Hlavní obsah
Hry

Turbo Kidz - bláznivé závodění po slepu pro celou rodinu si zamilujete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Chopte se fixu, kamarádova palce a dejte se do závodění. Čeká tu na vás řada závodních okruhů, kde máte možnost otestovat, jak jste na tom v rámci schopnosti spolupracovat slovem i dotykem.

Článek

Závodění stojí v Turbo Kidz na kooperaci dvou hráčů

Turbo Kidz je kooperační hrou odehrávající se ve světě plném nemrtvých. To ovšem neznamená, že se děti nechtějí bavit, takže i v takto nepříznivém prostředí pořádají závody motokár na závodištích plných výzev. Hned ze startu partie musíte vytvořit dva týmy po dvou až třech hráčích. Jakmile se rozdělíte nastává čas si vybrat jednu z šestnácti tratí. Slušný počet co? Poté co máte zvoleno, kde se s konkurenčním týmem utkáte, už vám nic nebrání pustit se do prvního závodu.

Foto: Ondřej Zeman

Turbo Kidz moc místa nezabere.

Počet hráčů: 2 - 6

Herní doba: 15 minut

Věk: 7+

Před každého z řidičů je postaven jeho vlastní závodní okruh, takže se nemusíte obávat toho, že by vás někdo vyloženě vytlačoval, či jinak utiskoval svou fixou. Za samostatnou dráhu však zaplatíte tak, že dostanete na oči masku, skrz kterou nejde nic vidět. Závod ovšem nepojedete zcela poslepu. Turbo Kidz vám totiž poskytne kopilota (druhého hráče), jenž se stane vašima očima, nebo lépe řečeno tím, kdo vás bude ovládat. Zní to zvláštně ale skutečně tomu tak je. Svému společníkovi poskytnete palec ruky, se kterou nebudete řídit a následně se pustíte do závodění.

Foto: Ondřej Zeman

Udržet se v Turbo Kidz na trati není žádná legrace.

Jeden hráč v Turbo Kidz jede po dráze fixou. Nemíří kupředu však zcela bez myšlenkovitě, je totiž navádět kopilotem držícím jeho palec a pokoušejícím se vést pilota tak, aby se zdárně dostal do cíle. Na první pohled to může vypadat relativně primitivně jenže samotná obtížnost je v tomto případě hodně vysoká, takže se vám dost často stane, že se dostanete mimo dráhu.

Foto: Ondřej Zeman

Na nedostatek tratí si v Turbo Kidz stěžovat nelze.

Naštěstí pro pilota se nespoléhá pouze na palcové ovládání, nýbrž také na rady ve formě slovních pokynů, kterou mohou mít různé podoby. Záleží primárně na kreativitě kopilota. Ten v případě, že naviguje sám může užívat jak palec, tak i slova. Jakmile je ale tým tvořen třemi hráči je v Turbo Kidz vedle pilota také dvojice kopilotů, z nichž má každý v merku jednu z variant napovídání. Když náhodou zvednete svůj fix z desky znamená to karambol. Pokud k němu dojde musíte se vrátit k poslednímu záchytnému bodu prezentovanému modrou linií a dát se opět do závodění. Vítězem pak jest ten, komu se jakožto prvnímu podaří dostat do cíle.

Foto: Ondřej Zeman

Jezdci mají možnost mít specifickou vychytávku.

Během závodů máte možnost narazit na různé dodatečné efekty, které musíte řešit v případě, že chcete, aby se vám povedlo závod zdárně dojet. Neschází tu body k přeskočení, mosty nebo zrychlující pozice, na nichž navýšení rychlosti vypadá tak, že vás jeden kopilot vezme za ruku a až do zóny zpomalení „dotáhne“ vaši ruku. Dost se mi pak v Turbo Kidz líbí, jak tady fungují políčka s rozlitým olejem. Ta totiž přinutí řidiče namalovat 3 smyčky bez toho, aby se hráč dotkl bílé linie znamenající karambol.

Foto: Ondřej Zeman

I obyčejný provázek se v Turbo Kidz může stát zbraní.

Posledním prvkem, s nímž je nutné během hraní Turbo Kidz pracovat jsou podoby vašeho auta. Ty ovšem nejsou pouze kosmetického ražení. Vliv mají také na hratelnost, protože každé auto obsahuje své specifické udělátko, které jde během závodu použít pro chvilkové získání konkurenční výhody. Vzít si můžete autíčko disponující nitrem prodlužujícím efekt zóny zrychlení až po následující záchytný bod, nebo konec tratě. Osobně jsem si zamiloval Šnůru na prádlo, kterou dáte k protivníkovi a ten jí následně musí ve jménu vyhnutí se karambolu přeskočit. Dost dobrá je také bomba. Tu váš kopilot nakreslí na desku soupeře. Nepřátelské autíčko do ní nesmí narazit. Když se tak však přeci jen stane vyletí do vzduchu a musí jet od posledního záchytného bodu.

Foto: Ondřej Zeman

Turbo Kidz si lze pěkně uložit.

Turbo Kidz vás nadchne svou neotřelostí

Závodní kreslící hra Turbo Kidz patří mezi nenápadné záležitosti, které mladší hráče zaujmou hned na první pohled. Stačí jen ukázat jim vizuál a hned zatouží po tom se pustit do hraní. Samotná hratelnost je pak velmi slušná a přístupná, takže si hru vychutnají i mladší hráči. Díky škále map se pak středně velká krabička jen tak neohraje.

Turbo Kidz je povedenou zakreslovací hrou, která se určitě mezi konkurencí neztratí jak kvůli zvolenému tématu, tak i vizuálnímu zpracování a hratelnosti. V případě, že máte doma mladší hráče, kterým se líbí závodění tento kousek by jim s vysokou pravděpodobností mohl sednout.

Za poskytnutí kopie hry Turbo Kidz na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz