Hlavní obsah
Hry

Kreveťák: nenápadný karetní hit, který naučí během chvíle krást celou rodinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Hledáte hru, ve které není třeba ovládat písmenka? Tak to tu dnes pro vás mám tuhle nenáročnou a hlavně rychlou pecku, ve které se snažíte dostat k sobě co nejvíce krevetek a skórovat.

Článek

Kreveťák vás nechá bojovat o hromadu roztomilých krevetek

V deskových hrách často bojujete o různá zvířata. Zatímco v karetní rychlovce Farmářský handl se snažíte získávat hospodářské kusy za pomoci peněz, Kreveťák není po této stránce příliš náročný. Vlastně je to naopak dosti jednoduchá záležitost, která svým konceptem hned zaujme. Tedy hned základní myšlenka hratelnosti vás udeří do nosu, protože stojí na tom, že si lízáte kartu a při troše štěstí si do svého prostoru uložíte získaný kus, nejen jej a za jistých okolností dokonce obdržíte body.

Foto: Ondřej Zeman

Kreveťák se vám vejde takřka kamkoliv.

Počet hráčů: 2 - 6

Herní doba: 10 minut

Věk: 7+

Ještě předtím, než si hrající hráč vezme kartu čekající na vrchu dobíracího balíčku, musíte říct, co chcete dělat, protože tento krok je pouze tím prvním, který ve své části tahu uděláte. Tím druhým může být v karetní hře Kreveťák pokus skórovat nebo snaha ukradnout kartu nacházející se v akvárku nepřítele. Ano, čtete správně. Jak naznačoval samotný nadpis, hodně se tu krade.

Foto: Ondřej Zeman

Láska tu neschází.

Aby vám ovšem bylo umožněno sáhnout do nepřítelovy nádrže, musíte nejdříve vytáhnout z dobíracího balíčku krevetu, kterou sám má, což může být náročnější, než na první pohled vypadá. Pomyslným pomocníkem je zadní strana karty, na níž se nachází kruh složený ze tří barev prezentujících barvu krevety, která by se mohla nacházet na bílé stráně. Za předpokladu, že se pokusíte krást a je tam barva zastoupená u vašeho protivníka, ukradnete mu všechny krevety daného zbarvení, což je tah, kterým mi má žena nejednou vzala klidně i vítěznou sestavu.

Když se vám nepodaří trefit, tak kreveta skončí v nádrži soka, na něhož byl útok směřován, takže mu tak můžete odstartovat chov nové odrůdy. Kreveťák na tomto prvku hodně stojí. Je s ním totiž navíc ještě spojen fakt, že kradením sice získáte krevety do svého akvária, avšak nemůžete je ihned proměnit v body, takže se vám klidně může stát, že v následujícím tahu využije protivník příležitost a vezme si své krevetky zpět i se svými kartami. Ani on v daný moment však nemůže skórovat.

Foto: Ondřej Zeman

V Kreveťák na vás čekají různé krevetky.

Skórování je totiž spojeno pevně s tím, že učiníte před líznutím nové karty rozhodnutí, v jehož rámci se zkrátka rozhodnete, protože líznutou kartu ihned umístíte k sobě a proměníte ji spolu se stejně barevnými kousky ve vítězné body. Ve dvou hráčích jste schopni takto proměňovat karty ve vítězné body relativně snadno. Když je vás ale více, může se vám stát, že se proti vám nepřátelé zkrátka spolčí a vezmou vám set složení z několika kusů jedné barvy klidně víckrát za sebou. Zkrátka a dobře, ve větším počtu hrajících Kreveťák nabízí dokonce i jistou míru strategie, která je v menším počtu dosti minimalistická.

Foto: Ondřej Zeman

Dosti nebezpečná situace.

Samotné tempo hraní je opravdu rychlé díky skutečnosti, že komplexita není nic nač by tento kus sázel, což ovšem vůbec nevadí, protože tvůrci nic takového neslibují. Partie končí ve hře Kreveťák v momentu, kdy se někomu podaří získat do skórovacího balíčku více než 10 karet. Trošku situace nastává, když hrají dva hráči. V takovém případě je karet třeba pro vítězství patnáct. Když ale kradete můžete ihned odehrát další tah, což může vést k brzkému konci.

Foto: Ondřej Zeman

Kreveťák vám nabídně velmi pěkně zpracovanou krabičku.

Nenápadný Kreveťák představuje rychlovku, co chytne a nepustí

Karetních her jsou na deskoherním trhu hromady. Je tudíž dost náročné mezi nimi najít opravdu zajímavé kousky. Avšak, občas se člověku podaří narazit na něco, co má šťávu. A přesně tím je Kreveťák, který zaujme hned několika prvky. Prvním je bezpochyby grafické zpracování a pak je tu samozřejmě hratelnost, která je rychlá a nadmíru povedená.

Kreveťák je zkrátka rychlou záležitostí, která vás chytne ihned, co ji poprvé vytáhnete z krabice. Pokud hledáte něco, co si zahrajete jak se svou babičkou, tak i dítkem, které ještě navštěvuje školku, tak právě tohle může být slušná volba. Za sebe rozhodně doporučuji, aby vám tento kus neunikl.

Za poskytnutí kopie hry Kreveťák na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz