Hlavní obsah
Hry

Břink! V katakombách: Brilantní dobrodružství, kde o vítězství rozhodují rychlost a štěstí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

V deckbuildingové hře Břink! V katakombách se jako hrdina vydáte do nebezpečných kobek plných pokladů, kde vás čeká modulární mapa, drak číhající na vaše chyby a napínavý boj o přežití.

Článek

Zamiřte v deckbuildingové deskovce Břink! V katakombách do temných chodeb.

Hrdinové občas vyráží do velmi nebezpečných destinací. Příběh Břink! V katakombách vás v kůži jednoho ze zdatných šampionů vyšle do kobky střežené kostěným drakem Umbrokem Vessnou, kde máte za úkol po vzoru strak hromadit zlato a rychle objevovat útroby kobky. Tentokrát díky absenci herního plánu nabízí hra mnohem větší variabilitu než v minulosti, kdy série Břink! sázela na koncept map. Oproti Malým velkým podzemím zde nemáte unikátní hrdiny, ale partu postav, které se primárně liší zpracováním jejich figurek. Do dobrodružství však všechny míří s totožným základním balíčkem karet, protože Břink! V katakombách je deckbuildingová hra, kde dochází k odlišení až postupným formováním balíčku.

Foto: Ondřej Zeman

Břink! V katakombách vám pokaždé nabídne odlišnou kobku.

Počet hráčů: 2 - 4

Herní doba: 45 - 90 minut

Věk: 13+

S balíčkem pracujete v maximální možné míře během celé partie. Karty využíváte k pohybu napříč kobkou, kterou odhalujete, k boji a také při testech zručnosti, jež slouží k získávání nových karet. Přestože v některých deckbuildingových hrách si takto získané karty můžete ihned zařadit do balíčku, zde, tradičně, obdržené karty nejprve zamíří do odhazovací hromádky, kde si musí počkat na příští zamíchání. Nové kousky do balíčku v Břink! V katakombách získáváte z nabídky podzemí, která se mění a hráčům tak poskytuje nové možnosti pro jejich strategii. Vždy však máte k dispozici pouze pět karet, po jejichž zahrání váš tah končí.

Foto: Ondřej Zeman

Každé pole je v Břink! V katakombách specifické.

Jak již bylo řečeno, karty během partie určují akce, které můžete provést. Například body zručnosti nevyužíváte pouze k získávání nových karet z nabídky podzemí, ale také k užívání předmětů. Stejně tak je potřebujete během boje, kde vyhodnocujete, zda máte dostatek mečů. Pokud máte dostatečnou sílu na konci střetu, jste odměněni nějakou speciální věcí, pokladem nebo žetonem rámusu.

Foto: Ondřej Zeman

Všichni v Břink! V katakombách startují s totožným balíčkem.

Karty však neslouží ke všemu. Například při nákupu u místního obchodníka musíte platit zlatem. Každý předmět stojí sedm zlatých, takže je třeba si rozmyslet, co chcete zakoupit a co necháte u kupčíka. V jeho nabídce najdete šperháky, které jsou nezbytné k otevření dveří, amulet navyšující počet životů, klenoty nebo batoh. Batoh slouží k přenášení artefaktů, protože postava v Břink! V katakombách unese pouze jeden unikátní předmět. S batohem si však můžete navýšit počet slotů. Během sběru vzácných věcí je důležité pracovat s jejich hodnotou – čím později vyložený klenot vezmete, tím vyšší bude jeho hodnota. Sběr artefaktů však dráždí draka, proto musíte být opatrní.

Foto: Ondřej Zeman

Nepřátel je v Břink! V katakombách hromada.

Drak je po většinu času pasivní pozorovatel, ale do kobek se vrhá, pokud k tomu dostane pokyn od nově doplněných karet. Břink! V katakombách na vás během jednoho kola vypustí draka pouze jednou, bez ohledu na počet karet s jeho symbolem. Kdyby útočil neustále, partie by mohla být příliš krátká. V pytlíku jsou od počátku černé kostky draka, k nimž během hry přidáváte i kostky Břink, které hrdinové získávají z vynášených karet nebo určitých kroků. Ze sáčku berete vždy jen určitý počet kostek, definovaný tím, jak moc je drak rozzlobený. Kostky se nikdy nevrací zpět, takže šance, že vás drak zraní, se postupně zvyšuje. Poškození si zaznamenáváte na svou desku a když vyčerpáte všechny kostky, hra končí.

Foto: Ondřej Zeman

Spojenci vám v Břink! V katakombách pomáhají zvládnout průchod.

Základní myšlenka hratelnosti v Břink! V katakombách je relativně jednoduchá – běháte komplexem pomocí karet a snažíte se je co nejlépe využít, abyste získali co nejvíce pokladů a následně opustili kobku ve zdraví. Hra nabízí prostor jak pro hráče, kteří rádi objevují každý kout, tak i pro ty, kteří preferují rychlý běh tam a zpět. Na konci hry sečtete hodnotu karet, předmětů a peněz spolu s únikovým žetonem.

Foto: Ondřej Zeman

Břink! V katakombách má obstojný insert.

Partie Břink! V katakombách je někdy dost divoká.

Po několika odehraných hrách musím uznat, že Břink! V katakombách je překvapivě návyková záležitost. Jakmile jsem se poprvé ponořil do objevování kobek, rychle jsem se s ostatními pustil do další partie, a rozhodně to nebyla poslední. Karty byly spravedlivé a budování balíčku mělo smysl. Moc se mi líbila širší škála možností, jak k průzkumu přistoupit. Rovněž bych vyzdvihl modulární herní mapu, která je pokaždé jiná, což zajišťuje, že hra jen tak neomrzí.

Foto: Ondřej Zeman

Břink! V katakombách

Komu bych Břink! V katakombách doporučil? Podle mého názoru je ideální pro fanoušky deckbuildingových her a titulů spojených s kobkami. Středně zkušení hráči si k ní určitě najdou cestu, a neměl jsem problém do ní zasvětit ani méně zkušené hráče. Pokud umíte číst a máte něco nahráno, jedná se o ideální volbu. Za sebe nemám problém dát tomuto titulu palec nahoru.

Za poskytnutí kopie hry Břink! V katakombách na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz