Hlavní obsah
Hry

Hra Zámky šíleného krále Ludvíka nesmí minout fanoušky historické architektury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Ludvík II. Bavorský touží po vlastním zámku. Vašim úkolem je za pomoci dostupných dílků postavit ideální zámeček. Máte tu však konkurenty a úspěchu reálně dosáhne pouze jeden z vás.

Článek

V Zámky šíleného krále Ludvíka se stanete mistrem stavitelem

Budování staveb bylo v minulosti náročné, naštěstí ale nebylo tolik svázáno různorodými regulacemi. V deskové hře Zámky šíleného krále Ludvíka se máte možnost transformovat do jednoho ze stavitelů, jejichž cílem je vytvořit zámeček, který by měl jejich pánu splnit všechny jeho představy o tom, jak má vypadat taková stavba. Vše začíná tím, že si k sobě vezmete mince v hodnotě patnácti tisíc penízů, načež si vyberete ze tří karet úkolů dva, které budete realizovat. Podoba zadání může být této deskové hře různá. Body navíc můžete získat za uvařené místnosti, prostory patřící do jasně daného typu, chodby, schodiště, nebo také mince, které se vám podaří ušetřit a neproinvestovat je.

Foto: Ondřej Zeman

V Zámky šíleného krále Ludvíka stavíte ve velkém.

Jakmile máte po ruce peníze a také karty úkolů, tak začíná první kolo, v jehož rámci hráč disponující žetonem Mistra stavitele doplní nabídku místností. To kolik otočíte karet prostor v Zámky šíleného krále Ludvíka určuje skutečnost kolik cenovek je aktuálně volných. Čím více cenovek není ničím zabráno, tím více místností je otočeno. Někdy se vám ale klidně může stát, že neotočíte žádnou, protože všechny cenovky budou zabrány. Jakmile je vyloženo, přichází na řadu přiřazení daných prostor ke specifickým cenovkám.

Foto: Ondřej Zeman

Zámky šíleného krále Ludvíka má velmi kvalitní insert.

Mistr stavitel v tento moment může svým konkurentům „zdražit“ potenciálně důležité kusy stavby, zatímco sobě má možnost teoreticky dát struktury do kategorie, kde je hravě může zakoupit za pár šupů. Jedná se vlastně o dosti dvousečnou zbraň, protože když cenovky přiřazujete příliš okatě, vaši soci si toho všimnou a klidně se může stát, že si místnost záměrně koupí a vám zůstanou jen oči pro pláč. Mistr stavitel totiž Zámky šíleného krále Ludvíka nezačíná s nákupem, ale je v podstatě až poslední. Tato role má ale jednu zásadní výhodu a tou je skutečnost, že si od něj místnosti všichni kupují, načež má možnost využít finance vynaložené ostatními hráči, což člověku přeci jen nějaký ten peníz ušetří.

Foto: Ondřej Zeman

Někdy se vám v Zámky šíleného krále Ludvíka podaří vytvořit zajímavé kombinace.

Peníze nebo budování

Fáze nákupu není spojená pouze s pořizováním místností, ale také se získáním financí. Když se totiž rozhodnete, že vlastně stavět nic nechcete, tak se můžete těšit na odměnu v podobě pětitisícové mince. Pokud ale přeci jen toužíte po tom si v Zámky šíleného krále Ludvíka zakoupit nějaký ten nový sál, hladomornu, nebo kuchyni musíte jí ihned vložit do svého zámku. Zajímavé pak je, že na nezakoupené kousky dáváte jednotisícové mince, čímž zvyšujete jejich atraktivitu. Reálné je dokonce i to, že z pořízení více peněz získáte, než za něj utratíte.

Foto: Ondřej Zeman

Zámky šíleného krále Ludvíka si můžete vytáhnout leccos.

Jakmile si ale přeci jen koupíte nějaký ten dílek musíte ho v Zámky šíleného krále Ludvíka ihned umístit do své stavby. Přestože tu při hraní neřešíte extrémní bezpečnostní pravidla, tak přesto máte jisté podmínky, které musíte při realizaci vašeho hradu a přikládání dílků splnit. Asi vás nepřekvapí, že místnost musí být do komplexu připojena minimálně za pomoci jedněch dveří, což tak nějak dává smysl. Pokud tedy nechcete vybudovat temnici se škvírkou k podávání jídla, ale takové stavby se tu nestaví. Ne všechny dveře ale automaticky musí představovat východ, libovolný počet z nich má možnost vést do zdi. A pak je tu samozřejmě podmínka spojená s tím, že některá z vrátek musí vést ven.

Foto: Ondřej Zeman

Zámky šíleného krále Ludvíka vám nedají vždy to, co potřebujete.

Samotná stavba je pak spojená s tím, co nejefektivněji využít potenciál jednotlivých místností a především toho, nabízí. Když například k sálu s tapisérií napojíte společenskou místnost, nebo zahradu automaticky se vám zvýší obodování. Ne vždy ale nabízí postavené části hradu v Zámky šíleného krále Ludvíka pouze pozitiva. Občas kvůli nim vyloženě body ztrácíte. V případě, že se vám pak podaří některou z místností vyloženě uzavřít (napojit všechny dveře), tak můžete počítat s odměnou vyloženě spojenou s typem místnosti. Jakmile dojde balíček karet hra končí a jde se počítat bodíky za postavené místnosti a úspěšná spojení.

Foto: Ondřej Zeman

Zámky šíleného krále Ludvíka vás nechá budovat za peníze.

Stavění je v Zámky šíleného krále Ludvíka překvapivě zábavnou záležitostí

Po několika úspěšně vybudovaných zámcích mohu říct, že výstavba monumentálních staveb je v Zámky šíleného krále Ludvíka překvapivě zábavnou záležitostí, která nechává hráče aktivně taktizovat a nejednou těžit z toho, že vyloženě nikam nespěchá. Hodně jsem byl překvapen kvalitou zpracování celého tématu, takže bych tento kus doporučil všem fandům architektury, kteří touží po tom si postavit vlastní zámeček.

Za poskytnutí kopie hry Zámky šíleného krále Ludvíka děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz