Hlavní obsah
Hry

Útěk z vězení: Boj o svobodu v prostředí věznice Blackgate

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Zeman

Existuje hodně seriálů o tom, jak to chodí ve vězení. Dokonce i zaměřených na to, jak z něj utéct. Pokud si to bez rizika chcete vyzkoušet, v této deskovce k tomu dostanete příležitost.

Článek

Útěk z vězení z vás udělá jednu z postav toužících zoufale po svobodě

Jak napovídá samotný název této deskovky, jejím dějištěm je vězení, do něhož zamíříte v kůži jednoho z dvanácti vězňů. Každá z postav si hned v úvodu kromě své základní desky může vzít také kartu minulosti, která určitým způsobem definuje benefit, jímž disponuje. Některým dá karta možnost hrát o jednu kartu navíc, jiným zase redukuje důsledky prohraného souboje či poskytuje „finance“ za to, že zkrátka jsou. Tyto karty mají vedle základního efektu také druhý, který je spojen s určitým gangem. Pro jeho využití však musíte být součástí dané party.

Foto: Ondřej Zeman

Útěk z vězení má zajímavý herní plán.

Počet hráčů: 2–6

Herní doba: 45 minut

Věk: 16+

I když člověk ve vězení zřejmě dokáže přežít i bez toho, aby byl součástí nějaké bandy, přidání se k některému z dostupných gangů vám dost pomůže. Celkem tu najdete šest skupin, které si pro vstup žádají určitý počet karet doplňků. Někdo si žádá klenoty, jiný zase oblečení. Některým pak stačí všechno, avšak ve větší míře, než je nutné dát jiným. Gangy vás za vaši investici odmění nejen tím, že posílí vaši schopnost spojenou s minulostí, nýbrž i kartou gangu. Ta vás odměňuje za realizaci určitých akcí. Některé party vám dávají bonusy při vydírání, někdo preferuje boj, zatímco jiný sází na procházky věznicí. Alternativ je skutečně mnoho.

Foto: Ondřej Zeman

Útěk z vězení vám nabídne pěkné předměty.

V rámci svého tahu můžete vždy provést dvě akce. Některé můžete provádět kdekoliv, zatímco jiné si žádají specifický prostor. Tou úplně nejzákladnější aktivitou je hledání, díky němuž získáte karty předmětů podle toho, v jak štědré oblasti se nacházíte. Další možností je pohyb, který je řízen hodem kostkou určující, kam se můžete přesunout. Jestliže nechcete spoléhat na kostky, je tu možnost použít na tuto akci dvě akce, díky čemuž si můžete vybrat oblast podle svého výběru.

Foto: Ondřej Zeman

Útěk z vězení disponuje řadou zajímavých postav.

Akce vám dávají také možnost přidat se k některému z gangů. Kromě této aktivity je tu však i vydírání, které je možné, pokud máte po ruce minimálně jednu kartu zbraně. S její pomocí můžete určit, co chcete od své oběti získat. Pokud se trefíte a oběť se nebrání, kartu obdržíte. Když náhodou daný předmět nemá, nebo si chce hrát na hrdinu, dojde k boji, při němž vytahujete karty zbraní. Tomu, komu dojdou, nebo nechce pokračovat, se dostane nakládačky, což vede k tomu, že útočník získá vytouženou kartu či náhodný kousek z ruky oběti. Všechny zahrané karty jsou poté odhozeny.

Foto: Ondřej Zeman

Některé hračky mají ve hře Útěk z vězení opravdu zajímavé efekty.

Vězení však v této hře není jen místem pravidelných rvaček, ale také tvoření. Je zde totiž akce výroby, při níž transformujete karty obyčejných předmětů na zbraně, lopaty a krumpáče, které jsou při útěku potřebnější než cetky či oblečení. Všechny dosud zmíněné akce můžete provádět prakticky kdekoliv. V celách se můžete dát do kopání, které je nutné k vítězství. V jídelně pak máte možnost krást lžičky, zatímco ve volnočasové zóně se můžete zbavit karet za cigarety, nebo provádět nákupy, které uskutečníte právě pomocí cigaret, jež slouží jako platidlo.

Foto: Ondřej Zeman

Minulost má ve hře Útěk z vězení vliv na vaši budoucnost.

Hra končí dosažením určitého počtu bodů za kopání. Hratelnost si můžete upravit přidáním postavy Michela, který se pohybuje vězením a vytváří tlak na hráče. Nechybí tu ani týmová hra, takže pokud chcete, nic vám nebrání se pustit ve skupinách do práce na opuštění věznice Blackgate.

Foto: Ondřej Zeman

Útěk z vězení obsahuje kvalitní insert.

Útroby Blackgate opustí v Útěku z vězení pouze jeden z vás

Útěk z věznice Blackgate sice zpočátku působil snadně, ale realita byla taková, že opuštění komplexu bylo nakonec náročnější, než jsem si myslel. Samotná obtížnost byla definována především spoluhráči, protože právě ti představují jeden z faktorů, které určují zábavnost celé partie. Hratelnost sama o sobě však nepředstavuje nic, do čeho by bylo vyloženě náročné proniknout. Čeká vás hodně práce s kartami a také nějaké to obcházení věznice.

Foto: Ondřej Zeman

Útěk z vězení

Pro ty z vás, kteří mají rádi filmy či hry orientované na věznice a útěky z nich, je Útěk z vězení zajímavou volbou. Sám jsem si její hraní vcelku užil, jak v menším, tak i větším počtu hráčů. Pokud tedy fandíte tomuto formátu, nebál bych se po této hře sáhnout. Za sebe ji s klidem doporučuji.

Za poskytnutí kopie hry Útěk z vězení na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Asmodee Czech Republic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz