Hlavní obsah
Hry

Pojďme se učit: Dovednosti - hra, se kterou je učení zábava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Učení není vždy snadné. V této hře máte možnost zlepšit sociální schopnosti svých dětí, naučit je spolupracovat a také jim ukázat, že učení nových dovedností nemusí být těžké, protože je to zábava.

Článek

Pojďme se učit: Dovednosti testuje tělo i mysl

Role rodiče je občas náročná. Některým dětem se příliš nedaří učit některé schopnosti a občas pro ně učení není vyloženě příjemné. Určité deskové hry pomáhají dětem různého věku osvojovat si nové dovednosti. A přesně do této skupiny patří kousek Pojďme se učit: Dovednosti, ve které se toho všichni naučí více než by se mohlo na první pohled zdát.

Foto: Ondřej Zeman

Pojďme se učit: Dovednosti pracuje s jednoduchým plánem.

V základu před vás Pojďme se učit: Dovednosti postaví hru plnou zábavných úkolů, které je třeba pro vítězství plnit. Ve hře na vás čekají karty, pár figurek, herní plán, a především šipka s níž točíte ve snaze vytočit si co největší počet políček o kolik se bude vaše postavička moci pohnout. Maximální počet políček, které máte možnost urazit, je šest, nejmenší naopak jedno. Podle toho, kde skončíte, tak si následně vezmete kartu. K dispozici jsou vám dány karty skluzavky, nebo domku na stromu. Na začátku hry si proto přichystáte dvě hromádky, z nichž si budete během hraní brát.

Foto: Ondřej Zeman

Pojďme se učit: Dovednosti si žádá, aby hráč postavil svůj obrázek.

Jednotlivé balíčky se od sebe neliší pouze grafickým zpracováním, ale především tím, že každý z nich nabízí jinou formu úkolů. Skluzavka prezentující pohyb má na svých kartách zadání, která žádají po hráčích pohyb. Některé výzvy jsou snadné, jiné naopak dají zabrat. U všech je však zřejmá spojitost s nutností zapojit do akce ruce. Tu si musíte rozepnout a zapnout dva knoflíky. Jindy zase vystříháváte z papíru různé tvary, nebo seřazujete na stole položené předměty podle velikosti.

Foto: Ondřej Zeman

Pojďme se učit: Dovednosti vás nechá pracovat se slovy.

Zkouškou projdou i vaše vědomosti

Některé aktivity jsou náročnější než jiné, kvůli čemuž je i odlišná odměna v podobě různého objemu mincí. Pokud nejste fanoušky pohybových aktivit a raději přemýšlíte, tak vám udělají větší radost kartičky spojené s domkem v koruně stromu. Právě ty totiž nabízí otázky postavené na znalostech. Ve hře je matematika, znalost zvířátek, barev nebo abecedy. Škála možností je v tomto případě stejně pestrá jako u úkolů zaměřených na pohyb. Ne vše ale reálně dokáží mladší hráči při hraní Pojďme se učit: Dovednosti splnit.

Foto: Ondřej Zeman

Obrázky v Pojďme se učit: Dovednosti stojí peníze.

Pěkným prvkem hratelnosti je proto možnost požádat si o pomoc. Ano, i tuto alternativu hráčům Pojďme se učit: Dovednosti nabízí. Když tak mladší hráč, který si neví rady, učiní, hráč s nejnižším počtem dílků mu může pomoci. V případě, že se úkol podaří splnit, pomocník si taktéž může dobrat kartu s mincemi, u níž ovšem nemusí plnit úkol, ale rovnou dostane obnos na kartě. Peníze tu využíváte k nákupu dílků skládačky, které jakožto celek tvoří jedinou cestu k vítězství. Poté, co shromáždíte šest kousků vaši vlastní skládačky, jste vítězem. V případě, že se v rámci jednoho kola podaří dát dohromady obrázek dvěma hráčům, tak zápas v Pojďme se učit: Dovednosti vyhrávají oba.

Foto: Ondřej Zeman

Pojďme se učit: Dovednosti vás nechá si i házet.

Celkem mě zaujalo to, jak jsou v tomto díle zpracovány jednotlivé úkoly. Dá se říct, že maximálně testují hráče, na které je tento kousek zaměřený. Je však otázkou, zda přítomnost některých karet trošku nemůže rozbourat soustředění. Třeba když se vám v těch pohybových objeví kousek orientovaný na zavazování tkaniček nezbývá vám většinou nic jiného než toto zadání přeskočit a vrhnout se na nějaký jiný úkol. Stejně tak mi v rámci věkové skupiny přijde náročnější některá zadání řešit, kvůli věkovému rozpětí pracujícím jak s předškoláky, tak i aktivními školáky. Je však pravdou, že díky možnosti podat pomocnou ruku zmíněné situace nelze považovat za problém, jelikož je lze snadno vyřešit s pomocí staršího hráče.

Foto: Ondřej Zeman

Pojďme se učit: Dovednosti vás nechá i stříhat.

Pojďme se učit: Dovednosti je výbornou edukační záležitostí

Desková hra Pojďme se učit: Dovednosti je kouskem, který se hodí k tomu, když chcete některého ze svých potomků vést k poznání nových schopností. Karty jsou tu plné jednoduchých úkol testujících nejen tělo vašeho dítka, ale také jeho mysl, takže v momentu, kdy chcete učit zábavně, je tohle bezesporu jedna z cest, na které je možné vsadit. Vůbec bych se nebál tento zábavný rodinný titul vzít do dětských skupin nebo nultých tříd, kde může představovat výbornou edukační pomůcku, která uchvátí nejen po vědění toužící děti, ale také ty, pro něž jsou vědomosti až na druhé místě a více vynikají v pohybu.

Za poskytnutí kopie hry Pojďme se učit: Dovednosti děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz