Hlavní obsah
Hry

iQLANDIA je desková hra testující maximálně vaše logické schopnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Máte rádi optiku, robotiku, biologii nebo vesmír? Tak přesně na vás je zacílena tato logická hra plná tetrisových dílků, s nimiž pracujete při řešení různorodých hádanek vedoucích k vítězství.

Článek

Testovat budete v iQLANDIA své dovednosti ze čtyř oborů

iQLANDIA je logickou hrou, která v základu stojí na tom, že v ní pracujete s dostupnými díly a plníte s jejich pomocí hádanky, nebo lépe řečeno úkoly patřící k určitým vědeckým oborům, ve kterých lze uplatnit právě myšlenku logické práce s dílky, jež vám jsou tu nabídnuty. Celkem jsou ve hře čtyři směry. V nabídce můžete nalézt programování, biologii, optiku a také vesmír. Každá z expozici přichází se specifickou nabídkou herních dílů, takže se nemusíte bát toho, že by vás během hraní v tomto ohledu něco mátlo.

Foto: Ondřej Zeman

iQLANDIA obsahuje slušný prostor k umístění.

Náhled do jednotlivých okruhů započneme nenáročně u Programování. Tento okruh stojí na myšlence práce s robotem, kterého vedete do cílové destinace. A jak to přesně děláte? Musíte umístit na herní plochu žetony, které představují příkazy spojené s tím, kam se má robot posunout, a především jakým způsobem. Přestože to vypadá dost náročně, po pár pokusech se vám většinou podaří dostat robůtka do bezpečného přístavu. Cesta k neúspěchu tu ale není až tak obtížná, stačí to uspěchat a pak se velmi rychle z prvního místa přesunete na poslední.

Foto: Ondřej Zeman

iQLANDIA si příliš velký prostor nežádá.

Pokud nemáte rádi roboty, je tu Biologie. Ta před vás postaví desku s rozloženými symboly, načež je pro vás důležité si rozházet symboly podle toho, jak si myslíte, že budou vypadat ve výsledném obrazci. Jakmile před sebou máte řešení můžete symboly posouvat po desce, nikoliv je však vytahovat z herního prostoru. Optika pak pracuje s laserovým paprskem. K dispozici máte určité dílky, které musíte sestavit tak, aby paprsek dorazil z jednoho bodu do druhého. Hráč v této fázi musí pracovat se svou kreativitou a schopností vybavit si to, jakou cestou se může paprsek vydat. Vždy na sebe však lasery musí navazovat. Osobně jsem měl tyhle výzvy hodně rád, protože práce s paprsky byla vždy mou vášní.

Foto: Ondřej Zeman

Robotika je v iQLANDIA výzvou.

Závěrečnou alternativou je vesmír. V němž jsou před vás postaveny karty, které je nutné poskládat do specifického tvaru, a především podoby tak, aby prezentovala zadání, ukázané na kartě na stole. Každé z přítomných témat stojí podle mého názoru na velmi slušných základech. Jejich zpracování navíc dokáže hráče vtáhnout do hraní a ukázat jim tak nějak nenáročně nové okruhy.

Foto: Ondřej Zeman

Vesmír vás nutí v iQLANDIA hodně přemýšlet.

Vašim úkolem je co nejefektivněji pracovat s vaší expozicí

Jak probíhá samotná hra? Kolo je v iQLANDIA vždy rozděleno na dvě fáze. V první si hráč na tahu vybere jeden z nabízených okruhů, načež si všichni hrající mohou připravit komponenty nutné k realizaci dané úlohy, načež si v případě zadání orientovaných na biologii, programování nebo optiku vezmou do ruky kartu. Jakmile jsou všichni připraveni nastává čas toho se pustit do plnění. Celá skupina startuje v jeden moment a vítěz si odnáší dva body, načež si všichni vezmou dva dílky expozic a zakomponuje je na svou desku iQLANDIE, kde se snažíte sestavovat obrazce do podob, které jsou uvedeny v zadání jednotlivých kusů.

Foto: Ondřej Zeman

iQLANDIA vás otestuje i v biologii.

Celkem na vás čeká šest okének, na kterých pracujete a kombinujete barvy. Tu musíte vytvořit co největší obrazec. Tam zase generovat odlišně velké odstavce. Možností je hodně, a tím pádem vás nic nelimituje orientovat se na to, co jste schopni vytvořit nejsnáze, zatímco náročnější projekty lze ignorovat. U všech ale máte vždy určitý objem bodů, které za ně dostanete. Po 12. kole vítězí ten hráč, který má nejvyšší počet bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Paprsky jsou tím nejlepším, co iQLANDIA nabízí.

Test mozkových závitů stojí v iQLANDIA za to

Chvíli jsem se na iQLANDIA díval trošku skepticky. Krabice plná dílků vypadala na první pohled relativně strašidelně, jenže jakmile jsem se spolu se skupinou mých studentů dal do hraní už to pěkně odsýpalo. Každá z kategorií stála na zajímavých základech, takže nejenže se nám podařilo dát našim mozkům řádně zabrat, ale také pouvažovat nad jednotlivými obory. Samozřejmě se nejedná o žádný komplexní náhled, avšak o tom to opravdu není. iQLANDIA je kouskem u něhož fandové přemýšlení najdou co hledají, takže pokud mezi ně patříte, směle se na ní můžete vrhnout.

Za poskytnutí kopie hry iQLANDIA děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz