Hlavní obsah
Hry

Azul je nestárnoucím králem deskových her na poli titulů pro celou rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Hledáte hru, u které je třeba přemýšlet, avšak lze si ji zahrát prakticky s kýmkoliv? Tak přesně něčím takovým je tento legendární kousek plný nádherných dlaždiček, s nimiž během hraní pracujete.

Článek

Příběh Azul z vás udělá uměleckého mistra

Vše v Azulu startuje tak, že umístíte před hrající výlohy dílen. Jejich počet je určen tím, kolik hráčů je přítomno. Čím více vás bude, tím větší objem koleček je. Na tyto kolečka během hraní budete dávat dlaždice. Ty vytahujete z plátěného pytlíčku náhodně. Vždy však po čtyřech kusech na jeden bod. Někdy se na jedné ploše budou vyskytovat žetony pouze jedné barvy, jindy zase zástupci čtyřech forem. Variací zažijete opravdu hodně.

Foto: Ondřej Zeman

Na startu před sebou máte v rámci hry pro dva hráče takovouto sestavičku.

Během svého tahu si pak máte možnost z jedné dílny vzít veškerý její obsah. Vždy se však jedná pouze o jeden určitý typ. Ostatní kousky vhodíte do středu herní plochy. Sebrané žetony pak umístíte na svou desku, kde je umístíte do vámi vybrané řady, kterou máte za úkol vždy zaplnit proto, aby jí bylo možné aktivovat.

Foto: Ondřej Zeman

Na kolečku můžete nalézt vždy odlišnou sestavu.

Druhá alternativou pak v Azulu je sebrání všech dlaždic jedné barvy ze středové plochy. Když se k takovému kroku uchýlíte, musíte si vzít také žeton prvního hráče a dát ho spolu s kousky, které vám přebývají při pokládání na vaši desku, do spodního pole prezentujícího, kolik si budete muset ve finále kola odečíst bodíků.

Foto: Ondřej Zeman

Základní škála barev je v Azul tvořena pěti kousky.

Jakmile si jeden hráč udělá některou ze dvou prezentovaných z akcí, prostor je dán dalšímu. Kolo takto pokračuje až do momentu, než je nabídka zcela vyprázdněna. V momentu, kdy k tomu dojde, se můžete dát do další fáze, která pracuje v Azulu s myšlenkou přesunutí dlaždic z hotových řad. Každá hotová linie se automaticky transformuje v kostku jedné barvy, kterou umístíte na prostor, jenž je pro ni na herní desce definován.

Foto: Ondřej Zeman

V této hře není důvod někam spěchat.

Pokud žeton na desku umístíte, ihned si v Azul můžete posunout svůj bodovací žeton o jeden bodík. Tedy takto to probíhá u prvního umístěného kousku. V případě, že už kousek pokládáte na místo, vedle něhož je možné najít horizontálně nebo vertikálně umístěné skupenství dlaždic hodnota všech na něž ho napojíte se vám automaticky přičte. Čím větší objem je na místě, tím více bodíků obdržíte.

Foto: Ondřej Zeman

Tahle hromada kostek představuje základní kámen Azul.

Dost pak dostanete v momentu, kdy se vám podaří umístit na desku kupříkladu všechny kousky jedné barvy. Vynese vám to pěkných deset bodíků. Odměna vás čeká též v okamžiku, kdy dojde k vertikálnímu zaplnění řady, za něž můžete počítat s krásnými sedmi bodíky navrch. Azul vás takto aktivně nutí přemýšlet nad tím, jakou část vaší mozaiky uzavřete a kde se naopak příliš nevyplatí investovat vámi držené kamínky.

Foto: Ondřej Zeman

Azul vám nabídne řadu možností nač vsadit.

Hra v Azul končí v momentu, kdy se ve fázi Obkládání podaří některému z hráčů dokončit vodorovnou řadu pěti po sobě následujících dlaždic. Jakmile takový moment nastane hra končí. V případě, že je scóre nerozhodné vyhodnocuje se ještě to, kdo má nejvíce vodorovných řad. Přestože to na první pohled tak jistě nevypadá, partie tu často trvají relativně dlouhou.

Foto: Ondřej Zeman

Azul disponuje slušným insertem.

Azul: Křišťálová mozaika vám pomůže zlepšit celkový zážitek

Základní deska v Azulu je navržená velmi kreativně. Pokud vám navíc nevyhovuje nic vám nebrání otočit jí a hrát tak nějak dle svých představ. Pro náročnější hráče je tu pak ještě rozšíření Azul: Křišťálová mozaika. To do hry přináší novou základní desku, takže na obou stranách můžete opět nalézt nové možnosti, jak skládat dlaždice.

Foto: Ondřej Zeman

Azul Křišťálová mozaika

Zásadní novinkou na těchto polích je skutečnost, že vás Azul: Křišťálová mozaika za položení určitých žetonů odmění dvojnásobným počtem bodů, nebo vám dá více za realizaci některých výzev. Záleží primárně na tom, jakou stranou budete tento kousek hrát.

Foto: Ondřej Zeman

Azul: Křišťálová mozaika vás za obsazení určitých barev odmění dvojnásobným počtem bodů.

Důležité je pak zmínit přítomnost plastového obalu, který vám dává možnost snáze umísťovat dlaždice, a především chránit samotnou desku. Celek bych se nebál označit za pěkné vylepšení pro fandy této deskovky. Cenovku bych si ale dokázal představit o kapku nižší.

Foto: Ondřej Zeman

Druhá strana desek přidaných v rámci rozšíření pracuje s vyšším ohodnocením za realizaci určitých úkolů.

Azul představuje perfektní titul pro nehráče

Hodně často přemýšlím, co vytáhnout, když přijde návštěva, která si sice touží zahrát nějakou tu hru, avšak nemá žádné zkušenosti. Pokud máte podobný problém, Azul by mohl představovat řešení vašich obtíží. Jedná se totiž o záležitost, ke které si najdou cestu jak zkušení hráči, tak i lidé nemající s deskovými hrami prakticky žádnou zkušenost, což považuji za velké plus.

Za poskytnutí kopie hry Azul a Azul: Křišťálová mozaika použitých pro tuto recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz