Hlavní obsah
Hry

Pásovec je návyková jednohubka na cesty i do hospůdky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Rádi házíte kostkami, ale vždy vás štve přílišná náhoda? V tomto kousku se můžete cítit jistěji než v kostkách. Vedle karet s nimiž pracujete, dostanete také pásovce, což je nabídka, která se neodmítá.

Článek

Každý set kostek vám v Pásovci nabídne jiné možnosti

Her kombinujících kostky a karty není na herní scéně málo. Některé jsou skutečně komplexní, zatímco v případě jiných se vaše mysl nemusí moc namáhat. Relativně nenáročným projektem je bezpochyby Pásovec. Ten před vás postaví šedesát karet na nichž je možné nalézt čísla od jedničky po dvacítku. Každý z hrajících si k sobě vezme deset z nich. Vyloženě si ovšem nevybírá, ale tradičně si uzme z balíčku deset kousků.

Foto: Ondřej Zeman

Pásovec si moc místa nežádá.

Počet hráčů: 2-6

Herní doba: 15 - 25 minut

Věk: 8+

Zda na svých kouscích najdete jednociferná čísla nebo mix jedno a dvouciferných, může následně formovat to, jak bude Pásovce hrát. Vaše první akce totiž stojí na kostkách. Ano, karty tu sice jsou na samém začátku, avšak nejprve budete házet kostkami. V nabídce máte šest kostek. Každý pár disponuje jinou barvou. Ta tu není ničím vyloženě kosmetickým, ale má vliv na hratelnost. Všechny barvičky totiž mají odlišné hodnoty. Během vašeho tahu vám pak nikdo nebrání v tom vzít si šest kusů a mrštit s nimi.

Foto: Ondřej Zeman

Pásovec disponuje krabičkou, v níž je ho možné hrát na cestách.

Nejedná se však o ideální tah, protože vašim úkolem tu není bezmyšlenkovité házení, nýbrž snaha získat na kostkách určité hodnoty, které máte na svých kartách. Před hodem je tím pádem Pásovci dobré si spočítat, kolik budete potřebovat a jaký potenciál má kombinace určitého objemu kostek. Když totiž zvolíte modré kostičky obsahující pouze jedničky, dvojky a trojky, asi těžko máte šanci dosáhnout s nimi úspěchu v případě, že máte na kartách samá dvouciferná čísla.

Foto: Ondřej Zeman

Pro čistý hod je třeba si v Pásovci vybrat správné kostky

Zásadní pro zdar se proto v Pásovci stane vaše dovednost kombinovat. Když třeba máte hodit dvacítku či čísla pod ní, není špatné si do ruky vzít červené kostky s devítkami, osmičkami a sedmičkami. Ty sami o sobě samozřejmě na úspěšný hod nestačí, proto k nim přiberete jednu či dvě modré kostičky a už se šance na hodnotu nutnou k odstranění karet z vaší ruky o poznání zvýší. Myšlenka je to slušná. Navíc je tu faktor, který vás nutí přemýšlet nad hodem tak, že i potenciálně neúspěšný může být uznán.

Foto: Ondřej Zeman

Pásovec vám dává možnost i hodnotu kostek zvýšit

Ve hře je totiž Pásovec, tedy přesněji žetony, na kterých je zvířátko vyobrazeno. Pokud jej použijete, dává vám to možnost změnit hodnotu jedné ze svých karet. Nikoliv ovšem absolutně. Pracovat lze s daným kouskem pouze po stránce přičítání a odečítání daného zvířátka. Využít v daný moment jde až tři tvory, kteří sníží, nebo zvýší hodnotu dle použitého počtu. Když takto optimalizujete číslo na kartě a odpovídá číslu představujícím součet kostek, můžete ji odhodit.

Foto: Ondřej Zeman

Správnou kombinací můžete určité hodnoty dosáhnout po jediném hodu.

Odmrštit tak pouze jednu kartu. Za předpokladu, že žádná karta neodpovídá a ani nejste schopni hodnotu formovat skrze žetony, můžete si jeden z nich vzít k sobě a rozšířit s ním počáteční zásobu tvořenou dvěma Pásovci. Vítězem je pak ten, který má nejmenší negativní výsledek. Každé kolo vás totiž Pásovec zásobí zápornými body za karty ve vaší ruce, takže v případě, že se vám nedaří, mohou vaše hodnoty slušně padnout.

Foto: Ondřej Zeman

Když je potřeba ubrat, je čas použít Pásovce.

Hra trvá tři kola, během nichž se musíte zbavit co největšího počtu kartiček. Nebudu lhát, osobně mi formát bodování příliš neseděl, takže jsme nakonec sáhli po vlastní variantě. Stejně tak bych si dokázal představit přidání varianta postavené na tom, že v rámci hodu se hráč může v Pásovci zbavit více karet. To jsou však pouze mé osobní výtky. U celku rozhodně nelze říci, že by nefungoval.

Foto: Ondřej Zeman

Pásovec vám nabídne hromadu karet.

Pásovec představuje slušný relaxační titul

Někteří influenceři považují Pásovce za jeden z titulů, bez jejichž vydání by se v minulém roce nic až tak zásadního nestalo. Osobně však musím říct, že se jedná o i přes některé mouchy prezentované v textu o příjemné překvapení. Je to totiž výborná kombinace karet a kostek, která pracuje s myšlenkou schopnosti mírně předvídat či lépe řečeno odhadnout, jaký hod je reálný a se kterým naopak moc počítat nelze.

Pásovci jsou pak prvkem, s jehož pomocí lze vyřešit mírné přestřelení v rámci hodnot, takže tu vyloženě vše nestojí na náhodě, což osobně vítám. Celkově bych řekl, že Pásovec je dobrou jednohubkou, která vyloženě nenadchne ani neurazí. Pokud patříte do skupiny občasných hráčů nebo začátečníků, toužících po tom si zahrát něco rychlého, v tomto případě zklamáni nebudete.

Za poskytnutí kopie hry Pásovec děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz