Hlavní obsah
Hry

Pivo a chléb proti sobě staví dvě vesnice v nebývale zábavném souboji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Desková hra Pivo a chléb je strategií pro dva pracující s myšlenkou draftu a práce se zdroji. Vařte pivo, pečte chléb a najděte rovnováhu, která vám pomůže zvítězit nad hlavou sousední vesnice.

Článek

Život na středověké vesnici nebyl nikdy žádným peříčkem. Přesto si ale obyvatelé často dokázali svůj život zpříjemnit za pomoci piva a dobrého jídla. Desková hra Pivo a chléb zaměřená na souboj dvou hráčů udělá z obou hlavu jedné z vesnic, které spolu po dobu šesti let soupeří o to, jaké z nich se podaří co nejefektivněji vyvážit schopnost produkovat pivo a chléb. Hned v úvodu si zamícháte karty a přidělíte startujícímu hráči větrný mlýn, který se pak v návaznosti na počet surovin přesouvá k hráči majícímu na konci tahu nejmenší počet materiálů.

Foto: Ondřej Zeman

Pivo a chléb se vám vejde i na menší stůl.

V Pivě a chlebu na vás čeká hromada práce

Každý tah je rozdělen na čtyři fáze, které se mírně liší podle toho, zda je aktuálně úrodný, nebo naopak neúrodný rok. Ty se střídají, takže každé kolo máte trošku jiné podmínky než to předchozí. V úvodu vždy naskládáte do příslušných políček předem definovaný počet surovin. Poté si každý hráč vezme do rukou pět karet. Stejně jako v případě Králíkovství i při hraní Pivo a chléb si vezmete vždy z posílaného balíčku jednu kartu a vynesete ji. Následně zbývající obsah balíčku předáte spoluhráči, který vám po vynesení karty naopak dá svůj balík. Je tím pádem dobré si pečlivě pamatovat jednotlivé karty, protože jste díky tomu schopni vybudovat na nich do jisté míry svou strategii. Po vynesení všech karet nastává fáze akcí.

Foto: Ondřej Zeman

Pivo a chléb disponuje velmi pěkným herním plánem.

Celkově můžete udělat s kartičkami tři formy akcí. První je při hraní Pivo a chléb etapa Sklizně a uskladnění. Horní řádek každé z vynesených karet vám ukazuje, kolik surovin si při vynesení můžete vzít k sobě. Při sklízení na sebe karty navazujete a vytváříte tak sklizňovou řadu, v níž těžíte z toho, když jsou nad sebou totožné symboly. Suroviny následně umísťujete do skladiště s omezeným počtem pozic, takže když to špatně vypočítáte klidně se vám může stát, že na konci své akce budete nuceni část surovin vrátit do banku. Zajímavé je, že během let neúrody si „sklizené“ karty opět vezmete do ruky. Tentokrát ale neprobíhá etapa lízání a předávání balíčku. Máte zkrátka to, co máte. Jedinou možností, jak se dostat k jiným kartičkám, je trojice karet na výměnu, z nichž si můžete vždy jeden kus vzít nahradit jej tím, který jste měli v ruce.

Foto: Ondřej Zeman

Ve hře Pivo a chléb si minimálně zpočátku můžete upéct či uvařit pouze jeden výtvor.

Během hraní Piva a chlebu nemusíte pouze sklízet

Druhou formou akce, kterou Pivo a chléb nabízí je Produkce a prodej. Každá z karet vám na prostředním řádku nabízí možnost při vynaložení určitého počtu surovin vyprodukovat některý ze tří druhů chleba či piva. Každé kolo můžete za normálních podmínek uvařit nebo upéct pouze jeden chléb, nebo várku hořkého moku. Některé recepty jsou náročnější, zatímco jiné vytvoříte snáze. U všech pak máte hodnotu, která definuje to, kolik bodíků si ve finále přičtete. Pivo i chléb se počítají zvlášť a z výsledných čísel se vám do vítězného skóre počítá překvapivě to nižší. Je tím pádem dost důležité péct i vařit rovnoměrně. Jinak se vám totiž může klidně stát, že na jedné straně sice budete mít velkou hromádku, avšak na té druhé na vás bude čekat maličká, která nakonec zpečetí vaši prohru.

Foto: Ondřej Zeman

Tohle je základní nabídka výtvorů v Pivě a chlebu.

Do jisté míry dokážete problematiku menší hromádky vykompenzovat v Pivě a chlebu za pomoci třetí fáze, v jejímž rámci budujete, čímž získáváte různé bonusy. Navýšit lze touto cestou třeba produkci jednotlivých komodit, příjem surovin, finální výnos nebo zefektivnit vaše uklízecí schopnosti. Variant je opravdu dostatek, díky čemuž lze vsadit na různé taktiky. Na závěr bych ocenil nádherně zpracovaný herní plán, jehož design se skutečně povedl na jedničku. Nejenže na něm máte dostatek prostoru, ale nabízí také vizuálně zajímavé obrazy umocňující celkovou atmosféru dvou spolu soupeřících vesnic v přátelském, avšak stále dosti napínavém souboji plném práce s kartami a surovinami.

Foto: Ondřej Zeman

I na tento chléb v Pivě a chlebu může dojít.

Pivo a chléb dokáže příjemně překvapit

Musím uznat, že jsem od Piva a chlebu příliš velké zázraky nečekal. Nakonec se ale jedná o velmi povedenou deskovou hru, která těží maximálně z dostupných mechanik. Duel je po osvojení pravidel plynulou záležitostí, při níž se oba hráči střídají ve snaze získat nad protivníkem navrch skrze správnou práci s kartami a surovinami. Výborné na této hře je to, že sázka na jeden artikl vám automaticky nepřináší výhru, nýbrž spíše vede k vašemu pádu, což vás nutí k usilovnějšímu uvažování nad tím, co vlastně chcete produkovat. Za sebe musím říct, že jsem se při hraní velmi příjemně bavil, takže rozhodně doporučuji věnovat tomuto titulu pozornost.

Za poskytnutí kopie hry Pivo a chléb děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz