Hlavní obsah
Hry

Osadníci z Katanu jsou nestárnoucí fenomén mezi deskovkami pro celou rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Hledáte přístupnou strategii, která může mít pokaždé jiný průběh než v předchozí hře? Tak to je možná právě tato časem ozkoušená rodinná stolní hra tím, co by vás mohlo zaujmout a jen tak nepustit.

Článek

Své texty většinou nezačínám historickou vsuvkou, avšak v případě díla jako jsou Osadníci z Katanu (Die Siedler von Catan) udělám krátkou výjimku, protože se rozhodně nejedná o kousek, který by tu s námi byl pár let. Po celém světě ho hráči hrají už od roku 1995, kdy základní verze této excelentní hry vyšla. Od té doby se jí nebývale dařilo. Do roku 2020 se prodalo více než 32 milionů kopií ve 30 různých jazycích. Prakticky se jedná o první eurohru, které se povedlo prorazit celosvětově, a nalézt ji lze dokonce i na PC. Během minulých let pak došlo ke zjednodušení jména na pouhý Catan.

Počet hráčů: 3 – 4

Herní doba: 45 - 60 minut

Věk: 10+

Pokud si však myslíte, že její autor Klaus Teuber znal důvod, proč jeho výtvor zažil takový úspěch, rozhodně ho nikdy neodhalil světu. Sám před novináři vždy prezentoval, že zdar jeho díla je zapříčiněn primárně kombinací náhody a strategie, což jsou faktory, které dost často pomohou k dosáhnutí vrcholu i videoherním projektům u nich by to čekal jen málokdo. V následujících odstavcích se podíváme na to, co přesně základní verze Osadníci z Katanu hráči nabízí.

Foto: Profimedia.cz

Otec série Osadníci z Katanu, Klaus Teuber zemřel v průběhu minulého roku.

Osadníci z Katanu těží z přístupného, avšak flexibilního základu

Hodně her v současnosti pracuje s herním plánem, který je jasně definován, nebo minimálně z velké části s ním není možné pracovat ani za předpokladu, že je složen z dílů. To rozhodně není případ titulu Osadníci z Katanu. Zde je takřka celý plán možné upravit dle vašich představ. Slovíčko takřka užívám primárně kvůli skutečnosti, že za všech okolností je tento ostrov obklopen vodou, takže moře tu musí být vždy.

Jak však uspořádáte podobu světa v útrobách rámu je během partie Osadníci z Katanu víceméně na vás. Méně kreativním je nabídnuta základní předloha, s níž mohou pracovat. Lze to také nechat plně náhodě a mapu skládat z krabice vytahovaných dílů. Během hraní se mi třeba stalo též to, že byla mapa skládána účelově s tím, že každý z hráčů přikládal jím vlastněné díly. Variací je díky relativně jednoduché základní myšlence opravdu hodně a nikdo vám nebrání si zvolit způsob, jaký bude vyhovovat nejvíce vaší skupině.

Za všech okolností je ovšem herní mapa tvořena lukami, poli, lesy, horami, doly a pouští. Každý typ políček je ve hře Osadníci z Katanu zastoupen v určitém objemu, který je v základní verzi jasně dán. Jakmile je ostrov připraven, hráči na něj umístí žetony s různými hodnotami spolu s dvojicí vesnic a cest, načež se, můžete se dát do hraní. Pokud nyní přemýšlíte, nač jsou žetony, tak ty hra pevně spojuje s hodem kostek, jenž představuje jeden ze základních prvků hratelnosti.

Foto: Ondřej Zeman

Všechny vámi kontrolované komponenty si v deskové hře Osadníci z Katanu můžete umístit do pěkného úložného prostoru.

Ve svém tahu si vždy vezmete dvě kostky a hodíte s nimi. Číslo získané součtem odmění ty, kteří mají vesnice, či města umístěná na křižovatce. A co dostanou? Za každou vesnici, která sousedí s hozeným číslem obdržíte jednu surovinu typu přítomného na daném prostoru (dřevo, kámen, cihla, ovce, obilí). Velká část hodnot je přítomná na mapě více než jednou, díky tomu jsou odměněni vždy ti, kteří kontrolují dané body. Náhoda je tu silným prvkem, šance na hod některých čísel je však vyšší než u jiných.

Foto: Ondřej Zeman

Škála surovin karet v Osadníci z Katanu není nikterak rozsáhlá.

Jakmile si všichni hrající vzali suroviny, může se hráč, který je aktuálně na tahu pustit do obchodování s ostatními nebo se zámoří. Zatímco se zbytkem můžete cenu usmlouvat, zámoří je nesmlouvavé. Lepší kurz vám dají obchodníci jen za předpokladu, že na pozici, kde obchodují máte vesnici či město. V momentu, kdy máte doobchodováno je tu ještě možnost pustit se do stavění, které v Osadníci z Katanu nepředstavuje nic komplexního.

Foto: Ondřej Zeman

Zloděj vám během hraní Osadníci z Katanu dokáže slušně zkazit den.

Zkrátka vynakládáte získané karty surovin na budování vesnic, měst, cest nebo nákup akčních karet. Jakmile vynaložíte určitý objem materiálů můžete na mapu umístit novou cestu, vesnici či transformovat už stojící osadu na město, které vám ve finále partie hry Osadníci z Katanu namísto jednoho vítězného bodu dá bodíky dva, a to se počítá. Mezi akčními kartami je pak možné nalézt karty pokroku, rytíře, nebo vítězné body.

Foto: Ondřej Zeman

Na akčních kartách nás vás během partie Osadníci z Katanu čeká leccos.

Dopad vítězných bodů není zřejmě třeba vysvětlovat. Za pomoci rytířů, je možné přemísťovat zloděje, který se do hry naplno „dostává“ v momentu, kdy někdo hodí 7. Za určitý počet bojovníků následně můžete dostat vítězné body. Karty pokroku vám pak dávají možnost zdarma stavět silnice, nebo si brát suroviny. Partie Osadníci z Katanu samotná končí v momentu, kdy se někomu podaří získat deset bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Osadníci z Katanu je možné perfektně uložit do krabičky.

Už po první hře Osadníci z Katanu pochopíte, proč se jedná o stálici

Jak sami vidíte Osadníci z Katanu představují nebývale přístupnou hru, do které je neskutečně snadné naskočit. Prakticky si postavíte plán a pak už vám nic nebrání vrhnout se do hraní, které je ve své podstatě nebývale intuitivní. Minimálně základní verze před hráče nestaví žádné zásadní háčky, či komplexitu.

Osadníci z Katanu jsou zkrátka legendou, na kterou je možné narazit ve většině deskových kroužků, knihoven a také v poličkách fanoušků deskových her. V případě, že po této hře náhodou pokukujete a dosud vás nezaujala dostatečně na to, abyste jí koupili rozhodně není důvod se tohoto díla bát. Vlastně by se dalo říct, že naopak může představovat jeden ze vstupných projektů do vesmíru stolních her, takže netřeba váhat jedná se totiž o rodinnou záležitost se širokým záběrem.

Za poskytnutí kopie hry Osadníci z Katanu děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz