Hlavní obsah
Hry

Tohle smrdí!: Odhalte pravdu a nandejte to lhářům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Svět je plný lhářů. V této společenské hře se jim v roli hádajícího hráče máte možnost postavit. Úkol je prostý, musíte najít toho kdo říká pravdu a ideálně odhalit ty, jimž se z pusy jen práší.

Článek

Tohle smrdí! otestuje vaši schopnost odhalit pravdu

Hledání pravdy je vždy náročné. Tenhle svět příliš neuznává pravdomluvné jedince, a většinou hrají prim ti, kterým není zatěžko lhát. Ve společenské karetní hře Tohle smrdí! budete přesně s takovou sortou bojovat. Jeden hráč se totiž vždy stane hádačem, zatímco většina bude mít za úkol mu lhát. S pravdou přijde pouze jeden ze zúčastněných. Jenže je skutečně těžké pravdomluvného nalézt, protože realita často vypadá vyloženě nereálně.

Foto: Ondřej Zeman

Tohle smrdí moc prostoru nezabere.

Počet hráčů: 4-10

Herní doba: 15 - 20 minut

Věk: 10+

V samém úvodu hry se kvůli dříve prezentovanému rozdělení „rozptýlíte“ do skupin. Hlavní postavou je hádač, který všem ostatním přečte jednu z otázek. Zatímco hádač má před sebou otázku, ostatní hráči vidí odpověď, která je správná. Všichni mají celkem 15 sekund na vymyšlení odpovědi. Vymýšlí si ji všichni. Jakmile máte vymyšleno, můžete se podívat na to, k jaké skupině patříte. Ti z vás, kteří v Tohle smrdí! patří k červeným slanečkům, musí aplikovat vymyšlenou odpověď, zatímco modrý uzenáč říká pravdu. Jenže kdo je kdo, ví pouze jednotlivé ryby, nikoliv však hádač.

Foto: Ondřej Zeman

Určité odpovědi vás zaujmou.

Ten má ve hře Tohle smrdí! odhalovat lháře a také hledat pravdu. Za každého odhaleného hráče obdržíte body. Zajímavé ovšem je, že dříve než naleznete toho, kdo říká pravdu, musíte najít všechny lháře. Když se vám povede najít pravdomluvného příliš brzy, ve výsledku vám to bude na škodu, protože ztratíte všechny body, které se vám během daného kola podařilo nabrat. Každý rudý vám dá bod, a stejně tak obdržíte bod i za modrého. Body však nezískává pouze hádač, ale také zástupci rybích frakcí. Když slanečka neodhalíte, dostane body. Uzenáč naopak obdrží body, pokud jej odhalíte. V pokročilé verzi pak červení dostávají body i za otočené ryby, zatímco modrý má plusové body za neotočené ryby.

Foto: Ondřej Zeman

Tohle smrdí vám nabídne specifický prostor na karty.

Toto rozložení bodů vyloženě navádí k myšlence, zda modrý vůbec chce, aby byl otočen ve finále. Více bodů totiž dostane během prvních fází hry, a nikoliv v jejím finále či dokonce na jejím konci. Vítězem je samozřejmě ten, komu se povede nasbírat co nejvíce bodů. Hodně silně jsou ve hře Tohle smrdí! zpracovány karty. Nalézt na nich můžete opravdu pestrou škálu různorodých otázek. Dozvědět se díky nim třeba to, proč byla Madonna vyhozena ze své práce v Dunkin' Donuts, jak se dálniční oddělení Oregonu zbavilo mršiny vorvaně, či zač byl málem vyhozen Edward Beneš z gymnázia. Škála otázek je tvořena jak popkulturními záležitostmi, tak i historickými fakty, díky čemuž se můžete těšit na opravdu zajímavé momenty testující znalosti hráčů i schopnost odhalit ty, kteří neříkají pravdu.

Foto: Ondřej Zeman

Některé otázky jsou opravdu divoké.

Vzhledem k objemu karet je celková znovuhratelnost hodně vysoká. I člověk s velkým přehledem je pak během hraní často stavěn před otázky, které jej nutí k zamyšlení nad tím, co je reálné a co nikoliv. Dost zásadní je samozřejmě to, s jak dobrými hráči se partie účastníte, protože s průhlednými jedinci dokážete lháře odhalit snáze než v případě, že někdo dokáže zachovat nehybnou tvář.

Foto: Ondřej Zeman

Tohle smrdí má pěkný insert.

Síla hratelnosti Tohle smrdí! tkví v návrhu karet a základním konceptu

Společenských her najdete na trhu hromady. V případě Tohle smrdí! musím konstatovat, že se jedná o jednu z těch zajímavějších, protože se jejím tvůrcům podařilo zvolit správné otázky a také sestavit hratelnost tak, aby byla dostatečně zajímavá. Nejvýraznějším tahounem je bezesporu výběr témat. Špatné však není ani vizuální zpracování, které se mi dost líbí.

Foto: Ondřej Zeman

Tohle smrdí

Pokud hledáte zajímavou společenskou hru, která má určité kouzlo, je Tohle smrdí! bezpochyby jednou z těch, stojících za pozornost. Osobně jsem byl k hraní připoután primárně skrze dobře zvolené otázky. Jestli rádi testujete své přátele a snažíte se odhalit, zda vám lžou, či nikoliv, je Tohle smrdí! správnou volbou právě pro vás.

Za poskytnutí kopie hry Tohle smrdí! na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz