Hlavní obsah
Hry

Bláznivé lívance: Hra plná smíchu a příchutí pro celou rodinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Lívance jsou lahůdkou, která může mít různé receptury. V této hře se dáte do jejich odhazování ve snaze na svůj talířek dostat lahodné máslo. Vyhraje ten, který se dostane jako první z kola ven.

Článek

Bláznivé lívance před hráče postaví hromadu různě chutnajících lívanců

Jídlo je něčím bez čeho nelze fungovat. Všechny pokrmy pak mají svou specifickou příchuť a s ní právě pracuje myšlenka nové hry Bláznivé lívance, která nepochází od nikoho jiného než z dílny tvůrců Výbušných koťátek.

Foto: Ondřej Zeman

Na počátku vám toho Bláznivé lívance Zábavná hra neukazuje mnoho.

Počet hráčů: 2-6

Herní doba: 15 minut

Věk: 7+

Každý hráč ve hře Bláznivé lívance dostane dvě karty s jednou příchutí obrázkem dolů, což v praxi znamená, že v samém úvodu tak nějak nevíte, co máte před sebou. Dostat se před vás ovšem může opravdu leccos. Někdo dostane balonek s býkem, zatímco jiný zase obdrží motýlka s nožem či okurku disponující kravatou evokující vzpomínky na seriál Rick and Morty, kde se jeden z hlavních hrdinů transformoval do okurky. Jakmile máte rozdány tyto karty je tu ještě čas rozdat mezi hráče další karty.

Foto: Ondřej Zeman

Detailněji vidíte karty všech ihned po začátku partie.

Na této sérii karet není přítomná pouze jedna příchuť, nýbrž šestice příchutí. Každý hráč tentokrát neobdrží jen dvě kartičky, ale všichni obdrží pět kusů tak aby měl celá parta hrajících před sebou sedm kusů karet. Po rozdání dáte zbývající karty šesti příchutí do středu stolu, kde představují dobírací balíček, z něhož si úvodu vezmete jednu kartu a stvoříte z ní tak společnou kartu. Když je připraveno už vám nic nebrání do toho pustit se do hraní a bláznivé lívance začnou létat vzduchem.

Foto: Ondřej Zeman

Bláznivé lívance Zábavná hra vám nabídne různé alternativy.

Všichni si pěkně odpočítáte, načež dojde k otočení všech sedmi karet obrázky nahoru. Karty nelze zakrývat ani ostatním nikam blokovat pohled na to, co se děje napříč herním stolem. Všichni hrají ve hře Bláznivé lívance současně. Kdo tedy čeká tahy, zřejmě bude trochu zklamán. Vašim úkolem je stejně jako ve hře Dobble, kterou tento kus na první pohled připomíná tvarem karet i základní myšlenkou hledat shody. Jakmile máte shodu v rámci příchuti řeknete nahlas o jakou se jedná načež položíte kartu na kus s nímž se shoduje. Zajímavé pak je, že nemusí mít totožnou velikost, takže jedničkovou kartu můžete klidně dát na šestkovou a naopak.

Foto: Ondřej Zeman

Bez másla ve hře Bláznivé lívance Zábavná hra nevyhrajete.

Takto vytvořenou hromádku následně můžete přesunout na další karty, s nimiž se shoduje. Hromádky samotné však můžete pokládat pouze na vrchní karty. Rozhodně to není tak, že jste si mohli optimalizovat to, jak řada vypadá. Když se vám nedaří nalézt shodný kus můžete si vzít kartu z dobíracího balíčku a dát jí před sebe. Spěchat se tu nevyplácí, protože nejednou se vám stane, že přehlédnete shodu. Rychlost je ale i tak dost důležitým faktorem, jelikož zkrátka chcete ze své ruky dostat v co nejkratší době co nejširší škálu karet.

Foto: Ondřej Zeman

Zde máte pouze jednu variantu.

V momentu, kdy se některému z vás podaří zbavit se všech karet, tak partie ve hře Bláznivé lívance končí. Ten jemuž se podaří ze svého prostoru eliminovat všechny kartičky obdrží jeden plátek másla, který si nechá, načež následuje další kolo ve snaze získat druhý plátek, protože právě jeho obdržení vede k vítězství. Jednoduché, co? A přesně taková je hra jakožto celek, takže se do jejího hraní mohou hráči pustit už od osmi let.

Foto: Ondřej Zeman

Bláznivé lívance Zábavná hra má pěkný insert.

Když už nebaví Dobble mají Bláznivé lívance šanci zaujmout

Bláznivé lívance mají DNA, se kterou Dobble prorazil do světa. Fakticky se jedná o velmi dynamickou hru plnou atraktivních obrázků, u níž dělá hodně to, jak obratná je vaše mysl, protože ten kdo má příliš mnoho času vyhraje opravdu jen málokdy. Ve své podstatě ovšem není komplet nikterak náročný, takže si ho vychutnají při troše instruktáže i děti mladšího věku. Stačí je jen zpočátku trošku navigovat, jelikož překážek limitujících je ve hraní je tu opravdu minimum.

Co si budeme povídat, Bláznivé lívance zkrátka patří do kategorie her pro celou rodinu, u nichž není problém je vytáhnout prakticky kdekoliv. Jedete na výlet? Není problém je vzít sebou. Dítko má narozeniny a úplně nechcete vymýšlet program? Opět slušná alternativa. Za sebe bych se proto tento kus nebál doporučit všem, kteří mají rádi dobrou zábavu a touží po tom testovat svou mysl a smysl pro detail.

Za poskytnutí kopie hry Bláznivé lívance děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz