Hlavní obsah
Hry

Disney Villainous: Úvod do zla - Staňte se nejsilnějším Disney padouchem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Vydejte se na cestu zla s ikonickými padouchy z Disneyho pohádek. Realizujte temné plány a překonávejte osud v této unikátní karetní hře plné strategických rozhodnutí.

Článek

Každý padouch má v Disney Villainous: Úvod do zla jasný cíl

Tak a je to tady. Další titul orientovaný na pohádkový vesmír Walta Disneyho je tu. Na co se titul zaměřuje tentokrát? Prim v Disney Villainous: Úvod do zla hrají padouši, protože právě ti představují lákadlo, jemuž často nelze odolat. V samém úvodu hry si každý z vás vezme jednoho z prezentovaných zloduchů. Nabídku tvoří Zloba, princ Jan, Uršula a samozřejmě kapitán Hook. Nesoupeří ovšem vyloženě mezi sebou, takže nemůžete očekávat podobný střet jako v Disney BF. Ne, v tomto kousku mají naprosto odlišný cíl.

Foto: Ondřej Zeman

Disney Villainous Úvod do zla si žádá při větším počtu hráčů rozsáhlejší prostor.

Počet hráčů: 2– 4

Herní doba: 50 minut

Věk: 10+

Hlavní prioritou každého padoucha je realizovat svůj temný plán. Někdo chce získat do svých rukou magické předměty, zatímco jiný má za úkol porazit svého úhlavního protivníka. Třeba takový Hook musí v Disney Villainous: Úvod do zla dostat Petra Pana do své lodi a tam mu ukázat, zač je toho loket, což se snadno řekne, avšak realizace takového kroku není úplně jednoduchá, jak se brzy přesvědčíte. Všichni padouši dostanou svůj vlastní balíček, herní desku a také karty osudu, po nichž však sahají primárně jejich oponenti. Tyhle kartičky totiž představují brzdu, která dokáže slušně zpomalit posun každého zloducha. Je však nutné je správně použít.

Foto: Ondřej Zeman

Mince si ve hře Disney Villainous Úvod do zla berete ze specifického kotle.

V rámci svého tahu v Disney Villainous: Úvod do zla vždy aktivujete svou figuru a přesunete ji na některé z nabízených polí. Svým přesunem dané pole aktivujete, což vede k zahrání karet, získání mincí, přesunutí různých karet, poražení hrdiny nebo zahrání karet osudu, jimiž zpomalujete své soky. Alternativ je překvapivě hodně, je však nutné opravdu aktivně přemýšlet nad tím, kterou z možností zvolíte. Když se kupříkladu rozhodnete zahrát karty z vaší ruky, musíte na ně mít dost financí. Pokud máte dost financí, nic vám nebrání vyložit předmět nebo položit svého spojence na libovolné sousední pole ve vaší říši. Zajímavé je, že během kola lze zahrát neomezený počet karet, když na ně tedy máte.

Foto: Ondřej Zeman

Disney Villainous Úvod do zla dává každému padouchu specifický set karet.

S hrdiny se pak vámi zvolení spojenci utkávají tak, že je přesunete na bod, kde je hrdina. Jakmile taková situace v Disney Villainous: Úvod do zla nastane, síla spojenců se sečte a následně odhodíte hrdinu na odhazovací hromádku. Stejně tak ovšem dopadnou i vámi použití spojenci, jelikož se jedná o skutečně drsné střety. Předměty je možné vybavit postavy, které díky nim získají třeba dodatečnou sílu v rámci útoku. Kupříkladu taková šavle je pro věrné členy posádky kapitána Hooka ideálním nástrojem k doražení Petra Pana a jeho malých přátel, kteří vám škodí, kde mohou. Osobně se mi hodně líbí už zmíněné karty osudu.

Foto: Ondřej Zeman

Disney Villainous Úvod do zla je důležité pracovat s hrdiny i padouchy.

Právě za pomoci osudu máte možnost udělat řadu kousků, jimiž uškodíte. Tedy, abych byl přesný, jedná se o kousky, které do partie přináší nové hrdiny a také předměty, které na ně mají totožný vliv jako na společníky padouchů. Jen s tím rozdílem, že posilují opačnou stranu barikády. Opravdu zajímavé je, že podmínky vítězství jsou pro každého aktéra bojů v Disney Villainous: Úvod do zla odlišné. Všechny partie se díky tomu mohou nést v naprosto odlišném duchu. Vítězem je ovšem ten, komu se podaří realizovat temný plán dříve než zbytku osazenstva. Možnost remízy tu neexistuje. Buď vyhrajete, nebo máte smůlu.

Foto: Ondřej Zeman

Disney Villainous Úvod do zla má pěkný insert.

Disney Villainous Úvod do zla sází na unikátnost padouchů i jejich oponentů

Karetních her na herní scéně není málo. Jen málo z nich ale pracuje s tématem padouchů. Disney Villainous: Úvod do zla je díky tomu velmi specifickým kouskem, který vás vyšle na zlovolnou výpravu, v jejímž rámci před sebou máte různé úkoly. Vaším největším sokem je osud, prezentovaný balíčkem plným nebezpečných karet. Vizuální zpracování jednotlivých kousků je velmi povedené. Náročnost pak nehodnotím nikterak dramaticky, po krátkém vysvětlování se lze vrhnout do hraní.

Foto: Ondřej Zeman

Disney Villainous Úvod do zla

Disney Villainous: Úvod do zla je zkrátka přístupnou karetní hrou s padouchy, která cílí na nezkušené hráče. Jestliže do této skupiny patříte, pořízení tohoto kousku bezpochyby nebude špatnou volbou. Počítejte však s tím, že veteránům toho moc nenabídne.

Za poskytnutí kopie hry Disney Villainous: Úvod do zla na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Ravensburger.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz