Hlavní obsah
Hry

Ubongo! Trigo: Rodinná zábava pro malé i velké, kterou vytáhnete kdekoliv

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Ubongo! je stálicí. Vzhledem k jeho velikosti ho ovšem do kapsy jen tak nedáte. Pokud hledáte alternativu stojící na dosti podobných principech, tentokrát mám pro vás možná tutovku.

Článek

Ubongo! Trigo před vás postaví hromadu úkolů

Máte rádi kombinování dílků, s nimiž plníte různá zadání? Tak to jste tu správně. Ubongo! Trigo totiž patří do kategorie her, které vám dají k dispozici 32 oboustranných karet. Každá karta má na jedné straně jednodušší úkol, zatímco na druhé straně před hráče staví o poznání náročnější zadání. Počet karet, které budete potřebovat na partii, závisí na počtu hráčů. Při maximálním počtu hráčů musíte využít všechny karty, zatímco pokud hrají pouze dva, je ve hře pouze šestnáct karet. Jakmile je jasné, kolik karet potřebujete, dejte zbývající karty do krabičky.

Foto: Ondřej Zeman

Ubongo Trigo si zahrajete takřka kdekoliv.

Počet hráčů: 1–4

Herní doba: 20 minut

Věk: 7+

V úvodu hry každý z hráčů obdrží celkem sedm dílků skládačky, které se od sebe liší. Na začátku kola si nejmladší hráč vezme vrchní kartu z balíčku, načež si ostatní v Ubongo! Trigo vezmou taktéž jednu kartu. Poté, co všichni mají svou kartu, hra startuje a vy máte za úkol co nejrychleji vybrat správné dílky a osázet jimi herní pole dané karty. Nelze ovšem použít všechny dílky. Každá karta má jasně dané základy, jimiž musíte vyplnit obě herní pole dané karty s tím, že s dílky je možné aktivně pracovat a natáčet je dle vaší potřeby.

Foto: Ondřej Zeman

Ubongo Trigo vám dá k dispozici sedm dílků.

Občas je Ubongo! Trigo slušná výzva. Jakmile se ale prvnímu z vás podaří rébus rozluštit, musí ihned zakřičet „Ubongo!“. Jen tak si zajistí první místo. Následně musí počítat do 20 v případě lehčích zadání a do třiceti, pokud naopak řešíte náročnou verzi hádanky. Můžete se jako skupina domluvit i na jiných hodnotách, takže lze sáhnout po nižších hodnotách, popřípadě po vyšších, když chcete většině hrajících partii usnadnit. První z hráčů si kartu vždy ponechá. Ostatní, kterým se povede stihnout skládačku složit také, si kartu ponechají. Těm, kterým štěstí nepřeje, karty propadnou a zamíří k prvnímu hráči.

Foto: Ondřej Zeman

V některých situacích musíte v Ubongo Trigo využít všechny dílky.

Jakmile je kolo u konce, startuje další, v jehož rámci se stane začínajícím hráčem ten, komu se podařilo rozluštit poslední hádanku. Partie Ubongo! Trigo je rozložena celkem na osm kol. Vítězem je ten, komu se podaří během této doby získat nejvíce karet. Pokud má stejný počet karet více hráčů, vítězí všichni, kteří dosáhli nejvyššího skóre. Pokud si pak chcete zvýšit náročnost, můžete sáhnout po variaci, kde vítězné karty získává pouze první hráč.

Foto: Ondřej Zeman

Pokročillejší hádanky si žádají více dílků.

Pro fanoušky samostatné hry je tu pak varianta, která je zaměřená na jednoho hráče. Vaším úkolem je během 5, 10 nebo 20 minut vyřešit co největší počet hádanek. Pokud náhodou nebudete vědět, jak daný kus rozluštit, můžete jej přeskočit a vrhnout se na další, a tak postupovat, než uplyne veškerý čas. Co si budeme povídat, zaseknout se na těchto hádankách dá vcelku slušně. Špatnou volbou nejsou ani, když jedete někam na výlet a potřebujete si ukrátit čas.

Foto: Ondřej Zeman

Ubongo Trigo svým úložmým prostorem nezaujme.

Nenáročnost je tím, čím Ubongo! Trigo ihned zaujme

Ubongo! Trigo je prostorově nenáročnou hrou, kterou si můžete vytáhnout prakticky kdekoliv. Když člověk jede vlakem, krásně se vejde na stoleček. Samotná náročnost této hry pak není nikterak vysoká, díky čemuž si hraní vychutnáte jak se staršími, tak se zcela nezkušenými hráči, což je samo o sobě velká výhoda. Za sebe bych si možná dokázal představit větší počet hádanek či dílků, avšak tím by teoreticky mohla být narušena přenosnost i jistá míra přístupnosti, takže je to spíše má vnitřní výtka než reálný problém.

Foto: Ondřej Zeman

Ubongo Trigo

Jestliže hledáte přístupnou hru na cesty, s jejíž pomocí si ukrátíte dlouhé chvíle na výletech i mimo ně, představuje Ubongo! Trigo jednu z těch alternativ, po nichž má o těchto prázdninách smysl sáhnout. Nabízí logickou zábavu, která nezabere moc místa ani času.

Za poskytnutí kopie hry Ubongo! Trigo na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz