Hlavní obsah
Hry

Na křídlech draků je výbornou exkurzí do světa magických tvorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Toužili jste vždy po tom chovat draky? Tak zde dostanete možnost vytvořit vámi ovládané jeskyně, ve kterých se nebude vyskytovat nic jiného než různě velcí pohádkový tvorové, jichž jsou tu zástupy.

Článek

Práce drakologů není v Na křídlech draků nic jednoduchého

Filmová série Jak vycvičit draka patří mezi značky, které jsou napříč věkovými skupinami velmi oblíbené. Jak by také ne, když prezentují pohádkové příběhy plné šupinatých obrů, které má každý rád. Celkově je toto téma často v záři reflektorů. Není proto divu, že vznikla desková hra Na křídlech draků, která má hodně blízko k oblíbené rodinné pecce Na křídlech pracující s ptáčky všeho druhu.

Foto: Ondřej Zeman

Na křídlech draků není úplně malou hrou.

Počet hráčů: 1 - 5

Herní doba: 90 minut

Věk: 14+

V Na křídlech draků se stane vašim hlavním úkolem vybudovat útočiště pro vaše draky, které je možné nacpat do tří různých skalních útvarů. Máme tu Karmínové kaverny, Sluneční sluje a Purpurové průrvy. Všechny vám zpočátku nabízí zdarma jeden bod k „ustájení“. Když však budete chtít více prostoru pro vaše draky nezbude vám nic jiného než pro to něco udělat. Práci se tu zkrátka nevyhnete, aby ovšem nebyla příliš monotónní můžete uskutečnit ve svém tahu jednu z pěti akcí.

Foto: Ondřej Zeman

Čeká tu na vás hromada surovin.

Hned tou první možnou je samozřejmě hloubení nových komor, protože další draky zkrátka musíte někam uložit. Hloubení probíhá tak, že vyložíte kartu jeskyně do některého z volných polí na levé straně desky. Kterou ze tří jeskyní si vyberete je v Na křídlech draků v podstatě na vás. Jakmile takto učiníte, získáte nejen nové políčko pro šupinatého kamaráda, ale také některý z řady efektů. Ty vám mohou dát slevu na draka, kterého si následně koupíte nebo vás nechají položit tři vejce. Zkrátka lze budovat i podle toho. Vždy vás to však bude stát jednu minci a později také vajíčka.

Foto: Ondřej Zeman

Každý šupináč je v Na křídlech draků unikátem.

Druhou alternativou je v Na křídlech draků lákání šupinatých tvorů. Aby do vašeho komplexu drak chtěl jít musíte, mít samozřejmě v ruce kartu daného tvora a tím to pouze začíná. Draci jsou náročná stvoření, takže si žádají vždy pro přilákání peníze a také určitý objem surovin. Některým z nich imponuje maso, jiní zase mají rádi krystaly nebo zlato.

Foto: Ondřej Zeman

Úkoly jsou hodnoceny různě.

Nelze ovšem říci, že by se jednalo o vyloženě úplatné kouzelné tvory. K existenci si žádají též specifické prostředí bez něhož se nemohou usadit. Za zajímavou pak považuji skutečnost, že karty do každé jeskyně přikládáte postupně, takže si nejde vyloženě vybrat kam daného tvora umístíte. Obdobně jako v případě hloubení nové komory i tady mají někteří draci možnost vám při vyložení dát určitý efekt. Když kupříkladu vynesete Hydru Zlatou Rozdělenou doberete si z balíčku dvě karty. Jednu si následně necháte, zatímco jednu necháte zasunout „sežrat“ pod libovolného draka.

Foto: Ondřej Zeman

Každá komora vám nabídne při vyložení jiné bonusy.

U vynášených draků pracujete s jejich touhami, vítěznými body, které vám přinesou v momentu vynesení, velikostí daných tvorů a také rozsahem snůšky. Aby toho pak nebylo málo má každý tvor v Na křídlech draků svůj vlastní charakter. Nalézt tu můžete hravé, agresivní, dobrotivé nebo plaché jedince.

Foto: Ondřej Zeman

Některé kusy jsou náročné.

Třetí, čtvrtou i pátou alternativou v rámci akcí jest pak Průzkum. Proč je možností tolik? Protože se pokaždé můžete vydat do jiné destinace. Průzkum probíhá tak, že posunujete figurku průzkumníka pěkně z leva doprava. Když se rozhodnete pro tuto akci, musíte zaplatit za první návštěvu jednu minci. Další je pak náročnější a žádá si už i vejce. Maximálně do ní lze zamířit třikrát, protože šupinatí tvorové potřebují svůj klid. Váš drakolog prochází jeskyní a aktivuje efekty v jednotlivých prostorech, což vede k tomu, že získáváte suroviny, vítězné body, nebo nové karty draků či jeskyní. Jakmile pak dorazíte k symbolu stopky, je putování danou jeskyní v Na křídlech draků u konce.

Foto: Ondřej Zeman

Na křídlech draků si můžete zahrát i sami.

Jak sami vidíte, v každém vašem tahu vás čeká investování. Vše zkrátka v Na křídlech draků něco stojí. Když už nemáte na útratu, nebo zkrátka utrácet nechcete, můžete pasovat. Jakmile pasují všichni kolo končí. Hra samotná je rozdělená do čtyř kol, takže rozhodně není dlouhá. Na začátku každého z nich pak obdržíte šestici mincí a jedno vejce, s tím, že vám zůstávají zdroje z minulého kola, takže kdo chce má možnost šetřit na další fáze. Samotný konec kola vám leckdy přinese i nějaký ten bonus, díky vyloženým kartám.

Foto: Ondřej Zeman

Dračí bratrstva nabízejí hráčům různé možnosti.

A popravdě nejen ten. Pojistit si lze také určité objemy vítězných bodů tím, že se vám podaří splnit některý z veřejných úkolů. Abych pak zcela nezapomněl, jedním ze zásadních prvků hratelnosti je Drakologie a s ní spojená Dračí bratrstva, která dokáží snaživce pozásluze odměnit. Hra samotná pak v Na křídlech draků končí po uplynutí čtyř kol. Jakmile je konec, nastává čas sečtení bodů spojený s bodíky na desce Dračího bratrstva, hodnotami na kartách a řadě dalších prvků napříč herní plochou. K vyhodnocení toho není vůbec málo. Vítězem pak je ten s nejvyšší hodnotou, popřípadě v případě remízy hráč s největším počtem draků.

Foto: Ondřej Zeman

Na křídlech draků by rozhodně slušel insert.

Na křídlech draků stojí na osvědčených základech, avšak není bez inovací

Ptačí hra na Na křídlech patří mezi hity, vůbec bych se proto nedivil, kdyby došlo v případě Na křídlech draků k podobné situaci. Jedná se totiž o snadno naučitelnou deskovou hru, ve které se pustíte do chovu draků ve velkém. Vzhledem k pestré škále druhů si můžete do svých jeskyní pozvat zajímavé typy šupináčů. Hratelnost mi přijde plynulá a komponenty taktéž patří do kategorie pěkných. Jediné co bych vytkl je absence insertu, která trošku kazí celkový dojem a může některým hráčům reálně vadit.

Jakožto celek však Na křídlech draků patří mezi tu skupinu her, které stojí za pozornost a rozhodně není špatné je mít doma. Doporučil bych jí primárně těm, kteří mají rádi dračí plémě a karetní hry, ve kterých toho na vás čeká opravdu hromada. Pokud do této skupiny patříte, asi bych příliš neváhal.

Za poskytnutí kopie hry Na křídlech draků na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz