Hlavní obsah
Hry

Sonic a parťáci: Zábavný rodinný závod, kde nemá soupeř nikdy nic jisté

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Sonic je na poli videoher legendou. Víte ale, že má také svou deskovou hru? Ano, je to tak! A navíc není moc náročná, což si můžete detailněji přečíst v následujících řádcích této recenze.

Článek

Karty hrají během partie Sonic a parťáci prim

Asi každý někdy hrál Člověče, nezlob se!, je to zkrátka kultovka. Kostka v dané hře ale vždy představovala něco, co hráče dovádělo k šílenství. Sonic a parťáci je vlastně také závodem. Tentokrát ale nenajdete v nabídce herních mechanismů kostky. Ty jsou pryč. Namísto nich se studio stojící za touto hrou rozhodlo, že vsadí na karty. Ano, na prvek, který je přeci jen více predikovatelný než šestistranná kostka. Hráč v samém úvodu hry obdrží tým, za nějž bude hrát. Ten má specifickou barvu a také ty, kteří ho prezentují na závodišti. Sonic běží s Tailesem, Amy Rose s Knucklesem, Shadow má Silvera a Metal Sonic je v týmu s Rogue.

Foto: Ondřej Zeman

Sonic a parťáci je velmi pěkně zpracovanou hrou.

Počet hráčů: 2– 4

Herní doba: 20 minut

Věk: 7+

To, jakou si vyberete barvu, je pouze na vás. Jedná se pouze o volbu vzhledu postav. Žádné unikátní schopnosti postavy v Sonic a parťáci nemají. Všechny mají ovšem v nabídce karet své karty. Kouzlo této hry tkví v tom, že karty jsou dávány hráčům z velké hromady, kvůli čemuž se modrému hráči mohou do ruky dostat červené, žluté, černé i modré karty. Zkrátka a dobře, těšit se můžete na leccos. Každý z hráčů disponuje šesti kartami, na nichž se mohou objevit hodnoty od 1 po 6.

Foto: Ondřej Zeman

Hra Sonic a parťáci má velmi pěkně zpracované figurky.

Ve svém tahu může jednu z nich vynést, a tak posunout jakoukoliv z postav umístěných na herní ploše. A když píši jakoukoliv, myslím tím opravdu kohokoliv. Klidně se vám totiž může stát, že se vám do ruky nedostanou vaše vlastní karty, ale pouze ty od soupeřů, takže vám nezbývá nic jiného než takticky posunovat po poli postavičky nepřátel tak, aby byl jejich pohyb co nejvíce zpomalen, nebo dokonce zastaven tím, že zahrajete tu správnou kartu v momentě, kdy jim uškodíte. Sonic a parťáci totiž disponuje některými mechanismy z videoherní série, takže například bodce působí na běžce jako prvek snižující hodnotu jakékoliv karty na 1, díky čemuž hravě uděláte z nejvyšší možné hodnoty tu nejnižší.

Foto: Ondřej Zeman

Během partie se vám mohou dostat do ruky různé karty.

Opačný dopad pak má, když odstartujete svůj pohyb z prstenů. Ty totiž násobí dosah, takže namísto šesti políček uběhnete v momentě, kdy na nich stojíte, krásných dvanáct polí, což není vůbec málo. Ve jménu výhry musíte tyto prvky v Sonic a parťáci maximálně využívat. Ve hře pak naleznete také karty bonusů, s jejichž pomocí se lze zrychlit, zdolat na první pohled nepřekonatelné překážky, ignorovat bodce nebo přeskočit na následující pole s prstenci, čímž získáte nemalou výhodu.

Foto: Ondřej Zeman

Hráčům se mohou do ruky dostat karty od 1 po 6.

Celková hratelnost je ale relativně nenáročná. Cílem pak je dostat své dva svěřence do cíle dříve, než se to povede konkurenci, což je vzhledem ke kartám cíl, stojící více na taktice než na čisté náhodě, i když i ta tu hraje roli. Samotná škála karet se po vyčerpání vždy mění, protože po odehrání šesti si vždy šest doberete.

Foto: Ondřej Zeman

Sonic a parťáci v novém vydání nabízí značně vylepšený prostor, takže se vám vejdou i obalené karty.

Rodinná deskovka Sonic a parťáci sází na správné mechaniky

Sonic a parťáci je jednou z těch her, které rozhodně nepracují s ničím náročným. Ve své podstatě je to dost jednoduchá záležitost, která vás nechává posouvat figurky za pomoci karet s různými barvami. Dost se mi na celku líbí to, jak umožňuje hráčům přesouvat postavičky dle jejich libosti. Je jedno, v jakém je kdo týmu, škodit či pomoci můžete komukoliv. Speciální karty pak představují určité okořenění hratelnosti. Za sebe bych pak dal do popředí zpracování herního plánu, figurek, a především prostoru pro karty, který v nové verzi nabízí místo pro obalené kousky, díky čemuž se zvýšila bezpochyby životnost tohoto kousku.

Foto: Ondřej Zeman

Sonic a parťáci

Pokud tedy máte doma malé hráče, kteří už umějí trochu počítat a nečiní jim problém základní sčítání, myslím si, že by se jim hra Sonic a parťáci mohla líbit. Jedná se totiž o nenáročnou záležitost, která ovšem dokáže pohltit, za což si jí cením. Nemám tím pádem sebemenší problém jí doporučit do domácností i škol, kde si její hraní děti bezpochyby užijí.

Za poskytnutí kopie hry Sonic a parťáci na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Ježek Sonic

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz