Hlavní obsah
Hry

Koruna z popela: Válka nekromantů v padlém království, které čeká na svého vládce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Do zkázy uvržené království povstává z popela. Nastal čas pozvednout prapory a v čele vašich vojsk se pustit do křížové výpravy, jež má za cíl vám na hlavu přinést Korunu z popela symbolizující vládu.

Článek

Strategie Koruna z popela vás vezme vstříc padlé říši, kde se opět rozhoří boje

Příběh strategie Koruna z popela se odehrává v království, které bylo proměněno k nepoznání střetem šlechticů a jejich panovníka. Ten ve výsledku nedopadl dobře pro nikoho, kvůli čemuž se na začátku vašeho tažení ujmete jedné ze čtyř postav ovládajících nekromancii a dáte se za ně do bitvy o osud tohoto impéria z hlíny. Každý z těchto vůdců má dvojici specifických schopností. Nekromant Visio kupříkladu může hádat, s jakými jednotkami na něj protivník udeří, čímž je může oslabit, zatímco jeho konkurent Fortis může velmi aktivně pracovat se svými silami a tak je různě přeskupovat.

Foto: Ondřej Zeman

Koruna z popela patří mezi vizuálně velmi povedené hry.

Počet hráčů: 1 - 4

Herní doba: 120 minut

Věk: 14+

Jakmile máte v Koruna z popela vybráno, za koho si celé tažení dáte, už vám nic nebrání v tom dát se do práce na budování vaší říše. Podobně jako jiní zástupci tohoto žánru i tento z velké části stojí na správné práci se služebníky. Ty rozmísťujete po herním poli a snažíte se co nejvíce těžit z jejich potenciálu. Provést s nimi lze vždy některou ze čtyř akcí, díky čemuž tu není až moc prostoru k tomu, aby hráč zbytečně přemýšlel nad tím, co má vlastně udělat. Tou úplně nejzákladnější je získávání surovin. Ty jsou dostupné na specifických bodech a také v útrobách budov, které vy i ostatní hráči během svého tahu můžete vybudovat.

Foto: Ondřej Zeman

Paleta jednotek ve hře Koruna z popela připomíná nepřátele z indie titulů.

Realizace budov tu stojí na tradiční myšlence, takže zaplatíte žádaný objem financí, načež se před vámi objeví stavba, kopa surovin a také prostor pro dlouhodobé těžení. Zajímavým faktorem pak je možnost vydat se s pracanty na místa, která kontrolují nepřátelské armády. Pokud se k tomu ale odhodláte, rozhodně to nebude zadarmo, takže aby bylo možné budovu použít, nezbude vám nic jiného než zaplatit. Má tedy smysl kontrolovat cenné zdroje, nebo minimálně místa s velkým potenciálem, který může být klidně i bodového ražení. Budovy je ve hře Koruna z popela navíc možné vylepšovat, takže jejich vybudováním a případným obsazením práce s nimi rozhodně nemusí skončit.

Foto: Ondřej Zeman

Nabídka budov je ve hře Koruna z popela pestrá

Služebníci se však nemusí věnovat pouze práci. Koruna z popela jim dává možnost také vést armády do boje. Voje válečníků tu budujete během každého tahu, protože vám hra dává možnost si vždy naverbovat jednoho bojovníka. Asi vás to nepřekvapí, ale když dojde na verbování, tak budete muset sáhnout do vaší zásoby kostí, popela, síry a krve. Pořizovací náročnost jednotlivých válečníků je odlišná. Některé si koupíte za pár jednotek krve, zatímco na jiné budete potřebovat klidně více než deset surovin. Za vynaložené zdroje vás však odmění slušným objemem síly. Ta je určitým způsobem dána, když ji ale chcete zvýšit, nic vám nebrání kombinovat jednotky stejných barev do šiků a tak získat body síly navíc.

Foto: Ondřej Zeman

Král v Koruně z popela čeká na svého pokořitele.

Když dojde na boj, řešíte několik hodnot. Tou základní je ta, kterou disponuje monstrum nebo útočící monstra. Dalším faktorem jsou pak útočné karty mající vliv na průběh bitvy, protože vám dávají možnost přidat si sílu či zapojit do hraní kostky, které jakožto prvek náhody mohou přinést jeden až šest bodů síly. Vítěz získává území a často také body, zatímco poražený má nějakou cenu útěchy, která je doprovázena ztrátou jednotek použitých k útoku či obraně. Použité karty boje pak dáváte na svůj odkládací balíček, z něhož je dostanete za pomoci svých služebníků.

Foto: Ondřej Zeman

Bojové karty vám v Koruně z popela nabízejí jiné alternativy.

Dost zásadním bodem celého herního světa, v němž se Koruna z popela odehrává, je pak Citadela. Toto místo obývané zlým králem je přesně tím bodem, po kterém budete od počátku toužit, protože oproti jiným vám nabídne hromadu vítězných bodů. Nejdříve ho ale musíte získat z rukou panovníka, který není žádný slaboch. K jeho porážce je ovšem možné použít až tři karty bojovníků, zatímco v normálních bojích je maximální počet stanoven na dva válečníky. Do boje je možné poslat jednotky věrné a také ty, ochotné za vás bojovat jen pár tahů.

Foto: Ondřej Zeman

Žetony jsou zpracovány solidně.

Partie končí po absolvování čtyř kol, kdy pracujete s vítěznými body, kartami bojovníků a také zbytkem surovin. Ještě předtím, než se vrhnu na celkové zhodnocení hry Koruna z popela, bych rád dal popředí zpracování deluxe prvků, které nejsou součástí balení. Ty jsou nadmíru povedené a dodávají hratelnosti jisté kouzlo. Dost mi to připomíná situaci s Kacířem, kde taktéž zakomponování žetonů a dalších faktorů kompletu pomáhá. Pokud tedy máte rádi, když vaše hry dostanou trochu toho hýčkání, je tohle podle mého ideální cesta. Do hraní se dá pak dát i sólo.

Foto: Ondřej Zeman

Každá frakce má svůj balíček a také mince. Nejvíce cool jsou ovšem v Koruně z popela kostky.

Koruna z popela je na poli worker placement strategií sázkou na jistotu

Padlý svět se mi podařilo pokořit rovnou několikrát, je tím pádem čas na to zhodnotit, jak na tom vlastně Koruna z popela je. Ve finále bych řekl, že se jedná o výraznou worker placement strategii s kontrolou území, která má co nabídnout. Dost se mi líbí její grafické zpracování i hratelnost, která je nadmíru povedená a chytlavá. Tlama Games s tímto kouskem opět udeřila hřebíček na hlavičku a ukázala, že opravdu umí vybírat zajímavé worker placement tituly.

Foto: Ondřej Zeman

Do krabice se vám v případě Koruny z popela vejde vše.

Koruna z popela je jednou z relativně přístupných strategií, ve které se střetávají nekromanti s unikátními schopnostmi a často odlišně zkomponovanými armádami. Je to zkrátka taková ta hra, kterou milovníci strategií chtějí hrát z řady důvodů. Pokud do této hráčské škatulky patříte, je to vlastně jasná volba.

Za poskytnutí kopie hry Koruna z popela na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz