Hlavní obsah
Hry

Ovečky Hop! jsou pěknou rodinnou hrou plnou náhody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Chundelaté ovečky potřebují pomoc a jediný, kdo je dokáže dostat kolem vlčí hrozby, jste vy.

Článek

Každý, kdo měl někdy možnost chovat ovce ví, že jsou to zvířátka, která sází na zbytek stáda a necítí se úplně dobře v momentech, kdy jsou osamoceny. V deskové hře Ovečky Hop! orientované na nejmenší hráče, si máte možnost zahrát za pasáka, který má za úkol dostat hromadu různobarevných oveček z jednoho koutu mapy na druhý. Na první pohled to vypadá strašně jednoduše, jenže jak už to, tak bývá, zdání může klamat. Na chundelaté koule totiž čeká v základní variaci hry dvojice vlků, které hlad vyhnal z jejich doupat a nyní hlídkují na přesně určeném prostoru, do něhož není radno strkat kopýtka.

Foto: Ondřej Zeman

Obsah krabice Ovečky Hop! odpočívá v pěkném boxu.

Herní prostor představuje obal krabice, takže není ve své podstatě nikterak velký. Ve výsledku to však vůbec nevadí, protože rozsah je pro hru ideální. Po ploše se ovečky neposunují podle své vlastní vůle. To, kam je jakožto ovčák zaženete, určuje ve Ovečky Hop! hod kostkou. Na té může padnout některá z jasně definovaných barev oveček, vícebarevný symbol dávající vám možnost posunout, kterou chcete, nebo naopak jeden ze dvou vlčích znaků, aktivujících pouze jednoho ze dvojice, či rovnou oba hladové predátory.

Foto: Ondřej Zeman

Vlci mohou zkonzumovat pouze část stáda. Když oveček sní více tak prohrajete.

Zatímco predátoři se posouvají po jasně určeném prostoru, v případě oveček pracujete s trošku odlišnou myšlenkou pohybu. Ovce mají možnost poskakovat do stran nebo kupředu. Jelikož se nejedná o žádné střelce, úhlopříčný pohyb je jim zcela zapovězen. Ve svém tahu mohou skočit o jedno políčko, nebo přeskočit svého souseda. Ovečky Hop! v tomto ohledu funguje jako Dáma, což v praxi znamená, že s rozložením žetonů lze aktivně pracovat a v ideálním případě je takticky sestavovat tak, aby se co nejvíce oveček dostalo z jedné části mapy na druhou. Tam na ně už čeká salaš, kde si mají zvířata konečně možnost odpočinout bez rizika toho, že se v následující chvíli stanou něčí večeří.

Foto: Ondřej Zeman

V základní verzi Ovečky Hop! jsou pouze ovce a vlci.

Pokud vám hra přijde v tomto formátu moc jednoduchá, vždy je tu možnost si obtížnost navýšit. Ovečky Hop! totiž obsahují také dodatečné dílky navyšující myšlenku strategie. Celkem se jedná o pět žetonů, jejichž počet si nastavíte sami s tím, že každým vloženým kouskem si automaticky zvýšíte obtížnost celé partie. Už totiž často nepůjdete pouze z jednoho bodu na druhý, ale budete nuceni aktivněji čelit překážkám a různým faktorům ovlivňujícím tempo hry a chování některých složek. Nebál bych se říci, že zatímco některými žetony si lze hraní zjednodušit, tak jiné vám způsobí bolest hlavy.

Foto: Ondřej Zeman

Vývoj hry je v Ovečky Hop! občas dost divoký.

Třeba taková liška je ve hře Ovečky Hop! agentem vlků, takže v momentu, kdy ji ovečka přeskočí, její komplici se automaticky o políčko posunou. Ovcím naopak pomáhá ovčácký pes, jehož přeskočení vám dává možnost pohnout stejně barevnými ovečkami o jedno políčko. Pokud jde o neutrální prvky, označil bych za ně třeba krtka a krtinec, což jsou fakticky dva spojené žetony. Krtka je možné přeskočit, avšak místo, kde byl, se změní na krtinec fungující obdobně jako skála, takže přes toto políčko znovu nepřeskočíte do momentu, než se se žeton krtka promění na krtinec na jiném místě.

Foto: Ondřej Zeman

Občas je v Ovečky Hop! slušná mela.

Přístupnost, jakou hra Ovečky Hop! nabízí, je ve všech ohledech vysoká. Díky tomu bych se ji nebál hrát i s mladšími hráči. Minimálně bez dodatečných žetonů představuje výbornou jednohubku, do níž s dětmi rychle naskočíte a následně sledujete, jak dostávají jednu ovečku za druhou do salaše. Zatímco v Sonic a parťáci lze pracovat s jistou formou strategie, tady díky kostce sázíte z velké části na náhodu.

Foto: Ondřej Zeman

Skrze některé dílky si můžete život v Ovečky Hop! usnadnit.

Samozřejmě je tu možnost volit si směr a také to, jakými ovečkami budete hýbat, avšak prvek náhody na vás občas dokáže velmi nepříjemně dopadnout. Když ale zkombinujete strategii se štěstíčkem, dostanete v deskové hře Ovečky Hop! velmi příjemný zážitek, který si s mladšími hráči kdykoliv můžete dát v odlišné variaci třeba na cestách, a to díky slušně zpracovanému boxu schopnému zaujmout svým grafickým i praktickým zpracováním.

Za poskytnutí kopie Ovečky Hop! děkuji českému distributorovi hry, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz