Hlavní obsah
Hry

Pirátské výpravy: Riskujte vše na cestě za pokladem plné kostek a napětí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Staňte se pirátským kapitánem a vydejte se za poklady! Pirátské výpravy vám nabídnou napínavou deskovou hru plnou kostek, karet a nástrah, kde risk a odměna jdou ruku v ruce.

Článek

Kostkami přetékající Pirátské výpravy vás vyšlou za nebezpečím

Každý chtěl být někdy pirátem, protože je to zkrátka profese, ve které se podíváte tam, kam dosud nikdo nezamířil, a navíc si odtamtud přivezete hromadu pokladů a, když se poštěstí, i nějakou tu exotickou ženušku. Desková hra Pirátské výpravy vám dá možnost prožít pirátský život na vlastní kůži. Vaše role je v ní prostá – stanete se pirátským kapitánem, jehož úkolem je za pomoci správné posádky získat co nejvíce pokladů. Cesta to však nebude jednosměrná, protože čím dále doplujete, tím více hrozeb na vás na zpáteční cestě bude čekat. Každý tím pádem dostane možnost padnout nebo zazářit za pečlivé asistence ostatních, kteří si sází na úspěch či neúspěch výpravy.

Foto: Ondřej Zeman

Pirátské výpravy disponují vedle jiného kvalitním neoprenem, což navyšuje životnost hry.

Počet hráčů: 2-4

Herní doba: 45 - 60 minut

Věk: 8+

Pěkné, co? Pojďme se ale podívat na samotnou hratelnost. Před hráči ve hře Pirátské výpravy stojí tři balíčky karet, jejichž počet je definován tím, kolik je ve hře hráčů. Čím více lidí se partie účastní, tím více karet dostanete k dispozici. Každý hráč následně obdrží pět kostek, dvě karty dobrodružství a tři dublony, načež může hra začít. Vyloženě aktivní je vždy pouze jeden pirátský kapitán, který si může koupit až tři karty z balíčku dobrodružství. Jejich cena je definována počtem, takže za jednu zaplatíte jeden peníz, zatímco za tři jich dáte šest. Jakmile jste připraveni, můžete vykládat karty na cestu, avšak poslední musí být vždy kartou ostrova pokladů.

Foto: Ondřej Zeman

Pirátské výpravy vám poskytne hromadu kostek.

Už v této fázi musí člověk prokázat určitou odvahu, protože zde pracujete s myšlenkou toho, jak moc jste ochotni riskovat. Cesta totiž může být dlouhá, a ne každému se ji podaří dokončit. Dlouhá výprava navíc takřka automaticky obsahuje více obtíží než ta, která skončí po několika kartách. Na určitých polích si navíc musíte vzít karty krakena, jež pokládáte na karty dobrodružství vyložené na daných polích. Jakmile je v Pirátské výpravy určeno, jak daleko chce aktuální pirát plout, všichni neaktivní hráči mají možnost si vsadit na to, zda výprava uspěje či nikoliv. Po tomto momentu dochází k odhalení karet krakena, které mají vliv na průběh výpravy nebo na její konec. Hráči mohou v této části přijít o kostky či karty. Možností, jak se situace může zvrtnout, je hodně.

Foto: Ondřej Zeman

Cesta je ve hře Pirátské výpravy náročná.

Po nastavení kurzu (vyložení karet) nastává čas výpravy samotné, jejíž počátek připomíná partii MLEM. I tady hodíte všemi kostkami, jimiž disponujete, načež vyhodnotíte, které mají lebku (úspěch), a které naopak nikoliv (neúspěch). Jestliže odhodíte kostku, můžete si libovolný počet přehodit ve snaze získat co nejlepší výsledky. Kostky následně v Pirátské výpravy přiřazujete k jednotlivým kartám. K realizaci svých cílů pak můžete použít také karty dobrodružství s různými efekty. Jestliže náhodou nemáte dost sil na zdolání plavby, končí neúspěchem a vy získáváte kartu nezdaru, která dává hráči zlomek toho, co mohl získat.

Foto: Ondřej Zeman

Pirátské výpravy žetony.

Úspěch je tu naopak spojen s odměnou. Za každou splněnou kartu máte nové karty, peníze a kostky. Za ostrovní se kapitánům do rukou dostanou nejen další kostky, nýbrž též diamanty a také možnost se posunout o určitý počet polí na mořské cestě. Sázkaři následně obdrží odměnu dle toho, jak úspěšná byla jejich predikce, načež je čas návratu, během nějž můžete vylepšit své kostky, a tak maximálně posílit svůj budoucí potenciál. Po tomto kroku má prostor další hráč. Partie končí momentem, kdy v Pirátské výpravy některý z korábů dopluje na konec mořské cesty. Vítězem je ten, komu se podaří získat nejvíce financí a drahokamů. Peníze vám pak mohou přinést i karty dobrodružství.

Foto: Ondřej Zeman

Pirátské výpravy mají pěkný úložný prostor.

Pirátské výpravy překvapí svou zábavností

Naposledy jsem se podobně rozplýval u MLEM. Podobně jako Pirátské výpravy totiž byl kousek, který zaujal hratelností, vizuálem i zpracováním komponentů. Vše zmíněné je na vysoké úrovni. Hodně se mi tu líbí formát putování po moři spojený pevně kostkami a kartami, které člověku dokáží zachránit zadnici, když se mu pod ní houpe židle. Zajímavý je též formát sázek, díky němuž lze vydělat na cizím neštěstí. Zkrátka a dobře – výborná zábava na podzimní večer.

Foto: Ondřej Zeman

Pirátské výpravy

Pirátské výpravy bych za sebe doporučil primárně fanouškům deskovek, v nichž hrají prim kostky. Těch je tu totiž vrchovaté množství. Jestli se vám líbil MLEM a hledáte něco komplexnějšího stejné kvality, tak je tohle sázka na jistotu. Osobně nemám proto problém dát palec nahoru. Tahle hra se totiž fakt povedla ve všech ohledech.

Za poskytnutí kopie hry Pirátské výpravy na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti REXhry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz