Hlavní obsah
Hry

Karetní hra Zboduj město vás nechá rychle vystavět vlastní metropoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Sledujte vývoj na herním stole. Sbírejte zdroje a následně je použijte pro realizaci toho nejlepšího městečka v okolí, protože to je oč tu v podstatě běží.

Článek

Hrátky s kartami, to je oč ve Zboduj město běží

Zboduj město je hrou od stejných tvůrců, kteří stojí za nedávno představenou hrou Klofni rybku. Tentokrát na vás čeká ale o něco náročnější úkol, v jehož realizaci nehraje tak velkou roli štěstěna. Na herní ploše před vámi vždy stojí jeden balíček složený ze tří hromádek prezentujících za všech okolností zdroje a především struktury patřící k určité úrovni města. To s kolika kartami budete hrát určuje počet hráčů. Čím více vás bude, tím méně kartiček musíte hned na startu dát pryč. Jakmile máte připraveno můžete se dá do vykládání.

Foto: Ondřej Zeman

Zboduj město se vám hravě vejde na stůl.

Počet hráčů: 1-4

Herní doba: 15 - 20 minut

Věk: 10+

Hned na startu vyložíte šestnáct karet z balíčku. Plocha, na níž jsou vyloženy je považována za tržiště. Tento prostor je stabilně doplňován, takže partie ve Zboduj město vždy končí momentem, kdy už není možné doplnit tržiště. Z toho si během hraní berete vždy dvě karty. Nemůžete si je však vybrat jak se vám zlíbí, ale vždy se musí jednat o kousky ležící vedle sebe vodorovně, nebo svisle. V případě, že vám náhodou nesedí žádná z nabízených karet, je zde ještě alternativa sáhnout do balíčku a vzít si je z něj.

Foto: Ondřej Zeman

Zboduj město pracuje s pestrou škálou karet.

V samém úvodu před sebou máte pouze karty zdrojů. To však žádnému z hráčů nebrání v rámci jednoho řádku kartu přetočit, a tak kousek změnit ze zdroje na budovu. Jedná se o dobrovolný skutek, který vás nic nestojí. Když si z balíčku berete karty je nutné pracovat s tím, o jaký typ se jedná. Zboduj město totiž hráči nabízí karty zdrojů a budov. Zatímco zdroje si do ruky můžete vzít zcela zdarma, v případě budov už to tak jednoduché není. Za ty je třeba vždy zaplatit určit objem surovin, protože bez nich nepostavíte ani psí boudu.

Foto: Ondřej Zeman

Každá ze staveb si žádá ve Zboduj město určitý objem surovin.

Za továrnu zaplatíte dva penízky a tři karty ekologie, zatímco ptačí budka stojí pouze peníze. Jakmile máte zakoupeno, prakticky ihned budujete. Podobně jako v Marvel Splendor i tady vám nakoupení karty nepřináší v budoucnu pouze vítězné body. Smysl pro vás mají i během hraní, protože vám dávají k dispozici trvalé zdroje, s nimiž lze pracovat a následně použít ke stavbě dalších struktur. Třeba už výše zmíněná továrna vám dá tři bodíky průmyslu, díky čemuž pro vás v následujícím tahu nebude až takový problém postavit si molo patřící ve Zboduj město do kategorie budov náročnějších na výstavbu.

Foto: Ondřej Zeman

Paleta budov není ve Zboduj město vůbec chudá.

Vedle budov se zdroji a jasnou bodovou hodnotou vám tu tvůrci nabízejí také veřejné stavby. Ty vám nedají žádné bodíky ani surovin, s nimiž je možné pracovat. To ovšem neznamená, že za jejich realizaci nemůžete čekat odměnu. Namísto jednorázového ohodnocení si můžete vzít jeden z dostupných bodovacích žetonů, které vám na konci dají bodíky za postavený počet specifických budov nebo produkované suroviny. Ani dobrák podporující obecní blaho zkrátka nezůstane bez odměny.

Foto: Ondřej Zeman

Zboduj město myslí i na ekologii.

Obdobně jako Klofni rybku i Zboduj město nabízí hráčům sólový režim, díky čemuž si jí můžete otestovat sami, nebo jí zkrátka hrát bez ohledu na to, zda budete mít po ruce spoluhráče. Virtuální hráč tu nedostává karty z balíčku, ale pracuje s nabídkou tržiště, z něhož si bere vždy kousek určený dvojicí žetonů, a jako po další sahá po kousku umístěném pod už sebranou kartou. Koncept je to funkční pracující s trojicí stupňů obtížnosti, takže si sami nastavíte, tak moc náročné to pro vás bude.

Foto: Ondřej Zeman

Zboduj město vás za budování staveb pro město dokáže odměnit.

Finální bodování pak probíhá tak, že si vezmete body za postavené budovy a vyhodnotíte žetony, které máte k dispozici. Ve své podstatě to není nic náročného. Někteří hráči si budou díky žetonům moci započítat karty, jiní zase generované zdroje. Pokud ovšem nedospějete k jasnému vítězi, tak se jím stane ten, komu zůstalo v ruce nejvíce karet zdrojů.

Foto: Ondřej Zeman

Orientace na kapitál ve Zboduj město neschází.

Výstavba vám ve Zboduj město mnoho času nezabere

Na Zboduj město je patrné, že pochází ze stejné dílny jako povedená jednohubka Klofni rybku. V tomto případě však štěstí nehraje až takovou roli. Samozřejmě je nutné s ním vždy počítat, avšak není až tak zásadní jako při lovu ryb. Prim tu hraje vytváření sad, které je zábavné. Tempo hry samotné je rychlé a prostorová náročnost není z nejvyšších. V určitých ohledech připomíná Šťastné městečko nebo už dříve zmíněný Marvel Splendor, takže pokud chcete budovat nebo zkrátka máte rád obdobný formát her, rozhodně není špatné po tomto kousku sáhnout.

Za poskytnutí kopie hry Zboduj město děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz