Hlavní obsah
Hry

Shit Happens: Rodičovské trable – Šílená karetní hra, v níž se pozná každý rodič

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Rodičovské trable mohou být občas k popukání, a právě z těchto momentů těží párty hra Shit Happens: Rodičovské trable. Vyzkoušejte, jak si poradíte s humornými i stresujícími situacemi.

Článek

Sázka na děti se Shit Happens: Rodičovské trable maximálně vyplácí

Další párty hra? Ano, je to tak. Shit Happens: Rodičovské trable je záležitostí plnou karet, která je ve své podstatě dost podobná hře Podělaná smůla, jež zde dostala prostor nedávno. Jeden by si kvůli tomu v první chvíli řekl, k čemu je vlastně potřeba, když už tu máme alternativu. Odpověď je až překvapivě jednoduchá. Tahle hra pracuje s rodiči, dětmi a především situacemi, které mohou nastat, když se nedaří to, co se dařit má, a smůla se člověku doslova lepí na paty. Odlišná je pak též hratelnost, protože zde nejsou žádné žetony, které by člověk investoval.

Foto: Ondřej Zeman

Shit Happens Rodičovské trable vás nutí pracovat s mírů problému.

Počet hráčů: 2+

Herní doba: 15 minut+

Věk: 13+

Primárně v Shit Happens: Rodičovské trable totiž pracujete velmi aktivně s kartami. V samém úvodu dostanete trojici karet. Každá má hodnotu, jak moc velkým problémem je situace na ní vyobrazená. Na některých kartách najdete skutečně banální momenty. Zapomenout dát potomkovi svačinu přece může každý, že? Stejně tak není vůbec náročné opomenout, že Zoubková víla by měla někomu zaplatit za jeho vypadlý zoubek. Jak však roste hodnota karet, zvyšuje se také úroveň toho, o jak velké průšvihy se jedná. Někde na půli cesty je první rozpad vztahu vašeho potomka spolu s dítkem, které nemá problém si aktivně čůrat do svých peřinek.

Foto: Ondřej Zeman

Tyhle banality není takřka třeba řešit.

Za absolutní selhání pak tvůrci považují momenty, kdy dítku spadne mobil do záchodu, nechá se vyhodit ze školy, nebo vás náhodou překvapí těhotenským testem. Protože ten opravdu minimálně do 25 let nechce vidět žádný dobrý rodič – tedy pokud sám neměl své dítko ve 13, pak mu to nelze moc vyčítat. I tací však existují. A co přesně s kartami v Shit Happens: Rodičovské trable děláte? Snažíte se je seřadit tak, aby co nejlépe zapadly mezi vámi už vlastněné karty, což je náročnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Co je dle vás například horší – neustále otravující dítě ptající se na cestu, zapomenutí svačiny, nebo potomek, který si nečistí zuby? Možností je tu tolik, že často budete opravdu usilovně přemýšlet, co je skutečný průšvih a co naopak lze akceptovat a tím pádem umístit za daný problém.

Foto: Ondřej Zeman

Někdy jsou problémy relativně malé.

Je tu zkrátka hodně stupňů zla a vámi vlastněná „lajna bolesti“ je dokáže pojmout všechny. Když v Shit Happens: Rodičovské trable přesně zařadíte problém tam, kam patří, zařadíte jej do své „lajny bolesti.“ Pokud selžete, další hráč má možnost si jej zařadit. Musí se ale stejně jako vy rozhodnout, kam má daný kousek umístit. Při braní karet musíte vždy přemýšlet primárně nad nejhoršími možnostmi – žádná dobrá fakticky neexistuje. Co situace, to automatické selhání či nejhorší možný scénář. Cesta to může být krátká, avšak ve větším počtu hráčů může zabrat slušný čas, protože ne vždy vám bude štěstí přát a odhadnete průšvih správně.

Foto: Ondřej Zeman

Tyto momenty fakt zažít nechcete.

Opravdu se mi zde líbí vizuální zpracování karet. Každý moment je nakreslen relativně jednoduše, avšak stále má velmi úsměvný podkres, který plně ladí s popsanou situací. Tohle je bezpochyby další silnou stránkou Shit Happens: Rodičovské trable. Vítězem je pak vždy ten, komu se podaří získat 10 karet strašných situací.

Foto: Ondřej Zeman

Objem karet je tu opravdu velký, takže by hře určitě neuškodilo, kdyby měla o kapku větší krabičku.

Pro rodiče je Shit Happens: Rodičovské trable takřka povinností

Když jste rodič, zažíváte různé situace, které jsou často dost stresující. Prostě už na to nejste sami, avšak zpětně se jim vždy zasmějete. V Shit Happens: Rodičovské trable si tyhle momenty můžete zpětně promítnout a zasmát se jim pěkně od plic, protože už je často máte za sebou, nebo na vás teprve čekají. Život je nevyzpytatelný, stejně jako nabídka karet, z níž si berete nové kousky do své řady.

Foto: Ondřej Zeman

Shit Happens Rodičovské trable

Shit Happens: Rodičovské trable je výbornou karetní jednohubkou, do jejíhož hraní se můžete pustit prakticky kdekoliv. Ideální sestava je však parta rodičů, kteří mají nějakou tu zkušenost. Pro ně bude celkový zážitek o poznání intenzivnější. Pokud ale prostě jen hledáte povedenou párty hru, tak i pro takové účely tahle záležitost poslouží více než slušně.

Za poskytnutí recenzentské kopie hry Shit Happens: Rodičovské trable na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Asmodee Czech Republic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz