Hlavní obsah
Hry

Blood Rage je nestárnoucí strategický klenot plný vikingů a děsivých stvůr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Ragnarök je v severské mytologii něčím nevyhnutelným. I zde přichází. Není tím pádem času nazbyt. Vaším cílem je získat svými činy co nejvíce slávy napříč světem. Valhala je totiž pouze pro vyvolené.

Článek

Blood Rage vám dá k proslavení pouze tři věky

Nedávno jsem vám tu prezentoval strategii Lords of Ragnarök, která sice nebyla vyloženě špatná, avšak v některých mi přišla nepříjemně zahlcující. Už v daném textu jsem Blood Rage zmínil jako alternativu. Dávalo tím pádem smysl vám tuto hru ukázat detailněji skrze rozsáhlejší text. Stejně jako v konkurenčním díle se i tady stanete vůdcem starobylého vikingského klanu, který touží po slávě a tu nelze v brutálním prostředí plném severských válečníků získat jinak než za pomoci boje a plnění úkolů často spojených s potenciální šancí na smrt.

Foto: Ondřej Zeman

Blood Rage při plném počtu hráčů není úplně malou hrou.

Počet hráčů: 2-4

Herní doba: 90 minut

Věk: 13+

Partie je v Blood Rage rozdělena do tří věků. Na začátku každého z nich vždy máte fázi Darů bohů, během níž si vybíráte karty v rámci klasického draftu. Dostat se vám do ruky mohou karty boje, jimiž se lze posílit. Pak jsou tu samozřejmě karty úkolů, které je možné realizovat a také kartičky posílení sloužícími ke zdokonalení vašeho klanu. Celkem si odložíte šest karet. Odhození kusy si nelze prohlížet.

Foto: Ondřej Zeman

Každý věk vám v Blood Rage nabídne jiné karty.

Poté co si během draftovací fáze vyberete karty je tu etapa akcí, během níž lze udělat vždy v rámci vašeho tahu jednu z pěti akcí. Hned tou první je Nájezd. Ten stojí na myšlence, že za využití zuřivosti umístíte v Blood Rage na impozantní herní mapě do provincie s volnou vesnicí vaší jednotku, koráb nebo vůdce. V případě vůdčí osobnosti pak pracujete s tím, že její umístění je zdarma přestože má oproti obyčejným vojáčkům sílu tři, zatímco oni disponují na startu pouze jedničkovou hodnotou.

Foto: Ondřej Zeman

Úkoly před vás v Blood Rage staví různé výzvy.

Druhou možností po níž lze sáhnout je pochod, kdy za jednu zuřivost přesunete všechny jednotky z dané provincie do jiného kraje. Zajímavé je, že prostor nemusí vyloženě sousedit s bodem, kde začíná pouť. Třetí možnou akcí je v Blood Rage aktivita Drancování. Ta nestojí žádnou zuřivost avšak můžete jí aktivovat pouze v kraji, kde máte minimálně jednu svou figurku.

Foto: Ondřej Zeman

Některá posílení jsou dosti zajímavá.

Když se někdo rozhodne plenit, jsou do boje povoláni bojovníci z okolních krajů, takže hráči mají možnost je do dané destinace přesunout. Následně můžete zahrát své bojové karty, načež vyhodnotíte součet síly jednotek a karet. Kdo má nejvyšší hodnotu ten vítězí, zatímco všichni ostatní jsou zničeni a přesunuti do Valhaly. Do bojového prostoru ovšem v Blood Rage chodit nemusíte. Volba je pouze na vás.

Foto: Ondřej Zeman

Bez boje to v Blood Rage nejde.

Čtvrtou alternativou po níž se dá během hraní Blood Rage sáhnout je Posílení. Během ní můžete vzít některou vámi vlastněnou kartu a položit jí na svou desku. Vylepšení se mohou týkat takřka všeho. Zajímavé pak je, že když se orientuje na jednotku, nic vám nebrání s ní provést ihned invazi na herní plán, což může nepřátelům slušně zavařit. Zadat si pak je možné zdarma úkol. Finální alternativou je pak pasovat, čímž se v rámci akcí vyřadíte z kola. Výjimkou jsou pak bitvy, do nichž se stále lze zapojovat.

Foto: Ondřej Zeman

Hnědy hráč může v lokaci klidně vyvolat nepokoje.

Jakmile jsou všechny regiony vypleněny, nebo všem dojde zuřivost musíte odhodit zbývající karty daného věku, vyhodnotit úkoly, zničit provincii na níž leží žeton Ragnaroku, vrátit figurky do zásob jednotlivců a následně odstartovat další věk s čímž je opět spojena fáze draftu. Pokud se jedná o věk třetí, tak partie v Blood Rage končí a vítězem je ten, kdo má nejvíce bodíků. Jednoduché co?

Foto: Ondřej Zeman

Blood Rage si lze hravě uložit.

Blood Rage je jedním z králů na poli strategického žánru

Čím více mám za sebou deskových her, tím větší schopnost ocenit zbytečnou nekomplexnost mám. Stejně jako Ankh: Bohové Egypta i Blood Rage patří do kategorie vydařených titulů, které nesází na přehnanou míru mechanik, avšak nechávají hráče činit relativně jednoduché kroky s potenciálem dalekosáhlých důsledků. Zásadním faktorem hratelnosti je tu pak draft karet, který nemusí sednout každému, avšak za předpokladu, že vám tato mechanika nevadí, moc věcí vám nebrání v tom se pustit do boje o své místo ve Valhale.

Za sebe musím říct, že se mi Blood Rage líbí minimálně obdobně jako Ankh: Bohové Egypta. V některých ohledech mi možná tato hra sedla o kapku výše, je to však možná způsobeno tím, že mi nevadí faktor draftu a samotné téma mi přijde dosti zajímavé. Za předpokladu, že to máte stejně určitě bych se této vyvedené strategie nebál, protože přestože vás nepřehltí nabídne vám pohlcující hratelnost.

Za poskytnutí kopie hry Blood Rage na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz