Hlavní obsah
Hry

Králíčci dokáží v rodinné karetní strategii Králíkovství ukázat zoubky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Nový svět čeká na své dobyvatele. Král si žádá jeho obsazení a je pouze na vás, jak se v kůži ušatého šlechtice s kartami v ruce při prosazování jeho zájmů na strategické mapě předvedete.

Článek

Historie lidstva je plná momentů, v jejichž rámci došlo ke kolonizaci nových území. A vždy v nich hráli hlavní roli odvážní šlechtici, ochotní udělat pro zájmy svého panovníka prakticky cokoliv. Na první pohled nebývale roztomile vypadající karetní strategie Králíkovství z vás udělá jednoho z těch, kteří mají za úkol kolonizovat nový, dosud nikým neobsazený svět. Vítězem se v očích vládce stane ten, kdo dokáže během čtyř kol získat co nejvíce zlatých mrkví.

Foto: Ondřej Zeman

Králíkovství vám nabídne velmi pěkný a přehledný plán vyloženě lákající ke hraní.

V Králíkovství expandujete především za pomoci karet

Jakožto správná draft karetní strategie i Králíkovství vám pěkně ze startu dává možnost vybrat si z vašeho balíčku určitý počet karet. Přesněji řečeno dvě, načež vámi vlastněný paklík jehož velikost je definována počtem hrajících putuje ve Fázi průzkumu dál (velikost je definována počtem hráčů), čímž se k vám dostane soupeřova hromádka, z níž si vyberete v následujícím tahu. Paklíky takto putují až do úplného vyčerpání zásob a opětovného obnovení v dalším kole. Jak už však bylo řečeno výše, ze hromádky si při každém tahu máte možnost vybrat dva kusy a s nimi pracovat. Základním kamenem vaší expanze se však stanou ty zaměřené na průzkum, které lze aplikovat prakticky ihned. Těch je ve hře celkem sto a prezentují všechna políčka nacházející se na pěkně zpracovaném herním plánu. Jakmile takovou kartu zahrajete, automaticky na bod dáte králíčka, čímž území zaberete.

Foto: Ondřej Zeman

Karty průzkumu představují v Králíkovství jeden ze základních prvků vaší expanze.

V momentu se vám podaří spojit více takových bodíků prakticky vytvoříte léno. Je však nutné je propojit přímo, nikoliv křížem. Právě vytváření lén je jedním z elementárních prvků, na kterých se dá postavit strategie. Někdy si totiž karty můžete volit vyloženě proto, aby váš sok nebyl schopen realizovat propojení nějaké větší územní části. Tedy za předpokladu, že na ní ve Fázi stavění určené k realizaci budovatelských karet nepostaví Nebeskou věž, ta totiž dokáže propojit území, která spolu reálně nesousedí. A postavit nemusíte na svém území pouze tuto strukturu. Škála budov, k nimž se za pomoci karet lze dostat, je daleko pestřejší. Máme tu trojici různě velkých měst, tábory umístitelné na prázdná území, nebo farmy.

Foto: Ondřej Zeman

Někteří králíčci mají na obrázku štěstí. Žlutý hráč však minimálně v případě lén u moře nic nedostane.

Farmy jsou zajímavou složkou. Vámi obsazená území sama o sobě produkují při napojení na města zdroje, jakmile na ně však dáte farmu, automaticky navyšujete celkovou užitečnost (výnosnost) daného políčka. Když například na místo, kde lovíte ryby, přidáte farmu na vytváření perel, dostanete vedle ryb také perly, takže namísto dvou bodů za tuto pozici dostanete dvojici mrkviček. Vyloženě výjimečným případem jsou obchodní stanice, které jsou v podstatě specifickou verzí farem. Ta namísto některé jasně definované suroviny pracuje s myšlenkou, že si hráč má možnost vybrat jednu ze tří elementárních surovin.

Foto: Ondřej Zeman

Někdy se vám podaří některá území zabrat nesmírně rychle.

Podmínky budování jsou relativně nenáročné. Většinou jsou spojené s určitým formátem prostředí, takže třeba v lese lze pěstovat houby, zatímco hory jsou lepší pro těžbu zlata. První dvě úrovně měst je možné umístit prakticky kamkoliv. O té třetí si povíme více níže, ještě předtím se ovšem podíváme na poslední fázi kola a tou je Sklizeň, jejíž rozsah definuje podoba vašeho léna. Jakmile máte sklizeno vše se opakuje.

Foto: Ondřej Zeman

Poklady dokáží často rozhodnout na první pohled nerozhodnou hru.

Celkem na vás čekají čtyři totožně probíhající kola, na jejichž konci se sečtou zlaté mrkve z vašich lén a především ty, které získáte za pergamenty, k nimž se dostanete během draftování karet. Jsou totiž součástí balíčku. Když je však dostanete do rukou, necháváte si je a odhalujete je právě až na konci. Některé kousky jsou bez podmínek, zatímco jiné vás odměňují za specifické rozložení králíků, či určitý počet obsazených surovin. Super je třeba Barbar Boban, který vám dává bodíky za území bez měst, která nejsou vůbec výjimečným jevem.

Foto: Ondřej Zeman

Králíci mají zajímavé vůdčí osobnosti

Pestrost hraje při budování lén prim

Nyní se ale podrobněji podíváme na léna. Jejich základní sílu definuje to, kolik v něm máte postavených měst. Když kupříkladu v prostoru postavíte pouze jednu malou vísku disponující jedinou věžičkou, jeho síla bude pouze jedna. Těžit naopak můžete z budování v horských oblastech, protože v nich lze postavit metropole s maximální silou a tím pádem třemi věžemi, které započítáváte do výsledné hodnoty vašeho území. Počet zlatých mrkviček, k nimž se dostanete však nedefinuje pouze to, kolik malých, středních a velkých měst máte na svém území.

Foto: Ondřej Zeman

Budování je jednou ze základních složek hratelnosti Králíkovství.

Dalším faktorem má být výnosnost surovin v prostoru, ve kterém je rozloženo vaše území. Ta se nesčítá s hodnotou jeho síly, avšak násobíte ji. Díky tomu lze během jediného roku na větších lénech získat opravdu zajímavé objemy zlatých mrkviček. Malá vám ve Králíkovství naopak hodí menší míru, je ovšem otázkou, zda to pro vás minimálně v určitých případech nebude mít větší smysl kvůli jedné zásadní skutečnosti, které vás možná trošku překvapí, protože minimálně na první pohled nemusí dávat úplně smysl.

Foto: Ondřej Zeman

Ta nejlepší sídla lze stavět pouze v horách. A popravdě králíkům to sluší nejvíce z hradeb pevností.

Jedná se totiž o skutečnost, že do výnosnosti se ve Králíkovství započítává na jednom lénu ve vašem vlastnictví pouze jeden zástupce určité suroviny. Nemůžete tím pádem vsadit pouze na to, že své teritorium rozprostřete po lesích. Všechny dřevorubecké chatrče totiž produkují jen jediný ziskový bodík bez ohledu na to, kolik jich máte. Je tím pádem důležité, být v tomto ohledu kreativní a nesázet pouze na jediný artikl, ale být co nejvíce tvořivý, což může mladším hráčům trošku zamotat hlavu. Jakmile se do hraní ovšem dostanou, už jim nic nebrání v tom, stát se nejvýraznějším z králičích šlechticů a kdo ví, možná i oblíbencem samotného panovníka. Za sebe to považuji za výbornou myšlenku.

Foto: Ondřej Zeman

Někdy se vyplatí své území dlouhodobě plánovat. Tedy takřka vždy.

Hraní Králíkovství se jen tak neomrzí

Králíkovství je překvapivě chytlavou deckbuildingovou strategií, která v sobě ukrývá mnohem více než její roztomilý zjev na první pohled napovídá. Jedním z jejich hlavních es je bezpochyby vysoká znovuhratelnost. Díky pestré a především neustále se měnící škále karet se žádná z her nestane stejným zážitkem jako ta předchozí. A právě to je do jisté míry faktor hrající pro nejednoho hráče velmi zásadní roli, jelikož nechcete, aby se vám deskovka rychle ohrála.

Dalším pozitivním prvkem je bezpochyby zpracování městeček a především nemalá úroveň přístupnosti, díky níž lze Králíkovství doporučit nejen zkušenějším hráčům ale také pro rodinné hraní. Za sebe jsem si jej totiž vychutnal jak v rámci kroužku, tak i mimo něj při hraní s rodinou. Jistou míru nepřístupnosti představuje přehlednost. Minimálně tedy v pozdějších fázích hry, kdy dochází k přepočtu rozsáhlejších lén a na konci k vyhodnocení všech pergamenů. V této etapě mohou však mladším pomoci starší hráči a také přiložená nápověda. Je to ovšem jediná muška, kterou jsem během hraní vypozoroval. Jinak se jednalo o plynulý zážitek schopný vždy pohltit vaše strategické smysly.

Za poskytnutí kopie Králíkovství děkuji českému distributorovi hry, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz