Hlavní obsah
Hry

Jan Žižka: Zrod Vojevůdce je středověkou laskominou pro každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Jan Žižka se nestal slavným za jediný den. Jeho začátky nebyly snadné a přesně o nich je tato desková hra, ve které máte za úkol postavit co nejsilnější družinu a zapsat se s ní do historie.

Článek

Nabídka postav v Jan Žižka: Zrod Vojevůdce potěší všechny skupiny

K dispozici máte v Jan Žižka: Zrod Vojevůdce rovnou čtyři hrdiny, kteří jsou ve své podstatě unikátní. V základní paletě neschází samotný Jan Žižka, kterému je dána možnost hodit si při vyhodnocování událostí jednou kostkou navíc. Že vám tento stratég nikdy neimponoval? Tak to můžete sáhnout po Torakovi, který zvýší váš dosah pohybu, díky čemuž se může během jediné akce pohnout v základu až o 3 políčka. Boreš může přehodit až dvě kostky. A neschází tu ani zástupkyně ženského pohlaví. Fanynky žen mohou sáhnout po Kateřině, které osud dal dovednost otevírající jí příležitost podívat se na druhou stranu libovolného žetonu události, či vrchní kartu balíčku, což jí dokáže slušně pomoci.

Foto: Ondřej Zeman

Jan Žižka: Zrod Vojevůdce nabízí mapu plnou dobrodružství.

V případě, že nejste milovníky speciálních schopností, můžete kartu hrdinů otočit na druhou stranu, kde žádné nadlidské schopnosti nenajdete. U hrdinů však v Jan Žižka: Zrod Vojevůdce vždy pracujete se stupnicí morálky a také počátečními mincemi, s nimiž pak během dobrodružství operujete a pokoušíte se je co nejrychleji rozmnožit, protože bez financí není středověký život vůbec lehký. Jakmile máte vybráno můžete se pustit do přežívání.

Foto: Ondřej Zeman

Jan Žižka: Zrod Vojevůdce pracuje s různými družiníky.

Před každým hráčem stojí čtveřice základních akcí. Realizovat je schopen však pouze dvě s tím, že mu nic nebrání v tom jeden krok provést dvakrát. Možnost se máte pohnout, vyhodnotit událost, najmout družiníky, nebo napadnout hráče. První alternativa stojící na pohybu po mapě pracuje s pohybovým dosahem hlavního hrdiny a také zbytku party. V rámci součtu jejich dosahů následně můžete v Jan Žižka: Zrod Vojevůdce kráčet herním světem. Redukovat vaši pohyblivost naopak může zatykač, po jehož odstranění tato limitace zmizí. Družiníky nevyužíváte pouze k pohybu po mapě, ale také k vyhodnocování událostí.

Foto: Ondřej Zeman

Jan Žižka: Zrod Vojevůdce vám skrze každý řádek nabízí nové výzvy.

Jakou fušku si vyberete je na vás

Škála událostí je v Jan Žižka: Zrod Vojevůdce o něco pestřejší než základní paleta akcí. Přepadávat můžete tábory lapků, vykrádat cizí kapsy, navštěvovat města, lovit zvěř, čistit doupata lapků nebo pomáhat mnichům v nouzi. Aby se vám povedlo danou událost vyhodnotit správně, tak je třeba mít po ruce správnou partu družiníků či požadovaný objem mincí. Když se vám podaří dané podmínky splnit můžete se těšit na opravdu rozsáhlou škálu odměn. Tu dostanete vítězné body, jindy zase žetony štěstí, peníze, nového společníka, či bodíky spojené s morálkou. Ta je faktorem, kterým definujete, zda jste dobráci nebo padouši. V krajním případě vám pak znemožňují přístup k některým společníkům, avšak urychlující cestu k vítězství.

Foto: Ondřej Zeman

Někteří hrdinové nejsou v Jan Žižka: Zrod Vojevůdce na prodej.

V rámci vyhodnocování události je zajímavé, že je možné vyhodnotit větší počet řádků. Musíte na to mít však dostatek sil v rámci družiny. Tu rozšiřujete v Jan Žižka: Zrod Vojevůdce buď plněním událostí, nebo přímým náborem družiníků na polích, kde za nováčky zaplatíte nějakou tu minci a když odpovídáte jejich morálním preferencím jsou vaši. Partě mohou poskytnout větší počet kostek, s nimiž při událostech házíte, možnost přehazovat kostky, navýšení pohybového dosahu, nebo některý ze čtyř symbolů, které následně aplikujete k vyřešení určité situace. Vždy je ale můžete použít jen jednou za událost, v případě, že se nejedná o dobývání. Při něm se každý řádek totiž vyhodnocuje zvlášť.

Foto: Ondřej Zeman

Jan Žižka: Zrod Vojevůdce každý hrdina má svou vyvedenou postavičku.

Zajímavou událostí jsou pak v Jan Žižka: Zrod Vojevůdce turnaje. Těch se může účastnit více hráčů najednou. Během jeho průběhu házíte šesti kostkami s tím, že každý ze symbolů na nich má jinou hodnotu. Vítězem je samozřejmě ten, komu se povede získat nejvyšší číslo s tím, že si máte možnost splnit i osobní cíl, za který si lze také odnést nějakou tu odměnu. Poslední akcí, kterou jde udělat je napadení hráče. Útočník se snaží mít v bitvě co nejvíce mečíků a štěstí, zatímco obránce sází na štíty a štístko. Jeden druhého však může napadnout pouze za předpokladu, že je na něj vydán zatykač.

Foto: Ondřej Zeman

Jan Žižka: Zrod Vojevůdce hodně pracuje s kostkami.

Jan Žižka: Zrod Vojevůdce dokáže překvapit svou návykovostí

Příliš jsem od deskové hry Jan Žižka: Zrod Vojevůdce neočekával. Adaptace podle filmů zkrátka nestojí za moc. V tomto případě se ale jedná o slušný zážitek, který vás nutí pracovat s různými faktory. Ve své strategii musíte pracovat s kostkami a také silou karet. Pomyslnou třešničkou na dortu jsou pak morálku definující události a také skutečnost, že hráč si vytváří vztah s panovníky lačnícími po české koruně. Cesta ke slávě ve výsledku není jednoduchá, myslím si ale že tento kousek díky nemalé přístupnosti a především zábavnosti rozhodně stojí za to.

Za poskytnutí kopie hry Jan Žižka: Zrod Vojevůdce děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz