Hlavní obsah
Hry

Párty vtěrka: Kreativní karetní hra plná nečekaných situací. Pouze 18+

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Stalo se vám, že se na párty objevil někdo, kdo na ní nepatřil? V téhle hře musíte odhalit mezi ostatními hráči jednoho, který se vetřel na vaší akci a nyní na ní provádí neplechu.

Článek

Párty vtěrka sází na vaši touhu myslet kreativně

Základní myšlenka hry Párty vtěrka se točí okolo událostí, na které vaše skupina vyráží. Vždy máte dvě varianty, přičemž většina míří na jednu, zatímco jeden z party má tu smůlu, že se vydal jinam, avšak osud ho poslal tam, kde nemá co dělat. Zúčastnit se takto můžete například řádění hurikánu, týmové sprchy po fotbalovém utkání, setkání s mimozemskými bytostmi nebo jízdy na eskalátoru, protože kdo by se rád při cestě metrem nesvezl na eskalátoru, že? Nikdo vlastně neví, kdo kam jde, což představuje jedno z kouzel tohoto kousku.

Foto: Ondřej Zeman

Párty vtěrka příliš prostoru nežádá.

Počet hráčů: 2– 8

Herní doba: 30 minut

Věk: 18+

Všichni poté obdrží osm karet, s nimiž během hraní pracují. Na kartách lze nalézt pestrou škálu předmětů, které mají různé podoby. Vždy ale musíte vybírat to, co si vezmete, primárně podle toho, kam vlastně vaše postavička míří. Díky tomu, že v ruce máte celkem osm možností, je paleta alternativ pestrá. Během dvou tahů vyložíte vždy dvě karty, čímž před ostatními do určité míry prezentujete, kam asi jdete.

Foto: Ondřej Zeman

Ve hře Párty vtěrka zamíříte na různá místa.

Jakmile jsou karty vyneseny, nastává čas ukázat prstem na toho, kdo podle vás nepatří na akci, na níž většina míří. V této etapě se můžete pustit do argumentace, proč si s sebou berete konfety, mýdlo, vojenský příděl či láhev dobrého vína. Alternativ je nepřeberné množství, takže se rychle vygenerují opravdu zajímavé, a především úsměvné situace.

Poté, co je odhlasováno, dojde k rozdělení bodů. Pokud hráč na špatné párty hlasoval sám pro sebe, dostane tři body. V případě, že pro něj hlasovali i ostatní hráči, získá pouze bod, zatímco hlasující obdrží bod jeden. Jestliže pro sebe nehlasoval vůbec a byl vtěrkou, získává nulu. Hlasující pak mají po třech bodech, pokud hlasovali správně ve většině (3+), pokud hlasovali pouze dva, počet bodů odpovídá počtu hlasujících. A pokud zvedl ruku jen jeden, obdrží pouze jeden bod.

Foto: Ondřej Zeman

Do rukou se vám dostanou různé předměty.

Hra vás takto motivuje ke snaze se co nejefektivněji prezentovat. Celkově tento kousek nepatří mezi nejkomplexnější záležitosti. Pokud vás však překvapuje, proč je doporučen pro hráče 18+, je to primárně kvůli přítomnosti peprnějších karet, s jejichž pomocí se dá velmi slušně rozproudit zábava. Kreativním hráčům se zde v hlavě rozbíhají kolečka a jejich představivost jim umožňuje prožít opravdu divoké situace. Reálně bych si však dokázal představit větší počet komponentů, které by bylo možné do hraní zapojit, případně komplexnější zpracování samotných karet.

Foto: Ondřej Zeman

I banán má v této hře místo.

Rozpracování karet by totiž pomohlo užít si hraní i těm, kteří netouží po kreativitě a volí spíše přímočarost a větší pokrytí textem. Pro tuto skupinu jsou zde však jiné alternativy. Třeba takové Truth or Drink jim bezpochyby udělá radost. Párty vtěrka je zkrátka velmi specifická. Vítězem partie je hráč, kterému se podaří získat třináct a více bodů na cestě skrze různá místa, která vám svou povahou občas dokáží vzít dech.

Foto: Ondřej Zeman

Párty vtěrka má slušný insert.

Pokud hledáte netradiční party hru je Párty vtěrka jasnou volbou

Od hry Párty vtěrka jsem čekal ledacos. Nakonec jsem ale dostal velmi slušnou zábavu, postavenou primárně na schopnosti hráče být kreativní v momentech, kdy čelí situacím za pomoci pestré škály předmětů. Pokud máte ve své partě přesně takový typ lidí, můžete se těšit na to, že si hraní s nimi maximálně užijete. Každá karta před vás totiž postaví jiný bravurní moment, se kterým se musíte vypořádat. Myslím si však, že pro přímočařejší hráče tato záležitost moc není, protože kreativita je při jejím hraní nezbytná.

Foto: Ondřej Zeman

Párty vtěrka

Párty vtěrka je povedená karetní párty hra, která se nebojí před hráče stavět různá témata. Pokud máte rádi tento formát a kreativní partu kolem sebe, myslím si, že sázka na tuto kartu je fakticky sázkou na jistotu. Osobně jsem si její hraní ve správné společnosti velmi užil.

Za poskytnutí kopie hry Párty vtěrka na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz