Hlavní obsah
Hry

V rodinné hře Podzimním Syslení musíte vytvořit zvířátkům lesík plný dobrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Zima je obdobím, na které je třeba dobře se připravit. V tomto díle budete budovat za pomoci kartiček lesík, jímž se potulují zvířátka. Zvítězí ten, kdo jim vytvoří nejlepší podmínky pro život.

Článek

Zvířátka musí ve vašem lesíku v Podzimním Syslení najít vše po čem touží

Deskových her je na trhu opravdu hodně a nejedna z nich se zabývá tím, aby měla zvířátka plná bříška. V případě Podzimního Syslení dostanete do rukou kousek, ve kterém to můžete dosti aktivně ovlivnit, protože v něm nejde o nic jiného než o budování lesa. Ano, čtete správně. Tvůrci tohoto díla vás nechají vybudovat váš les. Tedy spíše řečeno lesík, protože rozsah budovaného území je jasně dán.

Foto: Ondřej Zeman

Podzimní Syslení není při větším počtu hrajících hrou vyžadujícím malý prostor.

Počet hráčů: 2–4

Herní doba: 35 - 45 minut

Věk: 10+

Celkově můžete vytvořit prostor složený maximálně z šestnácti karet. Jakmile máte takový les vybudován, tak je hra u konce. A vaše zvířátka se mohou v Podzimním Syslení vydat na cestu po vámi vytvořeném lesíku. A když zde píšu o cestě, myslím to doslova, protože opravdu každé zvíře tu musí mít svou vlastní cestičku po níž se vydává. To, jakou bude mít stezka podobu, je prakticky jen na vás. Limitace jsou tu pouze dvě. Za první musí dílek být vždy napojen na už existující stezku. Druhou podmínkou je pak nutnost držet se myšlenky čtvercové podoby lesa.

Foto: Ondřej Zeman

Podzimní Syslení vám nabídne pestrou škálu cestiček.

Když tato pravidla neporušíte, můžete si s každým dílkem hrát, jak se vám zlíbí. Kusy lesa si vybíráte z nabídky pod herní deskou, na které je vyobrazena čtveřice zvířat. Sáhnout můžete po kartičce pod kohoutem, pásovcem, kozou, nebo králíkem. Každé zvířátko hráči nabízí jiný benefit, takže je třeba si kartičky brát nejen podle jejich podoby ale také dle toho, co vám nabídnou. Na samém začátku není špatnou volbou sáhnout po králíkovi. Proč? Primárně kvůli tomu, že se jedná o jediné zvířátko, které vám nabídne karty se zvířátky.

Foto: Ondřej Zeman

Každý má v Podzimním Syslení trošku jiné potřeby.

Nabídka potenciálních přírůstků pro vaši lesní říši je v Podzimním Syslení opravdu slušná. Do svého lesa můžete přilákat straku, jezevce, krkavce, myšku, rejska, kočku divokou nebo lišku. Všechna zvířata jsou graficky navržena velmi pěkně. U všech pak můžete nalézt trošku odlišné podmínky v rámci potravy. Každý kus totiž preferuje trošku jiný typ potravy. Bobr kupříkladu není velkým milovníkem vajec nebo žížal. Jakmile ale dojde na ovoce či semínka dokáže se nacpat až k prasknutí.

Při formování cesty není vůbec špatné přemýšlet

Zatímco za vajíčka a hmyz neobdrží žádné body, v případě malin a žaludů můžete počítat s tím, že každý kus, který si zanese do skrýše mu přinese dva vítězné body, vedle dvou základních, které obdržíte už jen za to, že se vám podařilo bobříka přilákat během partie Podzimního Syslení do vašeho lesa. Na první pohled je počet lahůdek, které si může zvířátko vzít k sobě jasně limitován.

Foto: Ondřej Zeman

Les v Podzimním Syslení obývají různá zvířátka.

Pro tyto případy je tu políčko s pásovcem. Když si vezmete kartu z jeho bodu můžete své zvířátko naučit, jak unést o jeden kus dobrůtek více, zatímco koza ty, jimž přišlo na mysl si z jejího pole vzít kartu umožní navýšit potenciál určitého druhu potraviny. Kohout pak slouží k tomu, že vám dá možnost v následujícím kole jakožto první, což se občas může vyplatit.

Foto: Ondřej Zeman

Podzimní Syslení 2

Zvířátka pak potravu získávají tak, že se vydávají po vámi vytvořené cestě. Jelikož se blíží zima příliš nepřemýšlí nad tím, co sní. Zkrátka berou vše, co se jim připlete pod packy, či se jim dostane do zobáčku. Když kupříkladu před straku postavíte cestičku plnou malin a žaludů, tak nezíská za normálních okolností žádné body, protože jediné, co v Podzimním Syslení konzumuje jsou vajíčka. Vyřešit tuto situaci lze za pomoci kozy, jejíž žetony vody mohou vytvořit z nebodovaného jídla, takové za něj dostanete body.

Postavit ideální les není v Podzimním Syslení vůbec snadné

Podzimní Syslení na první pohled vypadá jako extrémně jednoduchá hra, jakmile do ní ale vniknete je vám schopná nabídnout formát, kde je místo i pro strategii a mírně vypočítavé pokládání dílků. Zvířátka jsou nesmírně roztomilá a jde s nimi dělat skutečně leccos. Kartičky pak příliš prostoru nezaberou, takže si hraní vychutnáte i na menším stole. V případě, že hledáte něco, do čeho lze snadno vplout, řekl bych, že tohle není špatná volba.

Za poskytnutí kopie hry Podzimní Syslení děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz