Hlavní obsah
Hry

Truth or Drink: Hra plná alkoholu a pikantních otázek. Pouze 18+

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Přemýšlíte nad tím, jak řádně nastartovat společnost na party s introverty a hráči? Tak to pro vás může být karetní hra Truth or Drink řešením. Čekají v ní na vás totiž palčivé otázky nebo panáky.

Článek

Odpovídejte nebo pijte – to je totiž, oč v Truth or Drink běží

Nedávno jsem vám tu představil hru Mezi námi děvčaty, která pracovala s formátem otázek, jež šlo pokládat kamarádkám, a tak více zjistit o tom, jak pojmenovávají své svatyně, co říkají na své kamarádky nebo jak se rozvíjí jejich sexuální život. V případě Truth or Drink vám bude umožněno opět se pustit do ptaní. A znovu to bude ve velkém stylu, protože základní myšlenkou tohoto kousku je nebát se zeptat prakticky na cokoliv. Aby však člověk při tázání nevařil z vody, jsou mu nabídnuty karty patřící do několika specifických okruhů určených na určité fáze chlastání.

Foto: Ondřej Zeman

Truth or Drink si žádá minimum místa.

Počet hráčů: 2–8+

Herní doba: 30 minut

Věk: 18+

Truth or Drink je totiž hrou stojící nejen na otázkách, ale také na alkoholu a fázích s ním spojených. Samotnou partii nastavujete vždy podle toho, zda ji hrajete ve dvou nebo se vám podařilo zlákat ke hraní více než tři hráče. Dalším faktorem je pak výběr sad. K dispozici totiž máte více než jeden balíček karet, s nímž lze pracovat, protože, jak bylo už naznačeno v předchozím odstavci, stavů je více. V nabídce najdete karty patřící do škatulky Do nálady, Divoká jízda, Poslední objednávka nebo Prasečinky. Jak samotné názvy napovídají, čím dále budete, tím divočejší kousky se vám dostanou do rukou. Jaké zakomponujete je však pouze na vás.

Foto: Ondřej Zeman

Na zdraví představuje při partii Truth or Drink občas záchranu.

Ty nejméně nevinné, nesoucí označení Do nálady, opravdu nepředstavují žádnou divočinu. Zeptat se svých kolegů můžete třeba na to, jaké slovo nemohou vystát, kdo se jim líbí nebo co dělají pro své zdraví, avšak jiní ne. Divoká jízda přidává do partie Truth or Drink trochu peprnosti a testujících dotazů, zkoušejících třeba pevnost vašeho vztahu. Dojít během této fáze může třeba na to, jak jste snášeli poslední rozchod, proč se k sobě nehodíte nebo jak jste na tom po stránce zklamávání ostatních lidí.

Foto: Ondřej Zeman

Začít lze v Truth or Drink zlehka.

Jakmile dojde na kousky ze skupiny Poslední objednávka, začne výrazněji přituhovat. V této části se dozvíte, kdo kdy koho podrazil, zda mezi sebou máte úchyla měnícího na internetu identity, či jestli v partě máte lháře čarujícího s fakty ve jménu svého prospěchu. Absolutní var pak přichází v Truth or Drink s kartami z kategorie Prasečinky, což je fáze, která nestojí na ničem jiném než na sexu. Svému partnerovi při ní můžete nevinně prozradit, po jaké sexuální poloze toužíte, co jste si strčili naposledy do svého těla během sexu nebo s kým by vám sex vyhovoval nejvíce. Ve dvou je to slušný odvaz, ve větší skupině pak vyložená divočina, protože některé věci fakt před ostatními říkat nechcete.

Foto: Ondřej Zeman

S těmito kousky se tempo Truth or Drink začne zvyšovat.

Samotný formát ptaní stojí na různých alternativách. Když se na kartě objeví Na rovinu, znamená to, že si vybíráte hráče, kterého se chcete zeptat. Pokud se vám nelíbí jeho odpověď nebo zkrátka nechce říci pravdu, tak se musí v Truth or Drink napít a vy si vyberete dalšího hráče. Když neodpoví žádný ze zúčastněných, pít musíte vy. V případě alternativy Do druhé nohy se ptáte dvou hráčů, načež si vyberete toho, jehož odpověď se vám líbila nejvíce. Vítěz dostane bod, zatímco poražený musí pít.

Foto: Ondřej Zeman

Zakomponování těchto kousků je pouze pro odvážné.

Variace Tahle runda je na mě! pak pracuje s tím, že pokládáte otázku všem. Následně si opět vyberete nejlepší odpověď a danému hráči dáte kartu. Zbytek osazenstva musí v Truth or Drink pít. Zachránit vás může před specifickými dotazy karta Na zdraví, na tu podobně jako v případě Tahle runda je na mě! musí odpovídat všichni. Hru si samozřejmě můžete vychutnat bez alkoholu, avšak reálně si nedokážu představit, že bych byl schopen či ochoten na některé dotazy odpovídat bez toho, abych v sobě měl půl litru slivovice. Vítězem je pak vždy ten, komu se jakožto prvnímu podaří získat určitý objem karet definovaný počtem hráčů.

Foto: Ondřej Zeman

Krabička i zpracování karet je v Truth or Drink stylové.

Párty hra Truth or Drink je po stránce zábavy sázkou na jistotu

Dá se říci, že Truth or Drink stojí na podobných základech jako stejně laděná karetní hra Mezi námi děvčaty. Je však podle mého názoru více peprná a méně zaměřená na určité pohlaví. Zda je to dobře nebo špatně, je otázkou, na niž neexistuje správná odpověď, protože zkrátka každému sedí něco jiného. Zatímco jedni si vychutnají jasné zacílení, jiným bude více vyhovovat formát pracující s širší skupinou, avšak trošku drsněji. Škála otázek je dostatečně pestrá na to, aby si člověk vybral jeden ze směrů a maximálně si pak hraní vychutnal.

Pokud tedy hledáte „slušnou“ karetku na vaši následující akci, která by dle vás mohla nabrat trošku divočejší směr, pak Truth of Drink představuje zajímavou volbu, po níž rozhodně má smysl sáhnout. Je však třeba mít dostatečný věk, a především disponovat správnou partou, které se bude líbit odpovídat na opravdu divoké otázky.

Za poskytnutí kopie hry Truth or Drink na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz