Hlavní obsah
Hry

Válka v Říši divů - výborná strategie plná šílené náhody, strategie a karet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Příběh vás vezme do rozvrácené Říše divů, která se utápí v chaosu. Jediným, kdo dokáže vše dát do pořádku je jeden z vás, jenž se na konci dne plného bitev a intrik stane vládcem pohádkového místa.

Článek

Alenka dokáže ve hře Válka v Říši divů ukázat ostatním zač je toho loket

Slavná hrdinka na nějaký čas opustila Říši divů, kde šlo každou situaci napravit omluvou či správně zvoleným vtipem. Něco se však změnilo Alenka se vrátila do světa, ve kterém se střetává několik vůdčích osobností nemající k sobě slitování. Mladé dámě proto nezbývá nic jiného než se chopit meče a pustit se do bitvy s ostatními. Na startu hry si máte možnost vybrat, za koho si tohle tažení dáte.

Foto: Ondřej Zeman

Válka v Říši divů si vyžádá ve více hráčích slušný prostor.

Počet hráčů: 2–5

Herní doba: 90-120 minut

Věk: 13+

V nabídce vůdců je ve hře Válka v Říši divů Alenka, Tlachapoud, Srdcová královna, Kloboučník a Kočka Šklíba. Jak už to tak u vůdčích postav frakcí bývá i tady mají všichni nějakou tu speciální schopnost, s jejíž pomocí se odlišují od zbytku sestavy. Srdcová královna kupříkladu dokáže umísťovat přívržence získané z karty rovnou do dvou lokací. Její největší konkurentka Alenka pak dovede kráčet proti směru hodinových ručiček při získávání karet čajového dýchánku, zatímco její soci mohou kráčet pouze po.

Foto: Ondřej Zeman

Válka v Říši divů vám dá k dispozici slušnou škálu vůdců.

Jakmile máte vybráno, vezmete si k sobě svého vůdce frakce, artefakty uskupení, hromadu komponentů, které vám náleží a také přívržence. Část vašich herních žetonů následně vložíte do sáčku, načež svého velitele dáte na desku čajového dýchánku a partie ve hře Válka v Říši divů může oficiálně začít.

Foto: Ondřej Zeman

Úkoly není snadné splnit.

Na začátku každého kola je před vámi nejdříve fáze Čajového dýchánku, v jejímž rámci se pohybujete kolem stolu po směru hodinových ručiček ve snaze získat zdroje z karet spojených s daným místem. Kam usednete, je na vás. Nesmíte to ale přehánět, protože když se přesunete přes čelo stolu hodíte si kostkou a dostanete úlomky šílenství, jichž u sebe mít opravdu moc nechcete. Celkem si během této etapy do ruky vezmete čtyři karty, dostanete žeton šílenství, načež se váš vůdce přesune na některou z pěti oblastí na vnější straně herního plánu.

Foto: Ondřej Zeman

Vytáhnout je sáčku možné leccos.

Karty, které během fáze Čajového dýchánku ve hře Válka v Říši divů získáváte mají různé výhody i nevýhody. V jakém pořadí následně daný kus vyhodnotíte je na vás. Pokud ale získáte přívržence musíte ho umístit do vámi vybrané oblasti herního plánu. V případě, že se jedná o žeton vybraného spojence umístíte si jeho žeton do vámi vlastněného sáčku, stejně jako v případě, kdy se jedná o jakéhokoliv spolubojovníka určité síly. Tímto způsobem pomaličku budujete na určitých pozicích sílu, která se vám bude následně hodit, protože po této části následuje fáze Války.

V ní užíváte vámi kontrolovaný sáček, v němž se skrývají žetony vaší frakce i spojenců, které tam byly vloženy v etapě Čajového dýchánku. Bitva během partie Válka v Říši divů probíhá tak, že nejdříve si ti, kteří nemají na dané pozici žádné jednotky vsadit na to, kdo vyhraje. Poté se určí počáteční síla těch majících na vyhodnocované pozici jednotky. Síla se odvíjí od toho, zda na bodu stojí velitel, figurky, či hrad.

Foto: Ondřej Zeman

Nasadit lze různé obyvatele.

Součtem jejich hodnot je určena počáteční síla jejich vlastníka, načež se poprvé losuje. Když vylovíte z pytlíčku žeton s vyhodnocením ihned ho můžete zahrát, v případě, že se jedná o jednotku, přičtete její sílu k vaší. Takto pokračujete až do momentu, než dosáhnete 25 bodů, nebo je některý hráč vyřazen žetony šílenství, které při vytažení obírají svého majitele o dostupné síly. Tento formát střetů je zajímavý.

Foto: Ondřej Zeman

Válka v Říši divů nabízí pěkné komponenty.

Důvodů, proč nevyhrát, je více, jedním z nich je třeba snaha realizovat zakázku prezentovanou na kartě úkolu. Další pak může být obava ze selhání. Po bitvě pak následně vždy obnova sáčku, a především vítězné body. Největší objem samozřejmě dostane vítěz podle toho, v jakém je partie aktuálně kole. Druhý pak obdrží polovinu toho, co dominující hráč, jemuž je dána ještě možnost v dané oblasti umístit hrad, který slouží v budoucnu jako opěrný bod.

Foto: Ondřej Zeman

Každý z hrdinů má své možnosti.

Po bitvě pak mohou někteří během hraní deskové hry Válka v Říši divů aktivovat své schopnosti, nebo je zde taktéž možnost vykovat mocné předměty za předpokladu, že je na vašem posledním poli bojové stupnice symbol kovárny. Neschází ani vyhodnocení sázek, které výhercům přinesou žetony spojence, zatímco těm méně šťastným úlomky šílenství. Pokud se jedná o třetí kolo přecházíte k závěrečnému hodnocení. V případě, že nikoliv necháte přívržence na jejich pozicích, velitele vrátíte do čela stolu, zamícháte trojici karet obyvatel Říše divů, a především připravíte dýchánek na další etapu.

Foto: Ondřej Zeman

Ofenziva může mít různé podoby.

Závěrečné bodování pak probíhá tak, že odstartujete na stupnici vítězných bodů. Následně si přidáte bodíky za každý hrad a přihodíte ty, za karty úkolů. Nechybí tu ani odečtení bodíků za úlomky šílenství. Jakmile máte hodnotu Válka v Říši divů končí a vesmír zná svého nového panovníka, či panovnici.

Foto: Ondřej Zeman

Válka v Říši divů má specifický insert.

Válka v Říši divů je překvapivě solidní záležitostí plnou náhody

Přijde mi, že u většiny strategií orientovaných na kontrolu území sázíte hodně na jistotu. Válka v Říši divů se od konkurence v tomto ohledu dost liší, protože bitvy tu probíhají tak, že taháte žetony, a tak posilujete svou sílu, nebo naopak ztrácíte své věrné, na což se dá doplatit. Šílenství se šíří vaším sáčkem a každý čajový dýchánek spojený s výběrem karet je sám o sobě výzvou.

Moc jsem popravdě nepočítal, že se Válka v Říši divů povede, ale nakonec je to velmi vydařená strategie, která má co nabídnout a ve výsledku není až tak náročná, jak by se mohlo zdát. Hlavní je do ní proniknout. Když se vám to podaří, nabídne vám velmi zajímavý zážitek, který stojí za to.

Za poskytnutí kopie hry Válka v Říši divů na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz