Hlavní obsah
Hry

Citrusy patří mezi pět výborných her do kapsy, které si vezmete kamkoliv

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Léto se blíží ke konci. To však neznamená, že by končil čas výletů. Rozhodl jsem se pro vás proto vytvořit výběr pěti povedených her, které si můžete vzít bez obav prakticky na jakýkoliv výlet.

Článek

Dary lesa si můžete ukrátit chvíli na cestách

Ačkoli jsem se rozhodl použít „Citrusy“ v nadpisu, tento text začnu hrou od stejného autora, avšak s jiným tématem. V Darech lesa se vydáváte do lesa, kde pátráte po jeho darech. Hra stojí na kartách prostředí, které skládáte k sobě. Celkem na nich můžete najít tři typy prostředí a jedno smíšené. Karty na začátku hry zamícháte, načež jednu položíte před sebe a dvě vezmete do ruky.

Počet hráčů: 1

Herní doba: 10 minut

Věk: 8+

Foto: Ondřej Zeman

Hry do kapsy 8

Na první kartu představující základ lesa následně přikládáte karty z vaší ruky. Jak je přiložíte, je pouze na vás, avšak ideální je skládat karty tak, aby překrývaly podrosty stejného druhu. Jakmile dojde k překrytí stejného druhu, umístíte na bod kostku odpovídající barvě plodiny. Hodnota pak dlouhodobě narůstá s tím, jak umísťujete další karty ve snaze vytěžit z lesa co nejvíce. Na konci sbíráte body z kostek. Hru si můžete okořenit přidáním receptů, které se nacházejí na rubové straně karet. Dary lesa jsou v základu hrou pro jednoho hráče. Pokud však máte více kopií, počet hráčů roste s počtem kopií. V jednom hráči ji ale můžete vytáhnout opravdu kdekoliv.

Foto: Ondřej Zeman

Hry do kapsy 9

Duch mini představuje rychlovku která mnoho času nezabere

Na cesty nechcete brát nic moc náročného. Jednou z jednoduchých alternativ je bezpochyby Duch Mini. Tato deskovka vám nabídne krabičku plnou různých variant pracujících s kruhovými kartami, především pěticí předmětů, které vám tvůrci poskytují. Úplně nejzákladnější varianta stojí na vykládání karet, při němž se hráči snaží co nejrychleji sebrat předměty prezentované na obrázcích.

Počet hráčů: 2-8

Herní doba: 20 minut

Věk: 8+

Foto: Ondřej Zeman

Hry do kapsy 4

Druhou alternativou je verze Brát, nebo křičet?, v níž vám nezbývá nic jiného než za určitých okolností řvát. Samotná hratelnost je u Ducha Mini velmi rychlá, takže se rozhodně nudit nebudete. Velikost krabičky je navíc opravdu minimální, takže si ji klidně dáte i do přední kapsy riflí, aniž by vám překážela.

Foto: Ondřej Zeman

Hry do kapsy 5

Podělaná smůla dokáže slušně nastartovat zábavu

Vedle různých žánrových mixů jsem se rozhodl do této nabídky zařadit také čistokrevnou karetní hru. Tedy ona je to primárně party záležitost, ale už párkrát se mnou zamířila i mimo domov v batohu na výšlap, takže mi přišlo jako dobrý nápad Podělanou smůlu sem zařadit. Základní myšlenka této hry je nenáročná.

Počet hráčů: 3-7

Herní doba: 20 minut

Věk: 8+

Foto: Ondřej Zeman

Hry do kapsy 2

Máte karty katastrof, kterým se chcete za každou cenu vyhnout. Někdo to ale musí odnést, takže vytažená karta putuje po stole, dokud si ji někdo nevezme. Hráči kartu odsouvají pomocí červených žetonů, které si oběť neštěstí může po vzetí karty vzít do ruky. Karty navazující na sebe hodnotou se řadí do řad, z nichž se počítají vždy karty s nejnižší hodnotou. Náhodně vybrané karty vám dají negativní body v plné síle. Podělaná smůla patří mezi rychlé hry, které vynikají skladností i zábavností, takže pokud máte před sebou na výletě nějakou zastávku, rozhodně nejde o špatnou volbu.

Foto: Ondřej Zeman

Hry do kapsy 3

Heckmeck z žížalek Mini otestuje vaše štěstí

Stejně jako Duch je i Heckmeck z žížalek Mini hrou, která vyniká hlavně svou přenosností. Opět je vám nabídnuta malá krabička plná obsahu, tedy přesněji kostek a malých žetonů s různými hodnotami. Vaším úkolem je získat do ruky co nejvíce červíků, což je náročnější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Počet hráčů: 2-7

Herní doba: 20 minut

Věk: 8+

Foto: Ondřej Zeman

Hry do kapsy 6


K červíkům se dostáváte primárně skrze hody kostkami. Hráč si hodí osmi kostkami a odloží všechny kostky se stejným symbolem. Se zbytkem může znovu házet. Při každém hodu je však nutné odložit kostky s určitým symbolem. Hráč v Heckmeck z žížalek Mini může svůj tah ukončit buď úspěšně, získáním porce červů, nebo neúspěšně. Hra končí ve chvíli, kdy už nejsou žádné porce červů k dispozici. Vítězem je ten, komu se podařilo získat co nejvíce červů.

Foto: Ondřej Zeman

Hry do kapsy 7

Citrusy vám dokáží zamotat hlavu

Tato hra je předchůdcem výborné solovky Dary lesa. Její hlavní odlišností je, že se neodehrává v lese, ale v sadu, kde se daří citrusům, limetkám a pomerančům. Hratelnost však stojí na podobných základech, což v praxi znamená, že v nabídce najdete trojici základních keřů a jeden volný prostor. Poté, co položíte do prostoru startovní kartu, můžete začít přikládat karty z vaší ruky.

Počet hráčů: 1

Herní doba: 10 minut

Věk: 8+

Foto: Ondřej Zeman

Hry do kapsy 10

Opět se snažíte skládat je tak, aby z toho byl co největší užitek. Stromy však už od počátku nesou, takže když dáte dvojici limetek na další dvě, automaticky přiložíte kostku prezentující čtyři limetky. Pokud kostky náhodou už nemáte, máte smůlu. Zásadní je udržet podobu sadu a co nejefektivněji umisťovat nové karty, protože jen tak dosáhnete vysokých hodnot, které se na konci hry počítají. Stejně jako Dary lesa, i Citrusy nabízejí komplexnější variantu s recepty, které můžete realizovat. Hrát lze v případě více kopií i ve více hráčích, osobně jsem si však oblíbil spíše sólovou verzi, která je doslova ideální na výšlapy či cesty vlakem.

Foto: Ondřej Zeman

Hry do kapsy 11

Za poskytnutí kopií děkuji společnostem Mindok, Tlama Games a REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz