Hlavní obsah
Hry

Cult of the Lamb vás v rouše beránčím nechá vést vlastní démonický kult

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Beránek boží? Nikoliv, hrdina této akce před sebou má svůj vlastní kult, jehož cestu určuje nejen skrze své volby, ale také na cestách temnými háji plnými monster. Zkrátka něco, co chcete vyzkoušet.

Článek

Z oběti se v Cult of the Lamb stane lovec

Jehňátka a kůzlátka jsou při různých rituálech častou obětí. I v Cult of the Lamb máte možnost sledovat cestu roztomilého zvířátka na obětní místo. Tentokrát pro beránka však jeho příběh nekončí proříznutím hrdla. Ujme se ho totiž prastará entita, která z něj udělá vůdce nadějné, avšak malé skupinky fanoušků okultních praktik. Na začátku všeho ovšem nebudete mít vůbec nic a možná ještě mnohem méně nežli to.

Foto: Ondřej Zeman

Na začátku to moc slavně nevypadá.

V úvodu příběhu Cult of the Lamb před sebou máte pouze hlavního hrdinu a jednoho kultistku, s nímž chvíli sdílíte své sny a očekávání. Brzy se však musíte vydat do lesů, kde na vás čekají další potenciální věřící a především vyznavači temných bohů, kteří vám půjdou po krku. Tenhle kousek je sice do jisté míry simulátorem vesničky kultistů, avšak především se jedná o roguelite akcí, takže boj tu po většinu času hraje prim.

Foto: Ondřej Zeman

Cult of the Lamb vám nabídne i možnost si odpočinout.

Na začátku každého výpravy na vás čeká nějaká ta zbraň. To, jaký nástroj dostanete do rukou je generováno víceméně náhodně, takže jednou obdržíte dýku, jindy zase meč, kladivo nebo smrtící rukavici. Každá smrtící hračka je beránkovi nabídnuta ve více variacích. Některé protivníky dočasně pokryjí jedem, jiné zase vyvolají po jejich pádu nemrtvé, kteří bojují po vašem boku. Škála výstroje je pestrá, takže narazíte opravdu na řadu zajímavých kusů, jimiž se dá ohánět nebo dokonce z nich střílet.

Foto: Ondřej Zeman

Během hraní budete v Cult of the Lamb získávat nové členy kultu.

Samotný soubojový systém v Cult of the Lamb nestojí na nikterak komplexních mechanizmech. Zkrátka jen sekáte do nepřátel a uskakujete. K některým zbraním jsem si kvůli této skutečnosti nebyl schopen nalézt cestu, protože jejich ovládání bylo příliš toporné na to, aby se mi s nimi dobře ohánělo. Vedle nástrojů pro obyčejné smrtelníky se tu nachází také kouzla, jejichž efektivita se odvíjí od toho, v jaké verzi je najdete, čímž se podobají zbraním.

Foto: Ondřej Zeman

Ne všichni vyznavači s vámi v Cult of the Lamb budou souhlasit.

Po protivnících lze vrhat ohnivé koule nebo je zaplavovat démonickými chapadly. Počet užití kouzel je však omezený energií, kterou získáváte z padlých nepřátel, takže nepočítejte s tím, že své protivníky budete schopni stabilně ostřelovat, nebo že boss padne pouze pod náporem magie. Destinace do nichž se vydáváte bojovat s monstry představují vždy jasně definované arény, ve kterých probíhá bitva. Jejich rozsah není velký, takže musíte být stále v pohybu, protože jakmile zastavíte, většinou to schytáte.

Foto: Ondřej Zeman

Prava podoba vašich nepřátel je děsivá.

První rána naštěstí není pro beránka v Cult of the Lamb smrtící. Schytat může mnohem více. Jakmile však dojdou životy, jeho cesta je u konce aby toho nebylo málo automaticky ztratí část nasbíraných surovin. Vašim cílem je proto dorazit až do konce a tam v ideálním případě zabít bosse, který tam očekává na to, až ho bezbožná ovečka pořádně srovná. Souboje s primárními antagonisty jsou zábavné a občas dají zabrat. Když je zdoláte, můžete se těšit na finance, potraviny i stavební materiály.

Foto: Ondřej Zeman

Nic vám v Cult of the Lamb nebrání vybudovat si malou farmičku

Osada představuje další vrstvu hratelnosti

Vše si následně vezmete do své vesnice plné kultistů věřících ve vaší věc. Tu stabilně vylepšujete za pomoci výstavby nových budov a objevování nových stavebních technologií. Krom práce na stavbě a těžení se budete také věnovat svým kazatelským činnostem, protože někdo musí stádu ukazovat cestu. Stejně jako Mojžíš i vy budete přinášet kamenné desky se zákony určující směr vašeho malého společenství. Své „ovečky“ můžete zaměřit na to, aby většina z nich věřila v posmrtný život, nebo naopak aby jí nebyl cizí kanibalismus spojený s brutálním obětováním.

Foto: Ondřej Zeman

Některé mapy jsou v Cult of the Lamb k sežrání.

Práce s kultem a budování vesnice je v Cult of the Lamb zábavné. Členové kultu za vámi navíc stabilně přichází s úkoly, s jejichž pomocí si lze navýšit hodnotu víry, prezentující jako moc ve vás vaše obec věří. Interakce s obyvatelstvem je propracovaná, takže se ve vesnici a také prací s jejími obyvateli dá strávit skutečně hodně času. Neschází tu tančení, lov ryb nebo další zábavné aktivity.

Foto: Ondřej Zeman

Poražení nepřátel vám přinese vždy nějakou tu odměnu.

Být vůdcem kultu je v Cult of the Lamb zábava

Na Cult of the Lamb je patrné, že na něm pracují lidé, které baví vývoj her. Jejich výtvor je totiž chytlavý, pracuje se zajímavým tématem a celkově dokáže zaujmout. Osobně jsem měl trochu problém se zpracováním zbraní, avšak když si člověk zvykne, dostane velmi povedený zážitek. A to už vůbec nemluvím o práci s vesničkou plnou poblázněných zvířátek.

Nutno pak podotknout, že i přestože od vydání Cult of the Lamb už uplynul nějaký ten pátek jeho autoři na něm stále makají, čehož je důkazem kupříkladu také nový update Sins of the Flesh, který je plný čerstvého obsahu. Pokud máte rádi odlehčené roguelite akce, v nichž je přítomna dodatečná vrstva kontroly vesničky, tohle je pro vás jasná volba.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz