Hlavní obsah
Hry

Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble: Kooperační formát už tak povedené karetky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Už nějaký ten pátek vás Lorcana láká, avšak vám nesedí PvP formát, v němž musíte velmi aktivně komponovat jednotlivé balíčky? Nevadí, zde máte totiž verzi pro kooperaci, v níž se postavíte Ursule.

Článek

Hlavním protivníkem vám v Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble bude zlá čarodějnice

Každá partie hry Lorcana je velkým soubojem, tentokrát však máte díky samostatnému dodatku Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble možnost pustit se do hraní bez nutnosti se mlátit mezi sebou. Přichází totiž Ursula, která touží po ovládnutí zdejšího vesmíru, v čemž jí hrdinové samozřejmě musejí zabránit dříve, než se jí to povede. Výzva to však bude větší, než by se mohlo na první pohled zdát. Mořské čarodějnici se totiž povedlo získat kontrolu nad řadou pohádkových hrdinů, jimž se musíte postavit.

Foto: Ondřej Zeman

Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble dává Ursule vlastní herní prostor

Počet hráčů: 1 - 6

Herní doba: partie může mít dosti flexibilní herní dobu dle schopností hrajících

Věk: 8+ (je zde třeba znalost angličtiny)

Do této velkolepé bitvy se můžete pustit s jedním ze dvou přednastavených balíčků. Na jedné straně máte Saphire a Steel, zatímco druhá vám nabízí Amber a Amestyt. Pokud náhodou už máte zformovaný svůj vlastní balíček, vůbec to nevadí, protože klidně můžete do této bitvy vzít i svůj původní balíček a otestovat jeho sílu tváří v tvář velkému zlu. Prioritou tu však je myšlenka spolupráce, při níž musíte každý získat 20 bodů dříve, než Ursula realizuje svůj plán a nabere 40 bodů, čímž vaše cesta končí. Samotné nastavení partie v Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble závisí na počtu hráčů.

Foto: Ondřej Zeman

Vaši nepřátelé nejsou v úplně ideálním stavu.

Jakmile jsou základy postaveny, nastává čas zvolit bojiště, které opět určuje některé podmínky následující bitvy. Na střet se pak v Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble připravujete obdobně jako v základní verzi této karetní hry. Každý hráč partii začíná se sedmi kartami v ruce, které můžete na startu jednorázově vyměnit. Kolik si necháte a kolik vyměníte, je na vás. Ve hře pak karty pořizujete za inkoust. Ten získáváte primárně tak, že na začátku kola odložíte kartu do kalamáře, kde se pomalu hromadí. Následný tah díky tomu máte o něco více inkoustu než ten předchozí, což v praxi znamená, že můžete zahrát více karet, nebo sáhnout po silnějších kusech, protože výraznější hrdinové, předměty i schopnosti samozřejmě stojí v Lorcana Disney více inkoustu než ty slabší.

Foto: Ondřej Zeman

Tuhle rodinu si v Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble oblíbíte.

Bitvu v Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble začíná Ursula. Její tah však probíhá jinak než u normálního hráče. Během něj dochází vždy k pěti krokům. Nejdříve připraví své karty, poté vyhodnotí efekty spojené se začátkem tahu, aktivuje předměty a postavy, které má před sebou (probíhá to zleva doprava). Hrdinové, kteří mohou realizovat výpravu, se na ni vydají; pokud tato možnost dána není, vyzvou někoho. Jakmile jsou karty vyhodnoceny, Ursula si vezme do chapadla počet karet spojený s počtem hráčů.

Foto: Ondřej Zeman

S rudými kartami se v Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble postavit vyplatí.

V následující části odhaluje karty ze své ruky. Pokud má Ursula dostatek inkoustu, nic jí nebrání karty vynést zdarma. Předměty a postavy umísťuje do řady, zatímco akce ihned vyhodnocuje. Pokud náhodou nemá dost inkoustu pro vynesení, musí kartu dát do studny. Jakmile má Ursula odehráno, nastává v Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble čas hráčů. Jejich tah probíhá zároveň, takže můžete aktivně koordinovat, užívat efekty karet a celkově pracovat se vším, co ve vaší skupině máte, což je samo o sobě výborné.

Foto: Ondřej Zeman

Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble před hráče staví různé lokace

Samotný tah hráčů stojí na dvou fázích. První probíhá ve třech krocích stejně jako u Ursuly. Druhá fáze je však odlišná a dává vám možnost provést neomezený počet akcí spojených s kartami. Během této části si rozšiřujete svou inkoustovou studnu, která je nutná k pořizování karet. Detaily si můžete o této etapě a také hře samotné přečíst v tomto článku - Lorcana Disney.

Foto: Ondřej Zeman

Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble nabídne vítězi odměnu.

Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble je příjemným dobrodružstvím pro sólisty i skupiny

Tak Ursula byla poražena a nastává tím pádem čas napsat pár řádků o tom, jak mi hra sedla. Ve výsledku pro mě byla Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble velmi příjemným překvapením. Neočekával jsem totiž, že dostanu formát, který by mě chytl natolik, abych ho hrál nejen sám, ale také s přáteli. Samotná mořská čarodějnice je nebezpečným sokem, kterého není radno ani na moment podceňovat. Její nastavení je zajímavé a celek podle mého názoru slušně funguje ve všech variacích.

Foto: Ondřej Zeman

Vedle startovních decků vám Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble nabízí také nové podložky

Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble představuje zajímavou alternativu v případě, že se vám líbí Lorcana, avšak nejste úplně fanoušky střetů s dalšími hráči. Otestovat si v něm můžete různé sestavy balíčků a celkově své možnosti bez většího rizika. Teoreticky se může jednat o slušný vstupní kus. Znalost angličtiny je však tak nějak tradičně nutná.

Za poskytnutí kopie hry Lorcana Illumineer's Quest - Deep Trouble na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Ravensburger.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz