Hlavní obsah
Hry

Desková hra Northgard: Země nepoznané je s rozšířeními brilantní videoherní adaptací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Vikingové se v této strategii vydávají vstříc neznámému území. Do rukou je vám dán jeden z kmenů. Čeká na vás objevování, budování i boj proti monstrům a nepřátelským válečníkům se stejným úkolem.

Článek

Northgard: Země nepoznané – Náčelníci vám dá možnost vybrat si svůj klan i vůdce

Northgard patří mezi jedny z úspěšnějších realtimových strategií. Dlouhodobě tento titul jeho tvůrci podporují a nyní si ho můžete vyzkoušet také na vašem stole. Předtím než se vrhnete za dobrodružstvím, musíte si vybrat jeden z klanů. Nabídka sice není tak pestrá jako ve videoherní předloze, avšak stále tu máme sedm uskupení, po nichž se dá sáhnout. V nabídce je klan havrana, vlčice, jelena, medvědice, zmije, kozla a také divočáka. Základní verze Northgard: Země nepoznané pracuje s tím, že mají všechny klany k dispozici několik unikátních karet a nějakou tu schopnost, která jim dává výhodu nad konkurencí. Klan medvědice má třeba medvědici Kaiju, s níž může operovat při expanzi.

Foto: Ondřej Zeman

Northgard: Země nepoznané rozhodně není malou deskovkou

Opravdu zásadně s prvkem klanů pracuje až první rozšíření (modul) Náčelníci, v jehož rámci má každý z klanů svého vůdce. Tyto postavy nemají pouze vizuální vliv na celou situaci, ale přináší si své jedinečné benefity. Vůdkyně klanu Medvědice statečná Borgild kupříkladu má vyšší obranu v momentu, kdy je pod útokem, zatímco náčelník klanu Vlčice Egil naopak těží z toho, že se vrhá do útoku, protože je to nesmlouvavý berserk. Klany mají vedle vůdců také vždy po jedné kartě a došlo také k přidání modulárních desek nahrazujících nápovědu. Jakmile máte vybráno, za koho se boje o nově objevovaná území v Northgard: Země nepoznané zúčastníte, můžete se pustit do zápolení.

Foto: Ondřej Zeman

Northgard: Země nepoznané - Náčelníci přináší do hry skupinu hrdinů

Expandovat tu lze chytře

Přestože by se na první pohled mohlo zdát, že se jedná o čistokrevnou strategii s euro prvky, tak tu velkou roli hraje draft spojený s expanzí vašeho základního herního balíčku. Na startu máte totiž pouze jednu frakční kartu a šestici kusů spojených s normálními aktivitami, které má ve své ruce v úvodu každý. Jednou z těch vyloženě základních je průzkum. Kolem sebe totiž nemáte jasně definované území, ale formujete ho za pomoci mapových dílů, které do sebe zapadají. Stejně jako v Carcassonne i tady můžete rozsah území určit správnou prací s kusy mapky. Vytvářet můžete rozsáhlé provincie i maličká územíčka. Rozměr prostoru v Northgard: Země nepoznané určuje, kolik za něj bude jeho vlastník dostávat vítězných bodíků na konci kola.

Foto: Ondřej Zeman

Northgard: Země nepoznané vás nechá taktizovat

Druhou možnou akcí je pohyb. Když po ní sáhnete, tak se s libovolným počtem vojáků z jednoho políčka můžete přesunout na jiné. Přesun může mít pouze nevinný záměr. Může se vám ale klidně stát, že na cílovém políčku bude nepřátelská armáda a v daný moment musíte počítat s tím, že dojde k boji. Ten probíhá tak, že se nejdříve rozhodnete o kolik své muže chcete posílit skrze potraviny, načež sečtete jejich počet s případným posílením. Obránce má možnost udělat totožnou věc, navíc má však po ruce obranné struktury. Nakonec si obě strany hodí kostkami s lebkami a sekerami, načež vyhodnotí celou bitvu.

Foto: Ondřej Zeman

Northgard: Země nepoznané proti sobě v základním režimu staví pouze lidi

Bitva může dopadnout různě. Pokud ale útočník prohraje, je nucen opustit území a stáhnout se na své pozice. Obránce pak musí v případě prohry přesunout zbývající síly na jím kontrolované části mapy. Zajímavé pak je, že ztráty jsou spojené pouze s lebkami, takže se může klidně stát, že když máte smůlu obránce jen vyženete a on se na vás následně ve svém tahu vrhne a uzmuté území ve stejném tahu opět zabere. Zda je to správně je otázkou, osobně bych ale raději viděl větší důraz na to, jak se střet v Northgard: Země nepoznané vyhodnocuje.

Foto: Ondřej Zeman

Northgard: Země nepoznané pracují i s myšlenkou bojujících zvířátek

Bez jídla to nejde

Ztracené válečníky můžete v rámci svého tahu naverbovat. Verbování je další z akcí, které máte na kartách možnost vynést. To, jaký počet vojáků naverbujete určuje především to, jak moc pokročilé je území, které máte pod palcem. S vojenskými budovami, či vybranými kartami jste schopni dostat do rukou menší armádu. Vždy ale musíte počítat s tím, že muže je třeba živit. Do jisté úrovně je snadné nakrmit vojáky, avšak jak počet roste narůstá i potravinová náročnost, která může klidně vést k neklidu, a především neschopnosti vojáky udržet. Vyhnout se hladovění můžete zabráním příslušných políček, nebo budováním.

Foto: Ondřej Zeman

V Northgard: Země nepoznané se bez surovin neobejdete

Výstavba je poslední z alternativ, které můžete na základních kartách nalézt. Za pomoci dřeva lze stavět jednoduché i náročnější budovy. Oba typy vyžadují trošku jiný formát políčka. Vybudovat takto lze kasárny produkující vojáky, sýpky orientované na generování jídla, nebo věže automaticky při bitvě eliminující vaše nepřátele. Mezi základními kartami je pak žolík v podobě Hostiny umožňující provést jednu ze všech dostupných akcí. No a pak jsou tu samozřejmě kousky, k nimž se každoročně dostáváte za pomoci draftování (vybírání) karet spojeným s tím, že si hráči mají možnost pomaličku vytvářet balíček a obohacovat ho o silnější formy karet, s nimiž následně při expanzi, budování nebo objevování pracujete.

Foto: Ondřej Zeman

Northgard: Země nepoznané obsahuje také kostky

Northgard: Země nepoznané – Divočina vám do cesty postaví výzvu v podobě nových stvůr

Vašim základním protivníkem jsou v Northgard: Země nepoznané lidé, nemusíte v ní ale čelit pouze jim. Jsou tu také monstra. Divoká zvířata a také pár monster. Opravdu zásadně s touto myšlenkou pracuje až rozšíření Divočina, které nepřináší do tohoto herního světa nic jiného než nové soky z řad příšer vystupujících v severských mýtech. Tedy ty a také nové kusy mapy, s nimiž můžete pracovat. Do hry bylo přidáno celkem pět nováčků s vlastními figurami a také popisem.

Foto: Ondřej Zeman

Northgard: Země nepoznané - Divočina přináší do herního světa nové hráče

Vaši válečníci se mají možnost střetnout s nemrtvými obry, válečníky toužícími po tom rozsévat zmar, duchy a také impozantní wyvernou, která mimo své hnízdo prakticky představuje nesmrtelného oponenta. Zabít je jí možné jedině, když se vydáte do jejího hnízda, kde jí s vašimi muži zasadíte smrtící ránu. Odměnou za poražení těchto soků mohou být suroviny, nové síly nebo také možnost budovat. Northgard: Země nepoznané skrze modul s monstry dokáže slušně navýšit náročnost, což je důvodem, proč je doporučeno toto rozšíření primárně pro hráče mající s tímto kusem nějakou tu zkušenost.

Foto: Ondřej Zeman

Konec světa má v Northgard: Země nepoznané - Divočina specifickou podobu

Autorům Northgard: Země nepoznané se povedlo vytvořit výbornou adaptaci

Zatímco řada her pouze těží z toho, že prezentují známou značku v případě Northgard: Země nepoznané se autorům povedlo vytvořit dílo, které je věrné své předloze. Máme tu klany bojující o moc snažící se budovat na omezeném prostoru svá sídla, jejichž cílem je zajistit svým vlastníkům nějakou tu výhodu. Souboje jsou zábavné a po přidání expanzí Náčelníci a Divočina je v nich patrný velký důraz na strategii. Jediné, co mi trošku vadí je fungování kostek, avšak to je pouze malá vada na kráse.

Za poskytnutí kopie hry Northgard: Země nepoznané + rozšíření Náčelníci a Divočina děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz