Hlavní obsah
Hry

Hra Dixit Disney Edition je jasnou volbou pro fandy pohádek od Disneyho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Vezměte si do rukou řadu nádherných karet a vyberte z nich následně tu, která nejvíce odpovídá slovům vypravěče. Představivost je to hlavní oč tu běží.

Článek

Značka Dixit představuje značku orientovanou na fanoušky představivosti a kreativity. Jeho základní verze za sebou má řadu let prosperity, během nichž se jí podařilo oslovit opravdu širokou škálu hráčů toužících po tom aktivně přemýšlet nad významem obrazů prezentovaných na kartičkách. Společnost Disney aktuálně slaví 100 let své existence, což ji vedle mimo jiného také k vydání Dixit Disney Edition. Jak na tom nová verze slavné hry je a co nabízí vám poví následující odstavce.

Dixit Disney Edition vás nechá spojit vaše pocity a dojmy s legendárními postavami

Jestliže existuje na trhu společnost, která má přístup k právům na famózní postavičky a legendární příběhy, je to bezesporu Disney. Tahle firma toho má zkrátka už hodně za sebou a nikdy se nebála s tím, co jí patří, pracovat. Máme tu řadu videoher, hraček a také seriálů různě spojených s originálními motivy. Dixit Disney Edition je krásnou ukázkou toho, že se s oblíbenými pohádkami a vyprávěními dá dále pracovat. Jedná se totiž o hru, která pracuje s tradičním formátem značky Dixit. Ta stojí na myšlence toho, že jeden z hráčů je postaven do role vypravěče, zatímco ostatní v podstatě hádají, jaký mohou mít slova vyprávějícího smysl.

Foto: Ondřej Zeman

Dixit Disney Edition je nabízen ve velmi pěkném insertu.

Není to ale tak, že by vyloženě prezentovali své myšlenky za pomoci vět. Namísto nich užívají obrázky, které reálně vyobrazují leccos, všechny do jednoho ovšem dávají velký prostor vaší fantazii, což je faktor, na kterém Dixit od počátku své existence stojí. Díky Dixit Disney Edition tentokrát ale máte k dispozici opravdu exkluzivní paletu výjevů prezentovaných na čtyřiaosmdesáti kartách, na kterých je možné najít hrdiny filmů od společnosti Disney a také Pixaru. Jednoduše řečeno škála, na níž je radost pohledět, protože budí ve hráči tolik vzpomínek. Ano, každý kdo někdy koukal na televizi, četl obrázkové knihy či chodil v dětství do kina jistě má v mysli zafixovaný nějaký ten snímek, jehož podoba mu z nějakého důvodu utkvěla v paměti.

Foto: Ondřej Zeman

Dixit Disney Edition se prezentace odlišných témat nebojí.

V opravdu pestré škále motivů najdete výjevy spojené s filmem Rebelka, Hledá se Nemo, Příšerky s.r.o. a řadou dalších legend filmového plátna. Za sebe musím říct, že opravdu každý obrázek ve mně vyvolával emoce, protože jsem jakožto dítě na filmech od společnosti Disney vyrůstal a nejednou na ně s mou maminkou chodil do kina, z něhož jsem vycházel vždy naprosto nadšen. Byla to dosti jiná doba než ta dnešní, avšak rozhodně ne špatná. Více jsem si impozantních pohádek vážil a více se mi zapisovaly do paměti, což v aktuálním přetlaku už tolik v rámci filmů nezažívám.

Foto: Ondřej Zeman

Co si při hraní Dixit Disney Edition vybavíte, když dostanete do rukou takovéto karty?

Při hraní Dixit Disney Edition je třeba být trochu tajemný

Jak už však bylo řečeno, možností je opravdu hodně, takže se vám do rukou mohou dostat vskutku zajímavé karty, se kterými pak pracujete. Vypravěč by měl vždy vzít jednu ze svých karet a určitým způsobem jí prezentovat, načež dá možnost ostatním hrajícím vybrat si ze své ruky kartu nejvíce blízkou slovu, či pocitu. Kdybych byl vypravěčem, tak bych kupříkladu kousek prezentující moment z filmu Medvědí bratři prezentoval jako okamžik lásky. Pro ostatní by daný cit mohl mít zcela odlišný význam, což by je vedlo k tomu, že namísto pro můj kus by hlasovali pro pejska koukajícího na stejk, či Stitche fascinovaného vesmírem.

Foto: Ondřej Zeman

Obrázky si v Dixit Disney Edition lze spojit s různými pocity.

Vaše prezentace nemá být nikdy jednoznačná. Někdo by měl zkrátka uhodnout, jak vypadá váš obrázek. Nesmí to ovšem být celá skupina, protože pak jakožto vypravěč skončíte bez bodů, zatímco oni se posunou po herní desce. Stejně tak se posunou i ti, pro jejichž obrázky někdo náhodou hlasoval. Problém pak pro vypravěče je také situace, kdy pro něj nehlasuje nikdo, protože pak také zůstanete bez bodů. Je tím pádem třeba přemýšlet nad tím, jak něco představit bez toho, aby se většina hráčů zaměřila na váš obrázek. Myšlenka je to výborná a díky formátu karet v Dixit Disney Edition selžete opravdu jen málokdy, protože jsou často dosti mnohoznačné.

Foto: Ondřej Zeman

Štěstí může mít v Dixit Disney Edition mnoho podob.

Dixit Disney Edition je velkou poklonou k oslavě 100 let společnosti Disney

Na trhu je řada her, které se ke známým značkám nechovají úplně s úctou. Trošku jsem se bál, že se Dixit Disney Edition zařadí mezi ty méně povedené. Nakonec to ale vypadá tak, že nám byla dodána verze, která nikterak nezaostává za těmi předchozími. Oproti nim si navíc přináší faktor nostalgie spojený s příběhy, které prezentují jednotlivé karty, k nimž se při hraní dostanete. Má tento kus nějaký háček? Za sebe bych řekl, že nikoliv. Dokonce má i velmi výrazně zpracovány figurky, s nimiž táhnete po pěkně zpracované herní desce. V případě, že vám vždy seděla série Dixit a máte rádi pohádky, rozhodně bych se nebál po Dixit Disney Edition sáhnout. Stojí totiž za pozornost.

Za poskytnutí kopie hry Dixit Disney Edition děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz