Hlavní obsah
Hry

Malá velká podzemí: Epické dobrodružství do kapsy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Zlo zasáhlo tvrdě Pobřeží goblinů. Jediný, kdo se temnotě dokáže postavit, jste vy a zbytek vaší družiny. Čekají vás drsné zkoušky, magie i pasti, které vás připraví na strašného vládce podzemí.

Článek

Malá velká podzemí vás vyšlou vstříc temným kobkám

Máte rádi deskovky, v nichž míříte vstříc dungeonům plným smrtících hrozeb, Karak vás nebaví a nemáte doma dostatek místa, abyste na stole rozložili Příval temnoty 2: Plameny pekelné? Tak to pro vás máme zajímavou alternativu v podobě hry Malá velká podzemí, ve které zamíříte vstříc kobce, na jejímž dně na vás čeká boss kontrolující všechno zlo. Do rukou je vám dáno celkem osm hrdinů, z nichž si můžete vybrat minimálně dva kousky. Maximální počet účastníků je pak stanoven na čtyři, které může ovládat jednotlivec, nebo mohou být rozděleni mezi čtyři hráče.

Foto: Ondřej Zeman

Zlo ve hře Malá velká podzemí nikdy nespí.

Počet hráčů: 1 - 4

Herní doba: 60 minut

Věk: 14+

V nabídce najdete barbara, mága, hraničáře, zlodějku nebo trpasličího válečníka. Každá z postav do kobek míří ve hře Malá velká podzemí s unikátní schopností a statistikami. Někteří jsou pohyblivější, zatímco těla jiných dokáží vydržet daleko větší objem zranění než jiní. Třeba takový paladin má více životů chránících ho před upadnutím do bezvědomí než elfí čarodějka, u níž můžete provést více akcí než za prezentovaného bojovníka světla. Sestava party je dost zásadní, protože právě ona často rozhoduje o tom, zda uspějete, či naopak selžete.

Foto: Ondřej Zeman

Zlo je v Malá velká podzemí všudypřítomné.

V hlubinách na vás ve hře Malá velká podzemí mohou čekat draci, starodávné mumie legendárních panovníků, hydra a řada dalších silných oponentů schopných vám skrze své dovednosti slušně zatopit. Tito primární soka však nestojí hned na startu, nýbrž čekají na to, až k nim dojdete, protože nejdříve je třeba vyčistit první patro, které objevujete dosti podobně jako v Karaku. Hrdinové však nemají pouze tři akce, jejich schopnost objevovat je definována tím, jak moc zdatní jsou po stránce pohyblivosti. Ta určuje, jak daleko se mohou pohnout, nebo také kolik toho odhalí.

Foto: Ondřej Zeman

Výstroje naštěstí není v Malá velká podzemí nedostatek.

Na odkrytém políčku můžete najít otravné gobliny, past nebo také posluhovače mocných bestií, jejichž spektrum není výrazně chudší než paleta primárních antagonistů. Malá velká podzemí se mi v tomto ohledu hodně zamlouvá, samotné střety pak stojí primárně na kostkách. Každý hrdina může během svého tahu realizovat jednu hrdinskou akci. Dát se můžete do deaktivace pastí, hledání předmětů v daném místě, vyslání kouzla, odpočívání nebo bojování. U většiny akcí si musíte hodit kostkami na úspěch. Počet kostek je definován tím, jaké statistiky hrdina má v daném směru. Po seku nastává také chvíle monstra, které se může pokusit o protiútok.

Foto: Ondřej Zeman

Malá velká podzemí před vás postaví různé díly.

Pročesávání kobek je náročné. Nacházíte v nich předměty a pomaličku se vybavujete. Monstra však nelení. Jejich akce stojí na pohybu pochodně po herní kartě, která definuje, zda se na vstupu objeví goblin, nebo dojde k aktivaci monster, která taktéž dokáží slušně zatočit s těmi, jimž dojde na mysl se jim postavit. V momentu, kdy naleznete dveře do jeskyně vládce, vám nic nebrání do ní proniknout. V daný moment startuje závod o čas, protože jste nuceni čelit jak jemu, tak zákeřným goblinům.

Foto: Ondřej Zeman

Hrdinové i monstra mají ve hře Malá velká podzemí velmi pěkně zpracované figurky.

Hrdinové se po bojišti přesouvají a snaží se primárního soka dostat na specifickou pozici, aby reálně padl, což je samo o sobě zajímavá mechanika. Hráči vyhrávají v partii Malá velká podzemí tak, že porazí bosse. Prohra naopak přichází v momentu, kdy přijde pátý goblin, pochodeň „zhasne“ nebo se vám nepodaří nalézt bosse do okamžiku, kdy už není možné prozkoumávat podzemí. Samotné tempo partie mi v základní verzi této deskové hry přišlo slušné. Pokud pak chcete delší průzkum, je tu ještě možnost přidat rozšíření Malá velká podzemní: Zvěsti.

Foto: Ondřej Zeman

Malá velká podzemí ukazuje, že do malé krabičky se vejdou velká dobrodružství.

Malá velká podzemní: Zvěsti dají i zkušeným hrdinům pěstí

Prosekat se kobkami je už v základní verzi této hry dost náročné. Někomu však taková výzva nemusí stačit a přesně pro tyto hráče je tu rozšíření Malá velká podzemní: Zvěsti, v jehož rámci dostanete k dispozici hromadu nových prvků. Pro řadu hráčů se jedním ze zásadních faktorů stane přidání osmi nových hrdinů, mezi nimiž neschází pivo vařící panda nebo rytíř nápadně připomínající pěšáka z MMORPG World of Warcraft. Inspirace je tu očividná.

Foto: Ondřej Zeman

Malá velká podzemí Zvěsti

Opět jsou to unikátní bojovníci. To ovšem není vše, co Malá velká podzemní: Zvěsti do hry přináší. Dalším faktorem jsou zvěsti, které prezentují úkoly. Takto se vám do hry může dostat prokletí přeskakující po goblinech, rituální komnata nebo vězení. Možností je dost a představují zajímavé zpestření partie. Myslíte, že je to vše? Rozhodně nikoliv! Je tu ještě další prvek nesoucí název Spletité podzemí, který před vás nestaví tradičně rozsáhlý komplex, ale rovnou tři odlišné prostory, což je masakr. A aby toho nebylo málo, ještě se ve finále střetáváte s dvojicí bossů, kvůli čemuž je šance, že výpravu dokončíte, redukována.

Foto: Ondřej Zeman

Zvěsti dávají hře Malá velká podzemí nový rozměr.

Malá velká podzemní: Zvěsti díky novým inovacím značně posouvá celek kupředu. Dost se mi líbí myšlenka toho, že tu máme nové reky a také formát průzkumu. Oceňuji taktéž čerstvá monstra a bosse, kteří dokáží slušně otestovat hráčovy schopnosti a také štěstí. Zkrátka a dobře, znovuhratelnost rapidně stoupá a to je jedině dobře.

Foto: Ondřej Zeman

Na hráče čeká ve hře Malá velká podzemí - Zvěsti řada hrozeb.

Malá velká podzemí jsou snem fandů rychlých dobrodružství, která vezmete kamkoliv

Velikost krabičky, která se vám v Malá velká podzemí dostane do rukou, je fascinující, o poznání více vás však nadchne to, co naleznete v jejích útrobách. Obsahuje totiž nebývalou míru zábavy a možností. Hrdinové jsou navrženi zajímavě, dungeony pokaždé nabízejí jiný formát bojů a monstra nemají problém vás slušně srovnat. Dost velkou roli v rámci hratelnosti pak hrají kostky, bez nichž žádného bosse neporazíte. Perfektní je pak expanze Malá velká podzemní: Zvěsti, s níž si navýšíte znovuhratelnost natolik, že vám tento kus vydrží na řadu týdnů.

Foto: Ondřej Zeman

Malá velká podzemí Zvěsti vám nabídnou nové hrdiny i monstra.

Šikovná desková hra Malá velká podzemí patří mezi ty, které ukazují, že i do nevelké krabičky se vám vejde hromada zábavy. Jestli hledáte kousek, jenž si můžete strčit do batohu a vzít prakticky kamkoliv a užít si s ním hromadu zábavy, tak je právě toto ta správná volba s expanzí Malá velká podzemní: Zvěsti. Osobně bych pak doporučil sáhnout i po neoprenové podložce, u ní však neváhejte, protože se její počty bezpochyby pomaličku tenčí.

Za poskytnutí kopie hry Malá velká podzemí a Malá velká podzemní: Zvěsti na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Film Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz