Hlavní obsah
Hry

Pojďme se učit: Školní den je dokonalou hrou pro každého předškoláka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Kooperativní hra s kartami plnými úkolů vás nechá učit jednoho od druhého. Dejte se do hraní a zlepšujte si tak schopnost spolupracovat a další schopnosti nutné k úspěšnému nástupu do školních lavic.

Článek

Pojďme se učit: Školní den sází na myšlenku kooperace

Před pár dny jsem vám tu prezentoval hru ze série Pojďme se učit zaměřenou na menší hráče. Pokud vám Pojďme se učit: Dovednosti přišlo moc jednoduché a máte doma starší dítě, tak pro vás mám dnes alternativu Pojďme se učit: Školní den, která je v základu doporučena pro děti od 5 let, s tím že by neměla urazit ani ty, které mají už 9. Od předchozího titulu se hra liší v základu skutečností, že je zaměřená na kooperaci. Hráči totiž plní úkoly společně a nesoupeří spolu, nýbrž vítězí jako jeden muž.

Foto: Ondřej Zeman

Pojďme se učit: Školní den pracuje s plochou zaměřenou na předměty.

Celou hru v Pojďme se učit: Školní den startuje nejmladší hráč. Ten hodí kostkou, načež posune dle hodnoty figurku na vybrané políčko libovolným směrem. Následně si vybere předmět na políčku. Zatímco u Dovedností vám byla nabídnuta pouze dvojice alternativ, tentokrát máte celkem sedm hromádek. Ty obsahují výtvarnou výchovu, tělocvik, hudební výchovu, pracovní činnosti, prvouku, český jazyk nebo matematiku. Slušná škála co?

Foto: Ondřej Zeman

Pojďme se učit: Školní den máte jednu společnou figurku.

Jakmile je vybrán předmět, tak hráč v roli učitele vezme z hromádky vrchní kartu a přečte z ní úkol. Všichni hráči pak poté zapíší, nakreslí nebo jinak splní zadání. Poté co je hotovo, učitel se podívá na odpovědi a vyhodnotí kdo uspěl a komu se to naopak nepovedlo. V případě, že jeden žáků uspěje mohou si vzít dílek daného předmětů. Neúspěch ostatních pak v Pojďme se učit: Školní den vyloženě neprohrává hru, ale rozhodně vám nepomáhá, protože po dosažení třetí hodiny hra končí. Výjimkou jsou po stránce posunu hodinových ručiček karty Přestávka. Ty představují okamžik klidu, kdy si můžete hrát a odpočinout, načež se opět dáte do ostrého hraní.

Foto: Ondřej Zeman

Výtvarka v Pojďme se učit: Školní den neschází.

Co předmět, to zajímavé možnosti

Každý z nabízených okruhů je ve své podstatě hodně zajímavě navržený. Když si budete kupříkladu tahat z balíčku pracovních činností postaví vás hra Pojďme se učit: Školní den třeba před úkol, v jehož rámci máte vytvořit jednomu z hráčů opasek z toaletního papíru a následně na něm vytvořit mašli. Hudební výchova vás pak nechá bubnovat rukama nebo složit písničku. Ano, i takové úkoly se tu najdou, což osobně vnímám neskutečně pozitivně. Mimo hru tu není ani tělocvik. Ten vám dává třeba za úkol poskočit desetkrát na jedné noze, a přitom vykřiknout jasně danou frázi.

Foto: Ondřej Zeman

Pojďme se učit: Školní den vám nabídne i matematiku.

V Pojďme se učit: Školní den neschází ani tradiční předměty. Dost přístupně je prezentována třeba matematika, v níž se vás zkoušející zeptá třeba na to, jaké číslo následuje po šestce, či před vás předloží krátkou slovní úlohu. Český jazyk pak pracuje s hádankami, opakem daných slov, nebo vytvářením vašich vlastních příběhů. Za zajímavou pak považuji rozhodně Prvouku. Ta totiž nechá hráče provádět i praktické pokusy, což je minimálně v mých očích opravdu zajímavá cesta. Jedním z těch praktických je třeba určení věci, která se potopí spojené s tím, že je to vyzkoušeno v praxi.

Foto: Ondřej Zeman

Během hraní Pojďme se učit: Školní den nastane i čas na přestávku.

Jak už bylo řečeno výše, vedle úkolů majících trochu zavařit mozek hrajících jsou tu také ty, u kterých si mohou odpočinout. Aktivita Sochy nálady, která je součástí přestávky stojí kupříkladu na tom, že zapnete hudbu, vyslovíte určitý druh nálady načež poté co hudbu vypnete musí hrající ztuhnout jako sochy v póze vyjadřující danou náladu. Prvouková přestávka naopak vypadá tak, že hráč napodobí zvíře, načež ostatní musí říct, o jaké zvíře se jedná. Chvilkový relax je tím pádem zaručen. Hra tu končí tím, že se hodiny dostanou na trojku, v případě, že se vám nepodaří nasbírat všechny předměty nevyhrajete.

Foto: Ondřej Zeman

Pojďme se učit: Školní den

Hraní Pojďme se učit: Školní den vás naučí spolupracovat bez obav

Desková hra Pojďme se učit: Školní den představují výbornou kooperační záležitost, která zábavnou cestou učí děti kooperovat při plnění úkolů napříč sedmi školními předměty. Otázky nejsou nikterak náročné, takže většinu z nich jistě tým překoná. Za sebe jsem měl tento kousek možnost otestovat se školáky i předškoláky a v obou případech se mi hra osvědčila. V nultých ročnících, nebo knihovničkách předškoláků či čerstvých školáků si bezpochyby své místo zaslouží. Pěkná je pak myšlenka spolupráce, kvůli níž tato edukační záležitost rozhodně stojí za pozornost.

Za poskytnutí kopie hry Pojďme se učit: Školní den děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz