Hlavní obsah
Hry

Karak 2 je výborným pokračováním rodinného RPG

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Hrdinům se konečně podařilo porazit draka a opustit Karak. Nyní se ocitají v otevřeném světě, které chce ovládnout zlo. Musí proto opět vzít zbraně do rukou a dát se do boje za osud celého lidstva.

Článek

Přišel vám první Karak příliš jednoduchý anebo vám v některých ohledech vyloženě nesedla kompetitivní část? Tak to vám jistě udělá radost Karak 2, který v mnohém tuto značku posouvá do zcela nové roviny, o čemž se dozvíte více v následujících řádcích.

Temnota chce pohltit svět Karak 2

Průzkum kobek Karaku občas nebyl jednoduchý, avšak nakonec se hrdinům podařilo vše zdolat a konečně se dostat na čerstvý vzduch. Kdo by si ale myslel, že nyní už je čeká jen hromada zábavy a lenošení, zřejmě bude mírně zklamán. Karak 2 totiž před partu reků staví Temného generála, který se ujmul pozůstatků drakových sil a nyní s nimi dobývá svět. Úkol hrdinů je jednoduchý, musí se chopit zbraní, posbírat spojence a společně se pustit do bitvy o osud světa.

Foto: Ondřej Zeman

Karak 2 má velmi pěkný úložný prostor.

V nabídce postav Karak 2 naleznete celkem šest postav. Nečekejte však stejnou partu jako v prvním dílu. Část hrdinů ze základní hry se zřejmě ještě nedostala na povrch, kvůli tomu tu nyní máme válečníka Horana, vědmu Taiu, hraničářku Lorraine, černokněžníka Xanrose, bojovnici Elspeth a průzkumníka Dariuse. Některé jistě znáte z minulosti, jak však ukazuje část z jmen, jsou tu také nováčci. Do oka vám ihned padne Darius či Elspeth, oba mají totiž velmi neobvyklé „oře“. V podstatě všichni se v Karak 2 pohybují na hřbetu nějakého toho zvířete, nebo jeho ostatků.

Foto: Ondřej Zeman

Karak 2 konečně vzal hrdiny na světlo.

To že je nabídka postav o kapku jiná, než v první hře neznamená, že hrdinové opět nemají nějaké ty speciální schopnosti. Každý rek má v Karak 2 po ruce dvě unikátní dovednosti, jimiž se odlišuje od zbytku osazenstva. Relativně nezajímavý černokněžník Xanros má kupříkladu za pomoci svých akcí možnost vyvolat kostlivce, a tak získat kostky kostlivců, s nimiž může pracovat. Pokaždé když navíc jeho jednotky zemřou má možnost vyléčit si život za každého padlého. Elspeth vám dává příležitost jednou si přehodit kostku hrdiny, navíc se je schopná rychleji přesouvat po mapě. Celkově jsou hrdinové zpracováni velmi dobře. Jejich balance mi navíc nepřijde vůbec špatná.

Foto: Ondřej Zeman

Cesta v Karak 2 startuje takto.

V momentu, kdy máte vybráno, si můžete osázet herní desku svého šampiona. Na ní umístíte portrét, životy a také žetony budov, se kterými pracujete až poté co vybudujete své město. Vedle této novinky v Karak 2 neschází ani inventář, do něhož ukládáte zbraně, kouzla a amulety, které během své cesty získáte. Pokud je vás hrdina na svých cestách poražen upadne do bezvědomí a následný tah nehraje, aby se řádně zregeneroval.

Foto: Ondřej Zeman

Karak 2 pracuje na startu s těmito hrdiny.

Na mapě na vás čeká hromada zábavy

Jakmile se ujmete svého hrdiny a osázíte jeho herní desku už se v Karak 2 můžete vrhnout do hraní. Každý hráč může během svého tahu udělat dvě akce s tím, že před každou z nich se má možnost pohnout o jeden dílek. Celkem vám pokračování známé adventury nabídne sedm možných kroků, které můžete provést. Základní myšlenka však stojí na tom, že prozkoumáváte krajinu, a přitom narážíte na monstra. Krajina má dva stupně, což v praxi znamená, že na prvním proti vám stane vždy jedno monstrum, zatímco na druhém už budete nuceni čelit dvěma nepřátelům jejichž síla je sečtena.

Foto: Ondřej Zeman

V Karak 2 neschází ani jezdkyně na medvědu.

A přesně se setkáním s monstry je spojena akce Bitva s armádami nestvůr. Jak napovídá její název jedná se o střet, v němž hodíte kostkou hrdiny a libovolným počtem kostek vašich oddílů (jednotky naverbované ve městech), načež výsledek sečtete. U nehrdinských posil ovšem musíte počítat s tím, že je můžete po nezdařeném hodu ztratit a tím pádem přijdete také o jejich budoucí pomoc, než je znovu naverbujete ve svém městě. Tam máte možnost nabrat vždy tolik lučištníků, válečníků, nebo mágů kolik činí úroveň vaší slávy. Kdo by taky jel do bitvy s bezvýznamným hrdinou, že?

Foto: Ondřej Zeman

Zlo má v Karak 2 mnoho podob.

Nábor je další z akcí, které můžete při hraní Karak 2 provést. Vyžaduje ovšem vždy určitý objem surovin. A to není vše. Aby bylo možné verbovat statečné bojovníka je nezbytné mít postavené město a také specifické budovy na vaší herní desce. Postavit lze Čarodějnou věž produkující mágy, Vojenský tábor verbující rytíře, Prapory slávy navyšující vaši schopnost vést muže do boje, nebo také Stáj, která vám dá o jednu akci navíc, což se hodí, protože dodatečný krok můžete využít třeba k léčení, nebo zisku surovin z políček, která jsou k „těžbě“ dřeva, jídla nebo kamene určená. Zmíněné materiály používáte k výstavbě a verbování nových sil.

Foto: Ondřej Zeman

Karak 2 před hráče staví temnotu.

Přestože by se na první pohled mohlo zdát, že armáda není potřeba, k úspěchu jí budete potřebovat. Temný generál totiž táhne do pole se skupinou oddaných pretoriánů, o které ho připravujete. A nakonec ho s trochou štěstí dokážete i udolat. Za porážku tohoto brutálního soka obdržíte arcikámen, který je jedním z hlavních vítězných bodů. Dostat se na svých cestách můžete také k velkým kamenům, či jejich menším bratříčkům. Vítězem je ve výsledku ten, komu se podaří získat nejvíce bodů do porážky generála. Jeho smrtí totiž partie končí.

Foto: Ondřej Zeman

Karak 2 z velká části definuje hod kostkou.

Karak 2 je výborným pokračováním perfektní hry

Temný generál padl a já vám díky tomu nyní mohu v záběru tohoto textu poreferovat o tom, jak na tom vlastně Karak 2 je. Herní deska vám tentokrát nabízí vysokou míru znovuhratelnosti. Jednotky podporují dojem velkoleposti a budování také není vůbec špatným prvkem. Myslím si, že se jedná o výborné kompetitivní dobrodružství, jehož tvůrcům se podařilo posunout hru pro děti do vyšší ligy, díky čemuž tu máme výborný zážitek se schopností vás upoutat ke křeslu klidně i na pár hodin. U jedné partie totiž zůstat rozhodně nemusí.

Za poskytnutí kopie hry Karak 2 děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz