Hlavní obsah
Hry

Deskovka Robin Hood a jeho dobrodružství vás nechá prožít impozantní příběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Legendami opředený Robin Hood je tu a s ním i celá jeho družina. Pohybujte se po nádherně zpracované mapě a zachraňte prostý lid před těmi, kteří jej chtějí pouze utiskovat.

Článek

Robin Hood: The Legend of Sherwood je jednou z těch her, které si řada hráčů pamatuje díky jejich výraznosti dodnes. Příběh Robina a jeho party v něm byl prezentován opravdu dobře. Nyní se dočkal také deskové hry Robin Hood a jeho dobrodružství, na kterou se podíváme v následujících řádcích.

Kampaň Robin Hood a jeho dobrodružství vás vezme na cestu plnou napětí

Robin Hood a jeho dobrodružství je osobitou příběhovou hrou, která z vás neudělá nikoho menšího než legendárního Robina Hooda, či některého z členů jeho bandy. Hlavní je zřejmě to kolik vás hraje, protože každý má možnost se ujmout pouze jednoho ze slavných hrdinů. Je tu Robin, Malý John, Will Scarlet a také Panna Mariana společně všichni prožívají poutavá dobrodružství, která jsou vyprávěna skrze přiloženou knihu Robin Hood a jeho dobrodružství mající takřka 220 stran, takže se rozhodně nejedná o žádný malý svazek. Jednotlivé kapitoly jsou navíc prezentovány velmi poctivě, takže se vám při jejich realizaci rozhodně nestane, že by vás některé z dobrodružství zklamalo.

Foto: Ondřej Zeman

Robin Hood a jeho dobrodružství vám nabídne obrovskou mapu.

Na startu se jedná primárně o to uniknout z hradu, děj však postupem času slušně expanduje, takže se můžete těšit na opravdu zajímavé momenty a nejednou také náročná rozhodnutí. Éra v níž se Robin Hood a jeho dobrodružství odehrává rozhodně nebyla pohádkou, takže na vás vedle příjemných momentů čekají také Temné události, které rapidně snižují náladu v zemi, což následně vede fakticky ke zvýšení celkové náročnosti jednotlivých dobrodružství. Bezradný lid zkrátka nebude mít moc velkou touhu pomáhat zbojníkům, když sám nemá co do huby. Situace jsou to vskutku ponuré, takže se musíte modlit, aby vašeho hochy často nechytali, či vám zkrátka přálo štěstí při vytahování žetonů.

Během hraní má před sebou každý hráč tah, jehož posloupnost je jasná. Na začátku použijete akci pohybu, která je pevně spojená s figurkami. Jak daleko se hráč dokáže pohnout po mistrně zpracované herní mapě prezentující hrad a jeho okolí je v Robin Hood a jeho dobrodružství určeno tím, jak seřadíte své figurky. Po ruce máte dvě statické a tři, které se pohybují v různém dosahu. Přesněji řečeno dva kousky se středním a jeden dlouhým. Když se vám během této fáze podaří nepoužít dlouhou figurku pohybu můžete si do speciálního sáčku odložit jednu bílou kostičku prezentující ušetřenou energii.

Foto: Ondřej Zeman

Robin Hood a jeho dobrodružství vám nabízí pytlíček plný nebezpečí.

Na výběr máte za tří odlišných akcí

Poté lze realizovat jednu ze tří akcí. Pokud jste na políčku s otazníčkem můžete prozkoumávat. Průzkum probíhá tak, že si otevřete knihu a najdete si příslušnou pasáž a nahlas jí přečtete. V případě, že jste na poli, kde je nepřítel. Souboj probíhá tak, že vytahujete ze speciálního sáčku kostičky. Vyhrajte pouze za předpokladu, že z něj vylovíte bílou kostku. Trojice fialových naopak znamená vaší zkázu. Strážce nemusíte zabíjet na blízko, když máte po ruce šíp lze jej „zastřelit“. Poslední akcí je pak předání předmětů mezi postavami.

Foto: Ondřej Zeman

Příběh je v Robin Hood a jeho dobrodružství prezentován velmi slušně.

Předmětů s nimiž můžete pracovat není během hraní vůbec málo. Ve škále nejdete obyčejnou výstroj a také speciální kousky, které mají užití pouze ve specifických momentech. Do rukou se vám může dostat luk, meč, či sekera. Každý z těchto nástrojů je logicky ideální k eliminaci vašich nepřátel. Ne vždy ale budete toužit po boji. Když budete chtít, aby vás nepřátelé ignorovali, není nic lepšího než si vzít čapku s pláštěm, díky nimž se stanete až do nějakého agresivnějšího okamžiku neviditelnými pro zraky strážců zákona. Štít pak můžete použít v případě, že si na vás došlápne „zlý“ Sir Guy Gisbourne. Ten vám za normálních okolností uzme jednu pohybovou figurku. Když ale využijete štít, zachráníte jí před ním.

Po dohrání hry pak navíc dostáváte možnost v Robin Hood a jeho dobrodružství sáhnout také po nové výstroji přidané v rámci New Game+ k dispozici je třeba obouruční meč, černý šíp nebo loutnu s jejíž pomocí jste schopní otočit strážce lícem dolů. Celkově mi škála předmětů přišla skutečně pestrá, jejich využití navíc odpovídá tomu, co od nich člověk očekává, což považuji za plus. Nejvíce mě zaujala už zmíněná loutna, či možnost se přestrojit, protože mi dala možnost si zavzpomínat na má mladá léta, když jsem hrál Robin Hood: The Legend of Sherwood.

Foto: Ondřej Zeman

Hrdinové v Robin Hood a jeho dobrodružství cestují dosti specificky.

Robin Hood a jeho dobrodružství je hrou plnou napětí

Zábava volá. Nebo lépe řečeno volá velkolepá výprava v jejímž rámci dostanete příležitost zažít příběh slavného Robina Hooda. Zda se vydáte za dobrodružstvím s jedním kamarádem nebo celou družinou je pouze na vás. Vždy vás ale čeká hromada zábavy spojená s přesouváním po vizuálně velmi pěkně zpracované herní mapě a také událostmi, které čekají v rozsáhlé knížečce Robin Hood a jeho dobrodružství. Pro ty z vás, kteří patří do skupiny lidí fandících slavné hře Robin Hood: The Legend of Sherwood by tato desková hra mohla být výbornou příležitostí, jak se znovu vydat do světa, kde často o úspěchu rozhoduje schopnost co nejefektivněji vystřelit šíp.

Za poskytnutí kopie hry Robin Hood a jeho dobrodružství děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz