Hlavní obsah
Hry

Dokážete v karetní hře Echoes Housle odhalit spiknutí ohrožující stabilitu impéria?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Patříte mezi fanoušky detektivních příběhů? V tomto kusu dostanete příběh odehrávající se ve Vídni roku 1788. Na scéně jsou mrtvá těla, hudební nástroje a pachatel, kterého je třeba dopadnout

Článek

Koncert neskončil v Echoes Housle zcela ideálně

Echoes Housle je primárně příběhovou záležitostí. Přesněji řečeno, jedná se o detektivku, v jejím rámci se vydáte do Vídně. Nikoliv však do té současné. Nabídnuta je vám ta z éry císařství, protože je příběh zasazen do roku 1788. Říše má obtíže a vyřešit je má jediný muž s cílem zastavit povstaleckou skupinu Ohnivý havrani. Problém je v tom, že byl za neznámých okolností zavražděn. Hráči tu mají za úkol se dát do vyšetřování, ve kterém není pouze jedno tělo, ale rovnou dvě. Žádá si to samotný císař, což je nabídka, kterou nelze odmítnout, a tak se naplno pustíte do práce napříč šesti kapitolami.

Foto: Ondřej Zeman

S kartami je nutné pracovat.

Počet hráčů: 1 - 4

Herní doba: 60 minut

Věk: 14+

Do řešení případu se můžete pustit na různých obtížnostech. Rozhodně to není tak, že by hráč musel absolvovat vyprávění v rámci jediné náročnosti. V případě, že si věříte nic vám nebrání si před sebe vyložit 18 karet s předměty, což není vůbec málo. Jakmile toužíte po tom tolik nezatížit vaši mysl je lepší sáhnout po variaci Příležitostní detektivové. Sice tu vytáhnete také 18 karet, avšak 9 se specifickým obrázkem odložíte a zpočátku hrajete pouze s kusy, které nedisponují unikátním symbolem. Ty přichází na řadu až v momentu, kdy vyřešíte část příběhu načež realizujete zbytek.

Foto: Ondřej Zeman

Těšit se můžete v Echoes Housle na různé momenty.

V útrobách krabičky se toho na první pohled moc nenachází. Vlastně je tu jen „pár“ karet, jejichž vizuální zpracování bych označil za povedené. Absence pestřejší škály předmětů je vynahrazena propracováním aplikace, s níž je nutné během absolvování příběhu pracovat. Její základní myšlenka je jednoduchá. Zkrátka skenujete karty a následně posloucháte to, co vám jednotlivé kusy chtějí sdělit. A že toho není málo. Na některých obrázcích můžete nalézt čistý zvuk hudebního nástroje, jindy zase kroky určitou formou terénu propojené s hlasem, který vás může určitým způsobem nasměrovat k dalšímu bodu. Celkem lze ke každé kapitole přiřadit tři z osmnácti karet, takže někdy je to boj.

Foto: Ondřej Zeman

Škála karet je v Echoes Housle velmi slušná.

Ozvučení jednotlivých scén je povedené, takže se v tomto ohledu nedá tvůrcům prakticky nic vytknout. Každý moment vás dokáže více vtáhnout do světa vraždy a hudby. Myslím si, že celek se bude tématem dosti zamlouvat fanouškům vážné hudby jako takové.

Foto: Ondřej Zeman

Dojde i na železa

Příběh Echoes Housle končí v momentu, kdy se vám podaří vyřešit všech šest dostupných kapitol, načež je seřadíte tak, aby vám celé vyprávění dávalo smysl. Jak už bylo řečeno výše nahrávky jsou zpracovány velmi slušně, takže musím říct, že jsem si rekapitulaci celého vyprávění opravdu užil. Navíc je zde možnost si ho poslechnout pěkně celý znovu.

Foto: Ondřej Zeman

Echoes Housle nedisponuje zrovna vábným úložným prostorem.

Echoes Housle skvěle prezentuje detektivní příběh

Detektivní příběh v karetní hře Echoes Housle patří mezi ty kvalitnější. Hráč si jej má možnost vychutnat ve více obtížnostních variantách. Za všech okolností však musíte mít po ruce aplikaci nabízející perfektně zpracované vyprávění, do něhož se dá hravě ponořit. Karty samotné jsou pak navrženy pěkně.

Abych ovšem nebyl pouze pozitivní, relativně omezená je pak v případě Echoes Housle znovuhratelnost, která je stejně jako u řady konkurenčních příběhových her i přes přítomnost různých obtížností prakticky nulová. Osobně v tom ovšem nevidím, problém, protože to k tomuto žánru zkrátka patří. Pokud toužíte po kvalitní detektivce spojené tematicky s Vídní, určitě bych se nebál po tomto kousku sáhnout.

Za poskytnutí kopie hry Echoes Housle na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Ravensburger.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz