Hlavní obsah
Hry

Nekojima: Vybudujte v rodinné hře elektrickou síť pro ostrov plný koček

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Přemýšleli jste vždy o tom, jak to vypadá na ostrově, kde jsou pouze kočky? Tahle deskovka vám dá možnost se na takové místo podívat a pustit se na něm do náročného budování elektrické sítě.

Článek

Každá partie v Nekojima otestuje maximálně vaše budovatelské schopnosti

Kočičí ostrov Nekojima je místem v moři, na kterém není mnoho prostoru pro budování. To však neznamená, že by tento prostor nepotřeboval dostatečně kvalitní elektrickou síť. A přesně její vybudování připadne jako úkol vám. Zda se jej zhostíte sami, spolu s přáteli, nebo sami za sebe proti ostatním, je pouze na vás. Hned v úvodu partie si můžete vybrat, zda si ji zahrajete v rámci sólo režimu, kooperace, nebo sáhnete po některé ze čtyř dostupných alternativ. Nabídka možností mě v tomto ohledu opravdu překvapila, protože u takto navržené hry to opravdu nečekáte.

Foto: Ondřej Zeman

Komponentů užitelných v partii není vůbec málo.

Počet hráčů: 1-5

Herní doba: 45 - 60 minut

Věk: 7+

V té nejzákladnější variantě před vás Nekojima postaví hromadu sloupů s vodiči, které je třeba vystavět tak, aby vše fungovalo a aby po chvíli vlivem sebemenšího záchvěvu nespadlo. Sloupy tu představují dřevěné sloupky spojené vždy provázkem, jehož délka je definována barvou, kterou provázek má. Růžové kabely jsou kratší, takže je třeba je vést opravdu obezřetně. Bílé jsou středně dlouhé, díky čemuž s nimi můžete řešit náročnější situace, zatímco u modrých máte maximální možnou délku, která vám může za určitých podmínek pomoci, avšak uchopení kostek s touto barvou může vést k vašemu pádu.

Foto: Ondřej Zeman

Zaměřit se lze v Nekojima i na budování co největší stavby.

Za určitých okolností totiž není ani příliš dlouhý kabel žádoucí. Když ho totiž dostanete hned v úvodu, jen s vypětím všech sil dvojici stožárů umístíte tak, aby se žádná jejich část nedotýkala země. O tom, jakou barvu vedení si vezmete, ani o tom, kam jednotlivé kusy během partie Nekojima umístíte, nerozhodujete vy, nýbrž kostky. V rámci svého tahu musíte proto nejdříve hodit dvojicí kostek. Ty následně určí, kam na herní ploše nové sloupy umístíte. Základní možnosti jsou čtyři. Vedle nich se tu ale nachází také alternativa v podobě libovolné oblasti nebo toho, že vám místo, kam položíte kabel, určí hráč po pravici. Může se dokonce stát, že padne jedna oblast, načež vám nezbude než dát sloup do té oblasti.

Foto: Ondřej Zeman

Kočky dokáží v Nekojima otestovat výdrž vaší sítě.

Jakmile je zvolena oblast, nastává čas sáhnout do pytlíku, kde na vás čekají kostičky s barvami reprezentujícími nabízené elektrické sítě. Sloupy můžete pokládat do oblastí vedle sebe nebo na sebe. Kabely se ovšem nesmí dotýkat navzájem ani země. Vedle barevných kousků můžete narazit také na černé, symbolizující kočky. Ty mají v Nekojima své vlastní kartonové verze, které můžete pokládat na kabely. Jakmile máte umístěný sloup či kočky, je čas na kontrolu elektrického vedení, po jehož překontrolování umístíte kostičky reprezentující jednotlivé barvy a kočky do počítadla. To před hráče staví celkem sedm pozic, které je třeba ve jménu úspěšného zakončení partie vyplnit.

Foto: Ondřej Zeman

Váš výtvor se může během hraní Nekojima snadno změnit v ruiny.

Aby člověk úspěšně zakončil hru, musí v ideálním případě realizovat všech sedm úrovní. V případě kompetitivní verze pak prohrává ten, komu jako prvnímu spadne jeho postavený projekt, zatímco všichni ostatní se automaticky stávají vítězi. Jak moc si se sloupy pohrajete, může vedle elementárních pravidel určovat také to, jaký režim je zvolen. Zatímco v „Městské džungli“ se držíte relativně při zemi, alternativa „Mrakodrapy“ vás nutí mířit k nebesům kvůli omezenému prostoru na zemi. Je zde dokonce varianta navyšující celkovou obtížnost, kterou jsem v pozdějších partiích vítal.

Foto: Ondřej Zeman

Nekojima vám nabídne dostatek úložného prostoru.

Nekojima je hrou testující všímavost, taktickou zdatnost i zručnost jednotlivých hráčů

Jsou hry, které uchvátí na první pohled. A přesně do této kategorie Nekojima patří. Jedná se totiž o vizuálně velmi zajímavou záležitost, která ovšem neselhává ani po stránce hratelnosti. Jakmile se jednou chopíte sloupů, jen tak se od hraní nedostanete, protože se budete snažit realizovat čím dál tím náročnější projekty. Velmi se mi líbí skutečnost, že do hraní se lze pustit v různých herních režimech, které před vás staví odlišné podmínky testující vaši všímavost i zručnost spojenou s pokládáním.

Foto: Ondřej Zeman

Nekojima

Nekojima je extrémně povedenou hrou, do jejíž hraní se můžete pustit se skutečně pestrou škálou hráčů. Nebál bych se dokonce jít pod doporučenou věkovou hranici. Pokud tedy hledáte zajímavou rodinnou hru, kterou si vychutnáte s přáteli i svými dětmi, právě tato alternativa by mohla být jasnou volbou právě pro vás. Za sebe se ji po dvou desítkách partií nebojím doporučit.

Za poskytnutí kopie hry Nekojima na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz