Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Deskovka Zahradníci je dokonalou ukázkou toho, že v nenápadnosti je síla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Pěstování květin je v deskové hře Zahradníci zpracováno jako nebývale adiktivní záležitost. Už při rozestavování sazeniček je třeba myslet na budoucnost a kytky, které z nich vytvoříte.

Článek

Mít chatu, či alespoň zahrádku, byl dlouho jeden z rysů české společnosti. Desková hra Zahradníci z vás udělá svědomitého majitele zahrádky, na které budete sázet rostliny a pěstovat kytky. Že kolem této myšlenky nelze obtočit strategické mechanizmy? Omyl! Přesně na rozpracování myšlenky práce s rostlinami operuje toto dílo, o němž vám více povím v následujících odstavcích.

Zahradníci vám nabídnou odlišné variace

Hru samotnou připravujete podle toho, kolik hráčů se aktivně do klání zapojí. Primárně to definuje to, kolik dílků vyskládáte na herní plochu. Čím více hrajících, tím větší míra žetonů je ve hře dostupná. Stejně tak ani podklad nemusí být stejný. Máte tu variaci orientovanou na 2–3 hráče a také tu, která cílí na to, když se rozhodnete hrát ve 4. Stejně je to s kartičkami, některé jsou trošku jinak barevné, čímž jasně ukazují, na kolik lidí cílí. Jakmile máte jasno, v kolika budete hrát, dáte při maximálním možném počtu na každé z šesti okének (okvětních lístků) celkem devět sazenic.

Foto: Ondřej Zeman

Zahradníci jsou vizuálně velmi výrazným kusem.

V moment, kdy máte tuto fázi za sebou, položíte na květinový trh jeden typ květin. Každý z komínků bude obsahovat rostliny různých hodnot, načež na vrcholu celé řady jsou ty s nejmenší hodnotou. Ve finále mezi sebe rozdělíte karty květin do jasně určených hromádek v případě, že se rozhodnete hrát jednodušší verzi. V případě, že toužíte po výzvě, je tu alternativa, při níž si vybíráte destičky kytek z promíchaných komínků bez jasných symbolů.

Foto: Ondřej Zeman

Zahradníci vám nabídnou pestrou škálu sazenic.

Všichni hráči startují svou květinářskou cestu na oranžovém poli. Dána je jim možnost udělat jeden ze tří kroků. První je zamířit na trh se sazenicemi. Svůj vozíček, představující vaši figuru, posunete na následující okvětní lístek, který nikým není zabrán. V případě, že vám náhodou nesedí hromádka, máte možnost skočit na jinou pozici, avšak pro takovýto „skok“ musí vynaložit kupříkladu žeton vody. Na cílové destinaci si pak vezmete z okvětního lístku dílek sazenic a když na něm náhodou leží i nějaké ty suroviny, tak si uzmete i je. Sebranou sazenici následně položíte ke svému počátečnímu dílku, nebo k těm, které už máte přiloženy. Nikdo vás však nenutí si jej vzít. Je zde i možnost vzít si i zdroje symbolizované na okvětním lístku s tím, že maximálně si lze schovat deset kusů surovin.

Foto: Ondřej Zeman

Jak si v Zahradníci postavíte svou zahrádku je fakticky na vás.

S rostlinami je při hraní Zahradníci nutné pracovat

Trh se sazenicemi je jednou ze tří dostupných akcí, které je možné udělat. Druhou je pak trh orientovaný na rostliny. Když se rozhodnete pro tuto možnost, posunete svůj vozíček na žluté políčko ležící po směru hodinových ručiček. Následně si můžete po zaplacení určitého počtu surovin vzít jednu z rostlin, které se nachází v komíncích tvořících Květinový trh. Někdy kytka stojí pouze vodu. Jindy zase vyžaduje i nějaké to sluníčko. Zakoupený dílek umístíte do své zahrady na sazenice, které jsou prezentovány v jeho horním rohu. Nelze jej tím pádem hodit jen tak do prostoru, ale vždy je nutné poctivě přemýšlet nad tím, kam jej po nákupu dáte.

Foto: Ondřej Zeman

Zahradníci vám nabídnou řadu rostlin.

Třetí akci, kterou můžete během svého tahu učinit, je Umístění destiček květin. V rámci této aktivity se podobně jako v případě nakupování na trhu s rostlinami posunete po směru hodinových ručiček na další kulaté políčko. Nic vás však nestojí. Vyložíte pouze destičku květiny z ruky, načež ji umístíte na své herní pole vstříc políčkům, která splňují podmínku na vyložení. Kupříkladu takový Hvozdík Vousatý si pro vynesení žádá dvě fialové, nebo modrou a červenou kytku. Když splníte jednu z podmínek, dostanete nejen specifický počet bodů prestiže, ale také tři žetony dle vlastního uvážení. Kytky tím pádem nesázíte na pole jen tak, jak si zrovna umanete, nýbrž tak, aby se vám s jejich pomocí podařilo realizovat nějaký dlouhodobý plán.

Foto: Ondřej Zeman

Zahradníci před vás občas staví slušné výzvy.

Pokud náhodou jednou zapomenete, a umístíte něco vyloženě nepromyšleně, nevadí. Za pomoci Žetonu konve lze přesunout nezakrytý dílek na jiné místo, nebo ho rovnou vyměnit s některým, který leží třeba na druhé straně vašeho prostoru. Vždy však musíte myslet na to, že žádný z dílků nesmí být zakryt. Zahrada navíc nesmí být rozdělena. Hra samotná končí v deskové hře Zahradníci v momentu, kdy dojdou dílky na čtyřech, nebo třech okvětních lístcích, což samozřejmě definuje počet hrajících. Do svého finálního hodnocení započítáváte rostliny a květiny. Vítězem je ten, jehož zahrada má po součtu viditelných a ničím nezakrytých rostlinek a zahrad nejvíce prestiže.

Foto: Ondřej Zeman

Rostliny jsou v Zahradníci základem každé zahrádky.

Nenápadní Zahradníci nabízejí velkou hloubku

Na první pohled působí Zahradníci jako velmi jednoduchá deskovka. Dost tento dojem umocňují herní pravidla, která jsou oproti jiným titulům opravdu tenoučká. Jakmile se ale pořádně dostanete do hraní a pochopíte jednotlivé mechanizmy, rychle zjistíte, že zas tak jednoduše se tu nevyhrává. Vlastně je to právě naopak. Míra komplexity roste v momentu, kdy všichni mají jasno, co chtějí a dlouhodobou strategii tu rozhodně nelze zanedbávat. Každá špatně rozložená sazenice vás může stát body, stejně tak nemůžete spoléhat ani na to, že vám k vítězství pomohou správně vytvořené kytky.

Foto: Ondřej Zeman

Sazenice se v Zahradníci nepočítají, je třeba pěstovat.

Ve všech ohledech se jedná o hodně příjemné překvapení. Neočekával jsem totiž, že mě Zahradníci natolik nadchnou. Nakonec bych ale řekl, že se jedná minimálně v tento moment o jednu z nejvýraznějších deskových her, které jsem měl možnost v letošním roce hrát. Je to prostě pecka s kytkami v hlavní roli. Je však nutné se dostat pod povrch, protože právě ten se skrývá velký důraz na strategii a celkovou propracovanost.

Za poskytnutí kopie hry Zahradníci děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Foto: Ondřej Zeman

Suroviny mají v Zahradníci velmi pěkné uložiště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz