Hlavní obsah
Hry

Originální kooperace Sky Team pošle nespolupracující hráče v mžiku k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Tahle kooperace vás postaví před ovládací panel letadla, které ovládáte za pomoci kostek. Každý máte svou vlastní část, nad níž máte kontrolu, a spolu se snažíte dostat se bez diskuzí do cíle.

Článek

Letadlo vám v Sky Team: Hladké přistání nejednou padne

Tahle kooperace necílí na větší počet hráčů, jak tomu tak často bývá. Namísto toho pracuje v Sky Team: Hladké přistání s myšlenkou, kdy máme dvojici nacházející se v útrobách dopravního letadla, která se snaží za pomoci kostek jí řízený kolos dopravit bezpečně do cílového bodu. A je to zábavnější, než se na první pohled může zdát. V úvodu každého kola tady komunikujete své plány ve snaze co nejvíce sladit svou strategii.

Foto: Ondřej Zeman

Sky Team kontrolujete ve dvou.

Počet hráčů: 2

Herní doba: 20 minut

Věk: 10+

Prodiskutovávat můžete pouze základní podněty, rozhodně to není tak, že by bylo možné říci kolegovi, jak má nakládat se svými kostkami. Ne že by měl představu o tom, co vám na kostkách za zástěrou padlo, avšak vždy je v Sky Team: Hladké přistání snaha optimalizovat i to, kam by daná kostka měla po hození zapadnout. Jakmile máte hozeno, už nemluvíte až do konce kola. Není však vyloučeno kostky přehodit, ovšem pouze za předpokladu, že máte po ruce žeton nového hodu, který získáváte vždy po uražení určité výšky. Kolika kostkami si v průběhu kola hodíte je na vás, takže klidně to může být plný počet, nebo naopak pouze část.

Foto: Ondřej Zeman

Kostky si rozstřídíte ve Sky Team mimo zrak vašeho spoluhráče.

Jakmile ale máte jasno, že vám kostky sedí nebo zkrátka nemáte alternativu, můžete se dát do rozmísťování. Kostky v  Sky Team: Hladké přistání pokládáte v tazích, takže se rozhodně nestane, že je na bod nasázíte a máte hotovo. Ve svém tahu vždy přiložíte jednu kostku na přístrojovou desku prezentující vaši barvu nebo do prostoru, který si žádnou specifickou barvu nežádá.

Foto: Ondřej Zeman

Palubní deska je zpracována výborně.

V Sky Team: Hladké přistání vás neomezuje pouze barva, ale také hodnota. Některé body zkrátka žádají, aby na ně byla umístěna kostička s daným číslem, nebo velmi blízkou alternativou. Ve většině případů však musíte počítat s obojí limitací. Kostky tu ale nepřikládáte jen tak bezmyšlenkovitě, vždy je třeba maximálně využít jejich potenciál. Třeba na políčka náklonu a motorů je musíte dát prakticky vždy, protože bez motorů a balance vám letadlo poletí k zemi rychleji, než řeknete Padá! I když ani práce s nimi vás nemusí zachránit.

Foto: Ondřej Zeman

Letadlo potřebuje v Sky Team aby bylo vybalancováno a motor běžel.

Jak je to možné? Každý hráč totiž přikládá kostky na svou stranu a tak definuje to, zda se letadlo v  Sky Team: Hladké přistání rozhoupe, nebo dokonce dojde k vývrtce, což je taktéž konečná. To, jakou kostku tam dá váš společník, je věcí jisté formy spojení, takže se občas musíte modlit proto, aby bylo dostatečně silné.

Foto: Ondřej Zeman

Podvozek svítí.

Pracovat je nezbytné také s motory, s jejichž pomocí se šinete kupředu a snažíte se nenarazit do dalších letadel, protože kolize nebo přelétnutí cílové destinace představují taktéž důvod k automatické prohře. Zkrátka a jednoduše v Sky Team: Hladké přistání se toho může pokazit opravdu hodně. Nemusí se vám třeba dařit vysunout podvozek, nebo soused opomene to, že by mohl aktivovat klapky.

Foto: Ondřej Zeman

Neschází tu ani karty.

To že nedojde k aktivaci může být způsobeno více důvody. Jedním z nich může být třeba to, že kolega, či kolegyně nemá tu správnou kostku, avšak i taková situace se dá v Sky Team: Hladké přistání vyřešit skrze žeton soustředěním, jímž se dá upravit hodnota kostky o jedno nahoru, či naopak dolu. Který směr si vyberete je na vás. Žetony se však mohou sčítat. Celkem před sebou máte sedm kol na jejichž konci je třeba pak vyhodnotit ještě užití políček brzd, která taktéž aktivujete skrze kostky.

Foto: Ondřej Zeman

Sky Team vás vyšle na různá místa.

Za ideálních okolností by hra v Sky Team: Hladké přistání měla skončit tak, že dorazíte do cíle a budete ve správné výšce, jenže jak už to tak občas bývá, ne vždy jde vše jak má. Někdy doletíte pozdě, jindy zase přiletíte příliš brzy. No a občas se na scéně objeví nějaké to další letadlo, které se vám nepodaří dostatečně rychle odvolat. Různých háčků je tu hromada, takže na to stále musíte myslet.

Foto: Ondřej Zeman

Náročnost lze v Sky Team navyšovat.

Když se vám ale přistání povede můžete se pustit do čtení Letového deníku, který přináší do hry nové výzvy jejichž škála je opravdu pestrá, takže si lety dokážete slušně okořenit za obrovský benefit pak považuji skutečnost, že Sky Team: Hladké přistání má ještě další scénáře, po nichž se dá sáhnout, díky čemuž může být dlouhodobá znovuhratelnost prakticky neomezená.

Foto: Ondřej Zeman

Sky Team se vám vejde pěkně do krabičky.

Sky Team: Hladké přistání je dobrým testem vaší schopnosti spolupracovat

První přistání představuje ve Sky Team: Hladké přistání pouze první z testů, které před vás budou postaveny. Už tento moment však představuje slušnou zkoušku a samotná náročnost následně rozhodně neklesá, nýbrž spíše naopak.

Silnou stránkou Sky Team: Hladké přistání je v mých očích to, jakým způsobem se tu pracuje s kostkami a především téma, které je nebývale originální. Pokud hledáte nějakou tu kooperaci pro dva hráče, tak tohle je takřka tutovka.

Za poskytnutí kopie hry Sky Team: Hladké přistání na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz