Hlavní obsah
Hry

Rozšíření ke hře Zámky šíleného krále Ludvíka přináší hromadu obsahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Zaujala vás základní verze této výborné hry? Tak to by vaší pozornosti nemělo bezpochyby uniknout Rozšíření, což je expanze plná nových mechanik a prvků k budování.

Článek

Rozšíření do hry Zámky šíleného krále Ludvíka přináší nejednu novinku

Přišlo vám, že některé části insertu nejsou v deskové hře Zámky šíleného krále Ludvíka naplněny tak, aby byl využit jejich plný potenciál? Rozhodně vás nešálil zrak, protože prostor pro komponenty je od počátku navržen tak, aby pojmul nejen základní obsah ale také to, co přináší krabice Zámky šíleného krále Ludvíka – Rozšíření. Ta totiž obsahuje rovnou několik modulů (obohacovacích prvků), které vám nikdo nebrání zakomponovat do hraní. Vizuálně nejvýraznější jsou bezpochyby hradby a příkopy. Své sídlo díky nim nyní můžete ohradit, a tak získat nějaký ten bodík zdarma. Hradby s příkopem vám totiž za každou napojenou budovu dávají nějaký ten bodík. Základní myšlenka vyhodnocování postihů a bonusů se fakticky přidáním tohoto aspektu nemění. Místnosti se nesmí navzájem překrývat.

Foto: Ondřej Zeman

Zámky šíleného krále Ludvíka vás díky Rozšíření konečně nechají budovat pořádná sídla.

Vedle hradeb a příkopů přináší Rozšíření do Zámky šíleného krále Ludvíka také možnost stavět věže. V jejich případě platí podobná pravidla jako u klasických staveb. Bonusem je pak možnost podívat se na tři horní žetony královských odměn, načež si jeden vezmete k sobě a schováte pro následné vyhodnocení na konci hry. V nabídce najdete aktuálně také padací mosty, nebo zahrady, s nimiž pracujete. Stejně jako v případě základních zahrad nesmí ani nově přidané zahrady navazovat stěnami na místnosti. Za sebe musím říct, že jsem měl z hradeb hodně velkou radost, protože dodávají celkové podobě velmi pěkný vzhled.

Foto: Ondřej Zeman

Zámky šíleného krále Ludvíka dostávají díky Rozšíření nové inserty.

Zajímavou inovací jsou pak renovace. Renovování stojí na myšlence toho, že namísto nákupu nového dílku, sáhnete po renovovaných žetonech. Ty následně dáte na už postavené políčko a tím z velké části nahradíte jeho obsah. Myšlenka mi to přijde neskutečně zajímavá. Často touto cestou navíc lze odstranit kusy, které vám úplně nevyhovují a nahradit je místnostmi více zapadajícími do vašeho plánu. Fajn je pak skutečnost, že můžete těžit z už postaveného, takže když třeba vedle místností vyžadujících společenský prostor postavíte přesně takový prostor můžete se těšit na slušný nával nových bodíků.

Foto: Ondřej Zeman

Co by to bylo za sídlo, kdyby v něm nebyl přítomen vlkodlak?

Aby bylo vámi vytvořené sídlo v Zámky šíleného krále Ludvíka opravdu věrohodné, tak obsahuje kromě hradeb a renovovaných místností také tajné chodby. Ty fungují jakožto prvek, jímž máte možnost propojovat místnosti a hodně drsně z toho těžit. Z napojených místností totiž dostanete dvojnásobek bodů. Musíte si to ale vždy řádně promyslet, tajných chodeb totiž máte k dispozici omezený počet, takže jakmile je vyplýtváte máte smůlu.

Foto: Ondřej Zeman

Zámky šíleného krále Ludvíka mají pro renovační dílky speciální místo.

Inovace se netýkají pouze budování

Pěknou novinkou jsou Labutě. Ty mistr stavitel dává na destičku místnosti, která disponuje takovým symbolem. Když si takový prostor koupíte automaticky dostanete žeton labutě k sobě. Jsou to vzácné kusy, které je možné následně prodat. Když si je ale v Zámky šíleného krále Ludvíka necháte, můžete počítat s tím, že při počtu pěti kusů obdržíte až patnáct bodů. Musíte mít však zastoupeno všech pět barev, které jsou ve hře k dispozici.

Foto: Ondřej Zeman

Zámky šíleného krále Ludvíka vás skrze Rozšíření odměňují různě.

Posledním novým prvkem jsou pak Královy dekrety. Ty tu fungují na principu bonusů, ze kterých čerpáte, takže je dobré se vždy řádně zamyslet nad tím, který z dekretů si vezmete k sobě a který naopak necháte svým protivníkům. Některé bonusy jsou vám dány k dispozici už od startu. Hru můžete startovat třeba s větším objemem financí, nebo mít zdarma destičku chodby a schodiště. No a pak jsou tu také ty působící během partie, nebo až na samém konci. Na které vsadíte je na vás. Zkušenější hráči si mohou do hry dát klidně větší počet dekretů.

Foto: Ondřej Zeman

Zámky šíleného krále Ludvíka vás nikdy nenechají po stránce kroků na holičkách.

Desková hra Zámky šíleného krále Ludvíka dostává skrze Rozšíření pořádnou porci prvků

Jak sami vidíte, Rozšíření přináší do Zámky šíleného krále Ludvíka opravdu řádnou porci novinek, což jim vlastně vyneslo i tento článek. Pokud po základní hře pokukujete, je rozhodně dobré rovnou sáhnout i po expanzi, protože s ní dostanete objem obsahu, který vám vydrží na hodně dlouhou dobu a především vám umožní hrát hru ne ve čtyřech, ale rovnou v pěti hráčích. Jednotlivé moduly pak nemusíte mít do hry zakomponovány všechny, což je ve výsledku také výhoda. Když vám totiž jeden nesedne, nic vám nebrání v tom, ho ze hry odstranit a budovat pouze s těmi, které vám sedí. Jakožto celek však tento balíček stojí za pozornost.

Za poskytnutí kopie Rozšíření pro hru Zámky šíleného krále Ludvíka děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz