Hlavní obsah
Hry

Plošinovka: desková hra pro pravé fanoušky videoher

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Parta hrdinů se vydává vstříc neustále se měnícímu komplexu. Čekají na ně pasti, nepřátelé a místa k přeskočení. Vše musíte vsadit na kostky a štěstí. Když vám budou přát, možná v cíli budete stát.

Článek

Každý šampion je v Plošinovce unikátem

Deskových her, které určitým způsobem zpracovávají videoherní témata v současnosti není už vůbec málo. Plošinovka patří mezi jedny z těch, kterým se to vcelku daří. Základní myšlenka tohoto titulu je postavena na tom, že se vydáváte vstříc kobce, na jejímž vrcholu na vás čeká boss. Zkrátka klasický formát, který znáte z většiny 2D akčních adventur. Zatímco v řadě videoher máte často pouze jednu postavu, v tomto případě si můžete vybrat některého z řady dostupných hrdinů.

Foto: Ondřej Zeman

Plošinovka vám nabídne odlišně navržené úrovně.

Počet hráčů: 1 – 4

Herní doba: 45 - 60 minut

Věk: 12+ (klidně bych pracoval s myšlenkou 12+)

Plošinovka vám v nabídce postav dá k dispozici kouzelnici Miksy, barbara Urgha, stína Angela, nebo elfí zaříkávačku Avys, jejíž vzhled vám připomene temné elfy z herního univerza World of Warcraft. Každý z hrdinů se na výpravu vydává s jasně určeným počtem životů. Zajímavé je, že elfka Avys má kupříkladu šest bodů životní energie, zatímco válečník Bivoj má srdíčka pouze čtyři, což je relativně velký rozdíl. Hlavní jsou pak schopnosti, s nimiž hrdinové operují. Bivoj například za porážení nepřátel získává víc penízů, zatímco Miksy si může přehodit prakticky všechny kostky ze své zásoby.

Foto: Ondřej Zeman

Plošinovka vám nabídne unikátní hrdiny.

Všichni pak mají odlišný výsledek, když jim při hodu kostkami padne hvězdička. Miksy si může vybrat mezi pohybem a posunutím nepřítele. Angelo se má možnost pohybovat, popřípadě generovat peníze. Kostky jsou jedním z hlavních aspektů při hraní Plošinovky, takže jimi vrháte opravdu často. Během svého tahu vždy užíváte kostky hrdinů a také jednu kostku monster.

Foto: Ondřej Zeman

Plošinovka staví před hráče různorodá monstra.

Ta po hodu hrají jako první. Monstra se v rámci svého tahu mohou pohnout o jedno pole. Vydat se mohou vašim směrem nebo od vás. Další možností, která jim může padnout je útok, v jehož rámci se všichni nepřátelé oženou po postavě, která stojí u nich. U protivníků se mi líbila skutečnost, že každý sok je v Plošinovce unikátním. Kostlivec kupříkladu může být napaden jak kostkou, na níž je zobrazen meč, tak i kouskem, který za normálních okolností funguje tak, že s jeho pomocí nepřítele posunete. Ent vám naopak vezme všechny kostky umožňující pohyb, což je též dost nepříjemné.

Foto: Ondřej Zeman

Plošinovka vám umožní vybavit se artefakty.

Hrdina v rámci svého hodu může získat celkem pět kostek. Každá vám automaticky vynese jednu akci. Použít je můžete k pohybu po mapě, bouchání do nepřátel, získávání penízků, posunování protivníků nebo už zmíněné akci dle vašeho výběru. Kostky pak můžete ještě využít k objevení na mapě, když jste náhodou poraženi, využít speciální schopnost vašeho hrdiny, vytvoření vybrané kostky za pomoci užití dvou, nebo vyhodnotit gravitaci.

Foto: Ondřej Zeman

Plošinovka na koho nečeká.

Podoba kobky se tu pomalu mění

Vidíte správně. Gravitace v Plošinovce může hrát roli. Když náhodou někdo stojí nad propastí přesně tímto krokem ho vrhnete dolů. Úroveň tu má totiž vždy více pater. Jakmile je pak jeden z šampionů dobra na třetím patře poslední mizí, což představuje konec jak pro monstra, tak i vaše soky. Zatímco netvory zmizení prostoru pod nimi prakticky eliminuje, tak pro hrdinu se nejedná o úplnou konečnou. Musí však následující kostku použít pro objevení na mapě.

Foto: Ondřej Zeman

Plošinovka stojí z velké části na kostkách.

Škála akcí, k nimž je možné kostky použít však tímto krokem nekončí. Ve stáncích na mapě je můžete také použít k nákupu předmětů ve stáncích, kde je možné zakoupit lektvary nebo některý z řady různorodých předmětů. Nabídka je pestrá díky čemuž se vám do rukou dostanou jak léčivé elixíry, tak i brýle. V případě, že si chcete hraní trošku zpestřit je možné ještě do škály výstroje zařadit artefakty. S různými účinky, které vám mohou pomoci třeba během soubojů.

Foto: Ondřej Zeman

Neschází tu ani žebříky.

Ty jsou minimálně s obyčejnými monstry dost jednoduché, což dává smysl, protože ta vám při hraní Plošinovky opravdu problémy dělat nemají. Vlastně jsou díky posilujícím krystalům a penízkům pouze přípravou. Opravdovou výzvu tu představují bossové, jejichž škála mi ale přijde relativně omezená. Není totiž nikterak rozsáhlá. Před hráče je postavena pouze dvojice primárních antagonistů. Na konci úrovně pak na něž vždy čeká jeden opravdu silný sok.

Foto: Ondřej Zeman

Plošinovka staví hrdiny proti brutálním padouchům.

Do cesty se vám může postavit Medúza, nebo Daimjó Banzaj. Oproti obyčejným příšerám vám bossové působí větší zranění, a navíc mají vždy k dispozici nějaké ty speciální schopnosti, jimiž vám mohou zavařit. Medúza kupříkladu může nepřátele otrávit a zkamenět, zatímco Banzaj se do boje vrhá s pomocníkem ochotným pro něj položit život. Střety jsou tu zpracovány pěkně. Někdy vám ale protivníci dokáží dost zatopit.

Foto: Ondřej Zeman

Plošinovka

Poskakování úrovněmi má v Plošinovce něco do sebe

Oba bossové klečí na kolenou, a tak nastává čas přehodnotit, jak se vlastně Plošinovka povedla. V mých očích se jedná o velmi povedenou dobrodružnou deskovou hru, která z velké části stojí na kostkách. Hratelnost je zajímavá, jediné, co by mohlo být pestřejší, je škála bossů, ale na tom snad časem tvůrci zapracují. Pokud máte rádi videohry, ve kterých s hrdiny překonáváte pohybové rébusy i bosse, a toužíte po tom je přenést na stůl, tak by teoreticky mohl být tento kousek tím, co hledáte.

Za poskytnutí kopie hry Plošinovka děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz