Hlavní obsah
Hry

Budování je ve hře Šťastné městečko zábavnější, než se na první pohled zdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Budování měst nebylo nikdy snazší. Zde vám k postavení ideální metropole stačí hromada karet, se kterou se následně snažíte pracovat a vytvořit tak s její pomocí nejšťastnější městečko na vašem stole.

Článek

Šťastné městečko vás nechá stavět dle vašich představ

Vaše cesta v tomto díle startuje tak, že máte po ruce jeden obchůdek. Obchůdek u Štístka je základním kamenem každého správného města, který máte k dispozici zcela zdarma spolu s dvěma startovními mincemi. Postaveny jsou před vás tři balíčky budov s různými cenovkami a také obydlí, která jsou na rozdíl od zbytku potenciální zástavby jasně viditelné. Za tyto struktury musíte za všech okolností platit, ve hře Šťastné městečko jsou však také speciální stavby, za které nedáte ani peníz, protože jsou zdarma. Jediné, co pro jejich realizaci musíte splnit, je mít ve svém městě určitý počet daných staveb, což rozhodně není hned.

Foto: Ondřej Zeman

Šťastné městečko moc prostoru nepotřebuje.

Jak už bylo řečeno výše, základní myšlenka stojí na tom, že si vybíráte budovy z nabídky trojice otočených staveb. V rámci svého tahu si můžete koupit jednu z prezentovaných struktur, investovat do zakoupení bytu nebo si zkrátka nekoupit nic a získat za to peníz. Cenovky jsou různé, u některých budov se vám navíc jejich hodnota nevrátí. Určité však generují každé kolo zisk, čímž vám dávají možnost v následujících tazích více investovat do expanze vaší metropole. V nabídce základních staveb je možné ve hře Šťastné městečko nalézt leccos. Jsou tu muzea, nemocnice, observatoře, banky, knihkupectví nebo zábavní parky. Zkrátka tu před sebou máte takové karetní SimCity.

Foto: Ondřej Zeman

Šťastné městečko pracuje se slušnou paletou staveb.

Na horní straně karty máte většinou uvedený typ budovy, zatímco spodní vám ukazuje, zda kartička vašemu městu přinese nový příjem, expanduje počet obyvatel nebo navýší štěstí všech, kteří tu žijí. Lid nikterak neuspokojujte, stačí mu pouze srdíčka (pocity štěstí), od kterých se následně odvíjí to, jak se mu ve městě líbí. Pomyslným esem vaší metropole jsou pak výše zmíněné speciální budovy, které jsou jasně spojené s tím, jakým směrem své město vedete. A že jich není vůbec málo, spíše naopak, v nabídce Šťastné městečko jich jsou mraky.

Foto: Ondřej Zeman

Šťastné městečko nechává hráče pracovat s financemi.

Správně vybrané budovy vás dovedou k vítězství

Když máte ve svém městě kupříkladu obchodní centrum, policejní stanici, restauraci a kanceláře můžete si vzít kartu větrné elektrárny. Ta vám za každou zelenou kartičku ve vašem městě automaticky dodá body spokojenosti. Obchod s obuví, škola a dům vás nechají vybudovat koncertní síň navyšující váš příjem, avšak ve finále redukující počet bodů, které dostanete. Právě speciální budovy představují taktickou vrstvu Šťastné městečko, protože právě díky ní můžete vymýšlet dlouhodobé strategie, které se snažíte realizovat vybudováním správných staveb spojeným často s tím, že následně sáhnete po vybraných budovách.

Foto: Ondřej Zeman

Šťastné městečko vás nechá z některých karet těžit až na konci hry.

Přítomná je tu pak ještě varianta pro pokročilé, u níž máte po ruce trošku jinou škálu speciálních budov. Obchod u Štístka má pak více barevných variant, čímž už od počátku máte v ruce jasně zbarvenou strukturu, kterou poté můžete využít k zabrání speciální karty. Hra ale za všech okolností v Šťastné městečko končí tak, že některý z hráčů vynese deset karet budov. Jakmile se to někomu z vás povede, nastává poslední kolo, po jehož dojetí je konec. Přepočet stojí na tom, že si vezmete hodnotu spokojenosti (srdíček) a obyvatel (zelení panáčci) a vynásobíte je. Výsledné číslo pak můžete považovat za finální hodnotu. Občas vyhodnocování formují také speciální budovy. Vítězem je hráč s nejvyšší mírou štěstí.

Foto: Ondřej Zeman

Některé budovy nejsou ve hře Šťastné městečko vůbec levné.

Hraní Šťastné městečko vám rychle přejde do krve

Přestože na počátku působí Šťastné městečko relativně komplexním dojmem dá se říct, že vám v krátké době přejde do krve a vy se díky stanete budovateli na plný úvazek. Základní myšlenka je jednoduchá, když ovšem budete chtít vyhrávat jednu partii za druhou, nezbude vám nic jiného než se pořádně naučit, jak fungují jednotlivé budovy a především, jakým způsobem dosáhnout co největšího počtu spokojených obyvatel bez naplnění jejich základní touhy po štěstí totiž nevyhrajete. Ideální volbou je tento kousek převážně pro hráče, kteří nemají na svém stole příliš mnoho místa, a přesto touží po budování metropolí schopných uchvátit.

Za poskytnutí kopie hry Šťastné městečko děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz