Hlavní obsah
Hry

Párty hra Úplně mimo! dokáže udělat „blbce“ z každého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Silvestr je za rohem, je tudíž na čase přemýšlet nad tím, jak se zabavit. Samozřejmě to půjde alkoholem, pokud ale máte rádi párty deskové hry, tak možná právě tento kus vás svou bláznivostí osloví.

Článek

Práce se slovy může mít v párty hře Úplná blbost různé výsledky

Párty her není na herním trhu vůbec málo. Pro fanoušky kvízů jsem tu před pár měsíci měl text zaměřený na nebývale zábavnou hru Táhni! - Kvízový souboj. V tomto případě se hratelnost zaměří na trošku něco jiného. Úplně mimo! je totiž hrou, která sází na práci se slovy. Základní myšlenka její hratelnosti totiž nestojí na ničem jiném než na kombinaci slov. Abych byl přesný spojení podstatného a přídavného jména. Na první pohled to moc zábavně vypadat nemusí, jenže kombinování je vždy spojeno s otázkou.

Foto: Ondřej Zeman

Nedostatek místa v případě Úplně mimo! není problém.

Počet hráčů: 3 – 8

Herní doba: 20 - 40 minut

Věk: 18+

Ano, čtete správně. Jeden z hrajících se tu vždy v roli tázajícího ptá na přesně dané otázky, které předčítá vždy z právě vytažených karet. Položený dotaz může být v Úplně mimo! zaměřen třeba na to, kdo zlepší život žebrákovi k lepšímu, co použijete jako podpěru šikmé věže v Pise, co obdrží prostitutka jako roční bonus od svého pasáka nebo čím ulovíte rybu.

Foto: Ondřej Zeman

Úplně mimo! vám nabídne řadu otázek.

Jak sami vidíte, paleta dotazů je pestrá a rozhodně se žádným způsobem nedrží zpátky, což je podle mého názoru také důvodem proč se jedná o kousek 18+. Na dotazy ovšem nemůžete reagovat prostořekou odpovědí, jak by někdo bezpochyby rád. Namísto toho musíte využít kombinování karet odpovědí. Každý hráč má před sebou vždy trojici kartiček odpovědí vždy obsahujících dvě podstatná a dvě přídavná jména. Variace slovíček je v Úplně mimo! opět dostatečně rozsáhlá na to, aby člověka rozesmála, či citlivější povahy přivedla do rozpaků.

Foto: Ondřej Zeman

Občas vám karty do ruky v Úplně mimo! nepadnou.

Na vás je vždy dvě kartičky vzít a vytvořit z nich fungující kombinaci. Ono aby něco fungovalo, nemusí to vždy dávat smysl, že? Spojit tak můžete kupříkladu teploměr se slovíčkem pomyslný, čímž vám vznikne dvojice, které bezpochyby „pomůže“ žebrákovi. Létající trpaslík pak bude jistě představovat ideální dárek od pasáka jeho drahé prostitutce. Mixovat dostupné karty lze podle libosti. Limituje vás pouze vaše představivost a také snaha nevytvořit úplnou blbost.

Blbnout je třeba s mírou

Párty hra Úplně mimo! totiž pracuje právě s touto myšlenkou. Nic se zkrátka nemá přehánět a o blbnutí to občas platí dvojnásob. Vašim úkolem je tu tím pádem vymyslet co největší kravinu, což při skutečnosti, že vás hra zásobuje kartami náhodně není vždy úplně jednoduché. Někdy vytvořená kombinace vzbudí úsměv, jindy klidně rozhořčení. Výsledky mohou být opravdu různé. Dost popravdě záleží na to, jaké karty hráč dostane a především na otázce, která byla položena, protože daleko snáze odpovíte na to, k čemu uvážete slona než kdo, nebo co vás donutí sundat si spodní prádlo.

Foto: Ondřej Zeman

Tak co, která vám přijde nejzajímavější?

Na odpovědi mají možnost hráči ihned reagovat a vybrat tak „vítěze“ daného kola. Ten komu se podaří získat největší počet hlasovacích kartiček s křiklavým nápisem Úplně mimo! v daný moment prohrává. Všichni si vezmou tři karty odpovědí. Následně si ten, jemuž štěstí nepřálo vezme do ruky trojici karet otázek a z nich si vybere kus pro následující kolo. Zajímavé je, že se jej sám účastní, takže má možnost si vyloženě vybrat tak, aby mu karty v ruce co nejvíce seděly.

Foto: Ondřej Zeman

Slovíček ke kombinaci máte v Úplně mimo! dostatek.

Hra pak končí momentem, kdy se někomu podaří získat pětici mínusových bodů. Mimo tu zkrátka nesmíte být příliš často. Zatímco jinde znamená konec opravdu moment, kdy utichá zábava a poražení se mohou rozběhnout ke svým drinkům v případě Úplně mimo! čeká na ty jimž štěstí nepřálo ještě trest v podobě humorných brýlí, které si musejí nasadit a následně se s nimi vyfotit v póze a příležitosti zvolené vítězi.

Foto: Ondřej Zeman

Úplně mimo! si vezmete kamkoliv.

Hraní Úplně mimo! dokáže slušně rozproudit zábavu

Jak jsem už řekl v úvodu, párty her na trhu není úplně málo. Všechny mají však určitou cílovou skupinu. V případě Úplně mimo! se tvůrci zaměřují na hráče, jimž není zcela cizí hra se slovy. Vlastně nemusíte mít větší vědomostní zásobu, stačí zkrátka skutečnost, že si chcete hrát. Když máte náladu, nabídne vám tento kousek opravdu pestrou škálu veselých otázek, na které je možné o nic méně zábavně odpovědět. Pokud hledáte kousek schopný rozproudit zábavu na Silvestra, tohle může být správná volba.

Za poskytnutí kopie hry Úplně mimo! děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz