Hlavní obsah
Hry

Hra Cthulhu Wars Duel ukazuje velkolepý střet dvou Prastarých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Prastaří se probouzejí a vy budete u toho. Za kterého boha ovládnete svět, je jen na vás. Vždy to ale bude brutální zápas, v němž se vaše mysl nezastaví, protože pánem všeho se může stát pouze jeden.

Článek

Náš svět je místem, kde se stále vede válka, kterou většina lidí nevidí. Ne že by spolu soupeřili špioni, to rozhodně také, avšak jejich hrátky jsou nic v porovnání s tím, jaké plány realizují členové kultů vyznávající různé temné bytosti. Desková strategická hra Cthulhu Wars Duel vás nechá do rukou vzít jeden z kultů a dát se do boje za boha, kterého uctíváte. Základní škála frakcí, je tu složena pouze ze dvou prastarých entit, které se po eonech probouzí s cílem ovládnout svět svým jménem. Je pouze na vás, kterého z nich si zvolíte. Strany jsou však tentokrát pouze dvě, čímž se Cthulhu Wars Duel liší od čistokrevného Cthulhu Wars.

Dvojice temných bytostí by v Cthulhu Wars Duel chtěla vládnout

Jak napovídá samotný název této deskové hry, jedním z velkých hráčů je Velký Cthulhu. Tento titán s hlavonožčí hlavou, gigantickým tělem a křídly, která mu pomáhají se přesouvat prostorem má po ruce armádu monster z mořských hlubin a kultistů. Proti němu v tomto souboji stojí Černá koza, známá též jako Shub-Niggurath, za nímž stojí kult plodnosti a netvoři vyloženě holdující konzumaci masa, mezi nimiž najdete třeba také ghúly, v jejichž rukou je vždy možné nalézt nějakou tu lidskou kost. Obě legendární entity se střetnou o známá místa z vesmíru H.P. Lovecrafta, takže ve škále oblastí najdete město Innsmouth, Kingsport nebo také Salem. Zkrátka fandové tohoto univerza si přijdou na své.

Foto: Ondřej Zeman

Cthulhu Wars Duel má velmi pěknou herní desku.

Černá koza startuje svou cestu za ovládnutím prezentovaného světa v Salemu, zatímco Velký Cthulhu není umístěn na pevnině, ale započíná svou cestu v Jerseyském útesu. Na každém z míst v herním univerzu je brána, u této dvojice jí však ovládají vyznavači obou znesvářených stran. Brány jsou dost důležité, na ostatních destinacích jsou opuštěné a je možné je za pomoci kultistů zabrat. Vždy na nich máte ale pouze jednoho člověka orientovaného na okultní praktiky. Monstra ani Velcí Prastaří na tato místa umístěni být nemohou. Důvodem proč je dobré tyto pozice mít je v Cthulhu Wars Duel skutečnost, že vám poskytují moc.

Foto: Ondřej Zeman

Cthulhu Wars Duel vás nechá ho probudit.

S její pomocí můžete udělat celkem osm akcí. Naverbovat si můžete kultisty na místa, kde jsou nějaké vaše jednotky. Otevřít lze s pomocí kultisty novou bránu. Vyvolat je možné některého z vašich posluhovačů na místech, která disponují vámi kontrolovanou bránou. Probudit je v Cthulhu Wars Duel možné také Velkého Prastarého, nebo s jednotkami pohnout, avšak pohyb každé figurky vás stojí body. Když máte na nepřátelském území své monstra můžete zajmout konkurenční lidské posluhovače, protivník ale nesmí mít na dané pozici žádného bojeschopného přisluhovače. Vynechat je také možné svůj tah, čímž přijdete o moc, která vám zbývá a váš tah končí.

Foto: Ondřej Zeman

Cthulhu Wars Duel vám dá do rukou i tohoto krasavce.

Finální možností, pro níž můžete využít moc jsou bitvy, ve kterých musí být přítomné minimálně dvě jednotky každá zastupující zájmy jedné strany. Všechny příšery mají určitou hodnotu síly. Čím více mají, tím větší počet kostek vám bude dán do rukou. Když hodíte šestku znamená to zabití, což je v praxi odstranění nepřátelského bojovníka. Hození čtyřky a pětky představuje bolest, skrze níž posunete nepřátelskou figurku. Trojky, dvojky a jedničky představují netrefený zásah. Předtím než si hodíte kostkami a vyhodnotíte, ovšem musíte pracovat s předbitevními schopnostmi. Ty jsou pro vývoj bitvy hodně zásadní, nejednou vám mohou dodat další kostky, eliminovat soky před bitvou nebo jinak zasáhnout do průběhu boje.

Foto: Ondřej Zeman

V Cthulhu Wars Duel je každé uskupení unikátem.

V Cthulhu Wars Duel řešíte dostatek moci i grimoáry

Pokud jde o samotné akce ty provádíte na střídačku. Pokud náhodou nemáte žádné body moci a jste na tahu posunete žeton rozkladu, který po vašem sokovy vyžaduje aby nevyužil pro aktivaci pouze jeden bod, ale rovnou dva. Jakmile už nemáte žádné body moci váš tah končí a nastává fáze Získání moci. Odměněni jste za kultustisty, ovládané brány, opuštěné brány, zajaté kultisty a také grimoáry, které získáváte za plnění určitých podmínek. Jakmile třeba zabijete dvě nepřátelské jednotky v bitvě můžete se za Velkého Cthulhu těšit na grimoár Pohlcení, s jehož pomocí dokáže Shoggoth pohltit vaše jednotky, za každou pak dostane tři kostky, což je slušný obchod.

Foto: Ondřej Zeman

Cthulhu Wars Duel vás nechá posílit i vaše kultisty.

Po fázi Získání moci následuje etapa Zkázy. V této části hry můžete aktivovat rituál anihilace, za který zaplatíte body moci a získáte tolik bodíků zkázy, kolik máte bran. Náročnost této aktivity stabilně roste. Jakmile ale dosáhne hodnota u rituálu anihilace 10 hra v daný tah končí. Body zkázy je možné také získat za pomoci grimoárů nebo eliminací / zabitím nepřátelských posluhovačů. Zajímavé pak je rozhodně to, že některé protivníky nezabijete avšak to neznamená, že byste nedostali vítězné body. Vyhrává ten, kdo jako první dostane 30 a více bodíků.

Foto: Ondřej Zeman

Cthulhu Wars Duel vám dává pro každou stranu specifické grimoáry.

Cthulhu Wars Duel je přístupnější, než na první pohled vypadá

Musím říct, že na první pohled vypadala strategická desková hra Cthulhu Wars Duel neskutečně nepřístupně. Knížka pravidel byla na poměry „obyčejných“ deskových her tlustší, jakmile jsem se do ní ale začetl velmi rychle se mi podařilo do tohoto kousku dostat. Velký Cthulhu se spolu s Černou kozou střetávají ve velkolepých bitvách odehrávajících se v dobře známých destinacích. Monstra bojují za své pány a kostky jsou občas dosti nevypočítavé, avšak tak to se štěstím prostě bývá, protože vám nemůže přát vždy. Rozhodně hru doporučuji fandům tohoto žánru, kterým se líbí také univerzum H.P. Lovecrafta a mají rádi strategie. Uspokojí totiž obě jejich vášně.

Za poskytnutí kopie hry Cthulhu Wars Duel děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz