Hlavní obsah
Hry

Karetní hra Podsvětí zaujme milovníky podvodů, blafování a dedukce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

V kůži převozníka tu po staletí převážíte duše. Nyní však přichází šance na vykoupení. Jediné co musíte udělat, je pomoci démonům dostat se do „ráje“. Přijmete jejich ďábelskou nabídku?

Článek

Podsvětí proti sobě staví převozníky, pašeráky i nevyzpytatelnou entitu

Příběh Podsvětí udělá ze všech přítomných hráčů udělá převozníky, zatímco z jednoho z nich se stane chaotický Zholyk. Ten hraje sám za sebe a není pro něj prioritou dopomoci k vítězství ani jednomu z týmů. Hlavní je, aby se nikdo nedostal na přes přednastavenou hodnotu. Pokud jde ovšem o převozníky v jejich případě musíte počítat s tím, že jsou rozděleni do dvou skupin.

Foto: Ondřej Zeman

Podsvětí vás nechá posílat duše na druhý břeh.

Počet hráčů: 4-8

Herní doba: 30 - 45 minut

Věk: 12+

Na jedné straně jsou tu ti poctiví, pro něž je převážení duší přes řeku čestným úkolem. Na té druhé najdete ty, kteří toho už mají dost a touží po tom dostat se do Podsvětí. Jedinou cestou, jak si zbavit převoznického bidla je však cílovou destinaci pořádně zaneřádit. Tedy přesněji řečeno dovést do ní tolik démonů, aby už pak mohl vstoupit na půdu zdejší formy ráje prakticky každý komu se zlíbí. Zastoupení jednotlivých stran se liší podle toho, kolik hraje hráčů.

Foto: Ondřej Zeman

Na barvě karty v Podsvětí záleží.

V případě, že se pustíte do hraní čtyři pracujete tu s dvěma dobráky, jedním padouchem a pak neutrálním Zholykem, který je v alternativách pro 5 nebo 7 hrajících zcela mimo hru. Je nutno podotknout, že pokud hrajete pouze ve čtyřech, tak některé herní prvky během hraní Podsvětí vůbec nevyužíváte, což je většinou spojeno s tím, že kupříkladu démoni nemají s kým kooperovat a s Zholykem se zkrátka spřáhnout nechtějí. Kvůli tomu je třeba při hře pro čtyři hráče úplně vyřazena aktivita Pohled démonů, kdy před začátkem hry určitá část osazenstva zjistí, kdo jsou jejich kamarádi.

Jakmile máte vybrané role dostanou se vám do rukou tři karty. Základní karta, je tou, kterou dostanete při přidělování rolí. No a pak je tu ještě karta duše a démona. S náhodně vybranou trojicí postaviček se objevujete na břehu řeky přes, kterou se duše přepravují. V rámci kola máte možnost vždy jednu ze svých karet umístit do jedné ze dvou dostupných kocábek. Cestující do lodi v Podsvětí umísťujete tak, aby byla vidět pouze jejich strana s maskou. Počet míst je jasně dán, za každé pak obdržíte specifický dar a počet hlasů.

Foto: Ondřej Zeman

Bez karet to v  Podsvětí nejde.

Za pomoci darů dokážete odhalit padouchy

Dary jsou kartami, které v Podsvětí dostanete za obsazení určitého místa. Jejich škála je pestrá, takže do ruky se vám mohou dostat různé varianty. Všechny však mají vliv na chod hry. Za pomoci Lucerny kupříkladu dokážete jiného hráče přinutit, aby v příštím kole dal svého cestujícího vzhůru, díky čemuž jste schopni přinutit pašeráka démonů aby „odkryl“ své karty nebo se naopak postavil minimálně po dobu jednoho tahu na vaší stranu.

Při použití Kadidla pak můžete nakouknout na kartu cestujícího, jemuž nebyla dána maska. Odhaleného pak můžete odhalit, nebo jej nechat skrytého před zraky ostatních. Karty vám v Podsvětí dávají skutečně pestrou škálu možností, jen s nimi musíte umět pracovat. Pokud by vám náhodou spektrum alternativ nepřišlo dostatečné, je tu ještě možnost si celkový zážitek okořenit ještě kartami Mlčení, které jednotlivce umlčí, znemožní mu dát duše na určité místo či jinak ovlivní hratelnost.

Foto: Ondřej Zeman

V Podsvětí najdete dobráky i padouchy.

Bez ohledu na to, zda máte ve hře přítomné karty Mlčení, nebo nikoliv poté co použijete dary vždy nastává fáze Hlasování. V jejím rámci si vybíráte, který ze dvou naložených korábů poputuje do Podsvětí. Každý hráč má možnost přidělit své alternativě jimi vlastněné hlasy. Když jedna z lodí odpluje, tak osazenstvo druhé automaticky propadá zůstává navždy ve vašem přístavu. Jakmile takto odplují tři lodě hra končí a začíná přepočet bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Podsvětí vám dává možnost si hratelnost okořenit speciálním balíčkem.

V této části počítáte kolik se vám podařilo převést duší a démonů. Neřešíte však pouze příslušnost k určitému druhý, nýbrž též barvu, jakou jednotlivé karty disponují. Zajímavé pak je, že tento prvek lze ovlivnit za pomoci masky, která vám dává možnost změnit třeba modrou kartu na zelenou a naopak. Zholyk má oproti jiným jasně daný počet bodů, takže primární pro něj je, aby žádný z týmů neměl více než on. Dost za něj tím pádem blafujete, zatímco převozníci se vyloženě snaží odhalit pašeráky ve svých řadách. Blafování je při cestách do Podsvětí stálým hostem.

Foto: Ondřej Zeman

Podsvětí má obstojný insert.

Partii v Podsvětí vyhrají jen ti nejproradnější

Karetní hra Podsvětí je kouskem, který vás vyloženě nutí k tomu, abyste blafovali. A je jedno, zda hrajete za ty správné nebo špatné. Vždy musíte pracovat maximálně s potenciálem své schopnosti podvádět a dedukovat akce jiných. Kooperace je pak nezbytnou složkou, která vás dokáže dovést k vítězství. Osobně bych si dokázal představit, že by hraní mohlo fungovat i ve verzi pro 3 hrající. Celek mi ale za těch pár partií relativně slušně přirostl k srdci.

Za poskytnutí kopie hry Podsvětí děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz