Hlavní obsah
Hry

Turing Machine je dedukční logickou záležitostí, u níž se mozek řádně zapotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Vždy jste toužili po tom luštit tajné kódy? Tak přesně to vám umožní tento kus, v němž dostanete kvazi-počítač bez elektřiny pracující pouze s děrnými štítky, na jejichž kombinaci tato hra stojí.

Článek

Ve hře Turing Machine budete řešit třímístné kódy

Turing Machine je velmi specifickou hrou, ve které se pustíte do luštění logických rébusů, v jejichž rozlouskávání vám bude pomáhat „stroj“ složený vždy ze čtyř až šesti verifikačních tabulek, které mají k sobě vždy připojená kartičku kritérií, které můžete použít, avšak nemusíte. Osobně jsem toho bez nich však mnoho nerozlouskl. Kritéria jsou matematického rázu a vždy se budete snažit zjistit, která z informací je ta správná. Jak toho docílíte? Jedině tím způsobem, že přijdete se správnou číselnou kombinací.

Foto: Ondřej Zeman

Turing Machine nějaké to místo na stole zabere.

Počet hráčů: 1 – 4

Herní doba: 20 minut

Věk: 14+

V rámci hry vytváříte ze tří proděravělých štítků trojmístné kódy. Nabídka je tvořena čísly 1–5 ve třech různých barvách. Barvy mají jasné pozice, zatímco dané číslo najdete u každé barvy. Z nich sestavujete návrh, který následně vezmete a aplikujete až na třech verifikačních tabulkách. Ty vám mohou pomoci zjistit, zda vámi vytvořená kombinace splňuje dané kritérium, jaké máte popsáno na přiložené kartě. V případě, že na jediném bodíku, který najdete uvidíte zelenou fajfku, je to jasné.

Foto: Ondřej Zeman

Nejnáročnější hádanky využijí celou stupnici.

Tedy minimálně částečně. Kombinace vám mohou vyjít různě. Když se třeba jedná o číslo větší než určitá hodnota, můžete se těšit na různé výsledné variace. Jen jedna z nich je ale správná, a tak budete muset zamířit otestovat vámi zvolenou kombinaci do dalších verifikátorů, které vám mohou v Turing Machine pomoci získat vyšší míru jistoty. Samozřejmě může dojít i na to, že se na scéně objeví červený křížek a v daný moment víte, že jste mimo mísu a v následujícím kole můžete sáhnout po jiné kombinaci.

Foto: Ondřej Zeman

Každá barva vám nabídne jiné možnosti

Své výsledky si zaznamenáváte na poznámkový list, v němž každý řádek odpovídá jednomu kolu. Koncept je to slušný. Jakmile toto kolo skončí nastává fáze Dedukce. V té vrátíte štítky na místo a dáte se do analýzy toho, co se vám podařilo během vaší práce zjistit. Zkrátka a jednoduše, Během jediného kola můžete „položit“ až tři dotazy, načež si v poslední fázi tahu musíte všichni ujasnit, zda máte představu, jak vypadá hledaný kód či nikoliv.

Foto: Ondřej Zeman

Své kombinace budete zkoušet na různých variacích.

Na konci kola dáte ruku do pěsti a po odpočítání určité hodnoty ukážete palec nahoru v případě, že máte jasno anebo naopak jej dáte dolu za předpokladu, že nevíte, jak by mohlo vypadat hledané číslo. Když nastane taková alternativa tak startuje další kolo. Pokud ale dojde na to, že má či mají někteří jasno, musí uvést svůj poznatek na poznámkový list.

Foto: Ondřej Zeman

Každá z karet vám pomůže trochu jinak.

Vítězem je ten, kdo použil nejmenší objem nápověd. Klidně ale může dojít k tomu, že se netrefíte a tipující tak vypadává, zatímco ostatní mohou dál pokračovat ve hře až do momentu, než zůstane pouze jeden hráč. Když taková situace nastane, vyhrává kontumačně přestože číslo neuhádl. Spěchat se tu proto nevyplácí. Za velké plus považuji skutečnost, že vedle dvaceti dostupných rébusů je možné na stránce turingmachine.info nalézt opravdu hromadu rébusů, nebo dokonce je můžete stvořit.

Foto: Ondřej Zeman

Turing Machine má obstojný insert.

Turing Machine dokáže zaujmout, avšak rozhodně není deskovkou pro každého

Během minulých hodin jsem vyřešil sám a také s pomocí hráčů zastupujících různé věkové skupiny všechny dostupná zadání. Někdy jsem se dosti potil, občas zasáhla náhoda a v některých případech jsem dokonce sáhl po řešení. Celkově ale musím ve výsledku říct, že Turing Machine je jednou z těch deskovek, které jsou zaměřené na dost specifickou hráčskou skupinu.

Foto: Ondřej Zeman

Turing Machine

S doporučením širšímu publiku jsem proto v tomto případě trošku opatrný. Hlavním předpokladem pro její hraní je totiž skutečnost, že máte velký vztah k číslům. Když vás nebaví matematika, dedukce ani logika, tak to rozhodně není hra pro vás. Pokud ale naopak holdujete hrátkám s čísly a baví vás řešení různých matematických rébusů, tak je Turing Machine volbou právě pro vás, protože vám nabídne koncept s takřka neomezenou hratelností.

Za poskytnutí kopie hry Turing Machine na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz