnerkou je Anna Olšanská, která v roce 2025 oslaví 80 let. „Chci být stále stejná, tj. odvážná, smělá a vytrvalá v tom, co dělám. Stárnout podle svého, tak jak si určím sama,“ uvedla Olšanská a prozradila, jak se drží v kondici, „v roce 2008, v 63 letech, jsem běžela půlmaratón, dosud běhám. Jsem pilotka ultralehkého létání. Jízda na kole v létě a lyžování v zimě bylo radostí dříve a trochu i nyní.“

Osaměle žijících je v naší zemi 160 tisíc mužů a 450 tisíc žen seniorského věku

Čísla Českého statistického úřadu ukazují na obrovské počty osaměle žijících seniorů v naší společnosti. Ve 300 tisících bytech a 150 tisících domů. Ve věku nad 65 let mluvíme o šesti stech tisících lidí. V případě žen jde v téměř polovině případů o vdovy, nejvíce jich pak je ve skupině dam nad 80 let, kde mluvíme o více než 120 tisících osaměle žijících. Také u mužů tvoří vdovci nejpočetnější skupinu, přesto jich je v porovnání se ženami čtvrtina. Tací senioři trpí samotou nejčastěji a nejčastěji ji také popisují jako nejpalčivější trápení, mnohdy i důvod k úvahám nad sebevraždou, kterou dokonají především muži. Zmínit tak smutné údaje v pár větách statistik je velmi bolestivé i pro samotného čtenáře, který se ovšem může podílet na změně tím, že se bude o své staré příbuzné více zajímat. I proto je tu projekt Babi nebude sedět v koutě!

Tanec, zpěv, kavárna, společné pletení nebo třeba vzdělávání. Možností, jak praštit s osamělostí, je dnes celá řada. Někdy je jen třeba dotyčného vyzvat, aby své křeslo pokoje opustil

Z mnoha výzkumů vyplývá, že silnější sociální vazby zajišťují delší život ve zdraví. A to je i cíl organizace Elpida. Samota se přitom netýká jen seniorů, v digitální době ji stále častěji řeší i mnohem mladší generace. Současně s kampaní tak Elpida přichází i s výzvou k zapojení a podpoře široké veřejnosti. Na stránkách www.babinebudevkoute.cz najdete hned několik možností, jak se zapojit. Třeba tím, že babičku pozvete na jazykový kurz do kavárny Stará škola, která zaměstnává seniory 55+, koupí Ponožek od babičku či předplatného mezigeneračního časopisu Vital. A nebo podporou Linku seniorů, která pomáhá nejen se samotou, ale i v krizových situacích jako byly třeba střelba na filozofické fakultě či nedávné povodně.

Foto: se svolením Elpidy

Jedna z nejbližších akcí Elpidy, která dává seniorům nejen z Prahy a okolí možnosti stárnout aktivně a šťastně. Třeba právě festival přinese některému z osamělých seniorů nové přátelství nebo lásku.

Elpida pomáhá seniorům trávit život aktivně už více než dvacet let. Zapojuje je do komunity a využívá jejich potenciál a zkušenosti. Provozuje dvě vzdělávací a kulturní centra, vydává časopis Vital, založila pěvecký soubor. Seniorům nabízí možnost seberealizace v rámci projektu Ponožky od babičky a také pracovní příležitost v kavárně Stará škola. Všichni senioři z Česka mohou zdarma využívat e-learningovou platformu a seznamku elbot.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz